X

Οργιάζει το Twitter: Από τα Ζάππεια στη... Ζάμπια

Φωτιές στο Twitter από το αίτημα της Αθήνας για ομαδοποίηση των δόσεων προς το ΔΝΤ, κίνηση που τελευταία έκανε η Ζάμπια. Τι λένε τα ξένα ΜΜΕ.

Ant1news

Ομοβροντία στα ξένα ΜΜΕ, τα οποία υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα έγινε Ζάμπια. Οι Financial Times στο πρωτοσέλιδό τους σημειώνουν ότι η χώρα κάνει χρήση διαδικασίας που τελευταία φορά χρησιμοποιήθηκε στη Ζάμπια, στη χώρα που επέλεξε να πληρώσει όλες τις δόσεις προς το ΔΝΤ μαζί, στα μέσα της δεκαετίας του 80.

Bloomberg, Guardian και πολλά άλλα μέσα και εφημερίδες γράφουν ότι η Ελλάδα επέλεξε τον δρόμο της Ζάμπια, ενώ το Reuters, επικαλούμενο πηγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αναφέρει πως η Κομισιόν θεωρεί «κακό σημάδι» την μη καταβολή της δόσης.

Κι ενώ φουντώνουν τα σενάρια για το μέλλον της χώρας μας, αυξάνονται και οι αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για τη Ζάμπια και τη σχέση της με την Ελλάδα.

«Από τα Ζάππεια στη Ζάμπια, 5 χρόνια τζάμπα μαγκιάς, ψεμάτων, ψευδαισθήσεων, πολιτικού αμοραλισμού, αυταπάτης κ απάτης», τονίζει ένας χρήστης στο Twitter.

«Ούτε Κούγκι, ούτε Ζάλογγο, ούτε Μεσολόγγι… Ζάμπια και τα λεφτά στα κάγκελα», αναφέρει κάποιος άλλος ενώ αίσθηση προκαλεί το… αστείο που κάνουν αρκετοί τις τελευταίες ώρες: «Κάπου στην Ζάμπια ένας τουιτεράς μονολογεί… “έτσι όπως πάμε… Ελλάδα θα γίνουμε"”.

Παράλληλα, υπάρχουν και πιο καυστικά σχόλια όπως: «Στον παγκόσμιο δείκτη διαφθοράς Ελλάδα κ Ζάμπια ανήκουν στο ίδιο ακριβώς group. Κοροϊδέψτε τώρα την Ζάμπια να αισθανθείτε πιο πολύ Ευρωπαίοι».

 Mερικές ακόμα από τις πιο αστείες αναρτήσεις στο twitter για το θέμα:

– «Η απόλυτη τρολιά θα ήταν να δώσουμε 12αρι στη Ζάμπια στη Eurovision».

– «Από Ουγκάντα γίναμε Ζάμπια, το λες και πρόοδο…».

– «Για Δανία του Νότου ξεκινήσαμε, Ζάμπια του Βορρά καταλήξαμε».

– «Φήμες οτι ο #Alexis θα ανακοινώσει τη συμφωνία απ’ τη Ζάμπια διαψεύδονται… Δεν υπάρχουν λεφτά για τα καύσιμα του C-130».

– «Ζάμπια, Ζιμπάμπουε, Σουδάν, Σομαλία, Ελλάδα. Εύκολος όμιλος. Περνάμε στα τελικά του Αφρικανικού Κυπέλλου άνετα!».

Ποια είναι η Ζάμπια και η ιστορία της

Η Ζάμπια είναι στα βόρεια της Νότιας Αφρικής με έκταση 752.614 τ.χλμ. και πληθυσμό 15.473.905, σύμφωνα με επίσημες εκτιμήσεις για το 2015. Πρώην βρετανική αποικία ως Βόρεια Ροδεσία, έγινε ανεξάρτητη το 1964 ως Ζάμπια. Συνορεύει με τη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό βόρεια, την Τανζανία βορειοανατολικά, το Μαλάουι ανατολικά, τη Μοζαμβίκη, τη Ζιμπάμπουε, τη Μποτσουάνα και τη Ναμίμπια νότια και με την Ανγκόλα δυτικά.

Οι εξαγωγές χαλκού επλήγησαν τη δεκαετία του 1980 από τη διεθνή πτώση στις τιμές του προϊόντος. Η κακοδιαχείριση και η διαφθορά συνετέλεσαν στην επαύξηση των οικονομικών προβλημάτων κατά την ίδια περίοδο, ενώ η κυβέρνηση συνεργάστηκε με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και προέβη στη λήψη μέτρων, όπως η υποτίμηση του νομίσματος και οι ιδιωτικοποιήσεις των κρατικών εταιρειών. Τα μέτρα αυτά οδήγησαν σε αύξηση της ανεργίας και σε αυξημένα οικονομικά προβλήματα.

Χώρες που έχουν καθυστερήσει από 8 μήνες έως 23 χρόνια να πληρώσουν το ΔΝΤ:

Έως το 1979: Κούβα, Αίγυπτος Καμπότζη.

Από το 1980 έως το 1989: Νικαράγουα, Γουιάνα, Τσαντ, Βιετνάμ, Σιέρα Λεόνε, Σουδάν, Λιβερία, Τανζανία, Ζάμπια, Γκάμπια, Περού, Τζαμάικα, Σομαλία, Ονδούρα, Παναμάς, Δημοκρατία του Κογκό, Αϊτή.

Από το 1990 μέχρι σήμερα: Ιράκ, Δομινικανή Δημοκρατία, Δημοκρατία του Κογκό, Αϊτή, Βοσνία Ερζεγοβίνη, Γιουγκοσλαβία, Κεντροαφρικανική Δημοκρατία, Αφγανιστάν, Ζιμπάμπουε.