X

"Πόλεμος" για το αέριο μεταξύ Ελλάδας - ΗΠΑ

Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία για την ίδρυση Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων. Έντονη αντίδραση Λαφαζάνη στις δηλώσεις αμερικανού αξιωματούχου για την μη κατασκευή του αγωγού.

Ant1news

Στην ίδρυση Δημόσιας Επιχείρησης Ενεργειακών Επενδύσεων προχωρά η ελληνική κυβέρνηση, την ώρα που έχει ξεσπάσει «πόλεμος» δηλώσεων μεταξύ του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτη Λαφαζάνη και του συντονιστή του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις, Αμος Χόχσταϊν.

Η σχετική τροπολογία κατατέθηκε στη Βουλή στο νομοσχέδιο του υπουργείου εσωτερικών για την τροποποίηση του κώδικα της ελληνικής ιθαγένειας. Σκοπός της εταιρείας είναι επενδύσεις κατασκευής και διαχείρισης αγωγών φυσικού αερίου και άλλων αναπτυξιακών υποδομών  και η συμμετοχή σε εταιρείες με συναφές αντικείμενο.

Με την ίδρυση της εταιρείας ανοίγει ο δρόμος για την ελληνική συμμετοχή στον αγωγό ρωσικών συμφερόντων Turkish Stream, μια κίνηση που ενδεχομένως να έχει απρόβλεπτες συνέπειες καθώς τόσο οι ΗΠΑ όσο και η ΕΕ έχουν έκφραση έντονα την αντίθεσή τους.

Πριν από μερικές ημέρες, ο συντονιστής του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για τις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Αμος Χόχσταϊν, προειδοποίησε στο 31ο συνέδριο της πανκυπριακής οργάνωσης ΠΣΕΚΑ ότι «αντιμετωπίζουμε μία ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη και αν προχωρήσει ο τουρκικός αγωγός που θα μεταφέρει ρωσικό αέριο στην Ευρώπη, η Ελλάδα θα γίνει μέρος του προβλήματος αντί της λύσης».

Το «μήνυμα» αυτό προκάλεσε την έντονη αντίδραση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη ο οποίος χαρακτήρισε τις δηλώσεις Χόχσταϊν «προκλητικές και σχεδόν απειλητικές» επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως «η Ελλάδα δεν είναι “οικόπεδο” και δεν εκβιάζεται, ούτε θεωρεί ότι με τις ενεργειακές επιλογές της γίνεται μέρος κανενός προβλήματος».

Ανάλογες δηλώσεις είχε κάνει ο Υπουργός στη Ρωσική τηλεόραση, μετά  την ολοκλήρωση των πρόσφατων συναντήσεών του στη Ρωσία, συμπληρώνοντας μεταξύ άλλων οτι η Ελλάδα γνωρίζει τις «απαράδεκτες», όπως τις χαρακτήρισε, αντιδράσεις στην κατασκευή του νέου αγωγού, όμως «και οι δύο αγωγοί μεταφέρουν φυσικό αέριο στην Ευρώπη και ο καθένας θα μπορεί να επιλέγει από πού θα προμηθεύεται αέριο ανάλογα με τα συμφέροντα, τις ανάγκες και τις τιμές». 

Κύκλοι  από το περιβάλλον του υπουργού Ενέργειας αναφέρουν ότι οι δηλώσεις του Αμερικανού αξιωματούχου συνιστούν ανεπίτρεπτη επέμβαση στα εσωτερικά της χώρας και υπογραμμίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση αποφασίζει με βάση το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του ελληνικού λαού.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική συνομιλία  με τον Βλαντιμίρ Πούτιν με θέμα την επιχειρηματική και ενεργειακή συνεργασία, ενώ πιθανώς τέθηκε και το θέμα του αγωγού που θα περνά από την Ελλάδα.