X

Νέα "φέσια" 400 εκ του Δημοσίου στην αγορά

"Στεγνώνει" ακόμη περισσότερο η αγορά απο την "ασφυξία ρευστότητας". Πρωταθλητές στα χρέη τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Με φόντο την άτυπη στάση πληρωμών και με ένα ...επίμονο κι ως φαίνεται "αναγκαστικό" «δεν πληρώνω, δεν πληρώνω» του Κράτους, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τους ιδιώτες και την αγορά που ...στεγνώνει αυξήθηκαν και τον Απρίλιο.

Είναι ενδεικτικό ότι τα νέα "φέσια", που δημιουργήθηκαν τον Απρίλιο, φθάνουν τα 400 εκατομμύρια ευρώ και αφορούν προμηθευτές, επιχειρήσεις που ασχολούνται με το ενδοκοινοτικό εμπόριο, αλλά και απλούς φορολογούμενους.

Ενδεικτικό του σοβαρού προβλήματος ρευστότητας είναι ότι από την αρχή του έτους οι οφειλές του Δημοσίου αυξήθηκαν κατά 900 εκατομμύρια ευρώ.  

Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου προς τους ιδιώτες διαμορφώθηκαν στα 4,824 δις ευρώ στο πρώτο φετινό τετράμηνο από 4,429 δις που κινούνταν στο τρίμηνο.

Τα ληξιπρόθεσμα χρέη της  Γενικής Κυβέρνησης, χωρίς τις επιστροφές φόρων που δεν έχουν καταβληθεί στους δικαιούχους, αυξήθηκαν το ίδιο διάστημα στα 4,132 δις ευρώ, από 3,737 δις στο τέλος Μαρτίου.

«Πρωταθλητές» στα ...φέσια παραμένουν τα ασφαλιστικά ταμεία, που τον Απρίλιο χρωστούσαν 2,165 δις, καθώς μόνο τα  χρέη  του ΕΟΠΥΥ ανέρχονται σε 1,515 δις ευρώ. 

Οι οφειλές των υπουργείων και των εποπτευομένων φορέων τους ανήλθαν στα 478 εκατομμύρια από 394 τον Μάρτιο, τα χρέη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης έφθασαν στα 304 εκατομμύρια και οι οφειλές λοιπών νομικών προσώπων κατήλθαν στα 235 εκατομμύρια ευρώ στο τέλος Απριλίου.

Ανοδικά κινήθηκαν τον ίδιο μήνα και οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των νοσοκομείων οι οποίες αυξήθηκαν στα 950 εκατ. ευρώ, από 903 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο.  

Σε τι αφορά τα ποσά από τις επιστροφές φόρων που δεν έχει αποδώσει το δημόσιο αυτά «ψήλωσαν» στα 692 εκατομμύρια στο τέλος του πρώτο τετραμήνου από 688 τον Μάρτιο.

Το «σοκ» που έχει υποστεί ο επιχειρηματικός κλάδος με τις οφειλές από το ΦΠΑ είναι μεγάλο καθώς συνεχίζονται οι καθυστερήσεις από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών. 

Χιλιάδες επιτηδευματίες σε ολόκληρη την χώρα έχουν φθάσει να περιμένουν μέχρι και τέσσερα χρόνια για να πάρουν πίσω τα ποσά από τον φόρο που του έχει παρακρατήσει η εφορία.

Εν τω μεταξύ, στα 134,3 δις. ευρώ εκτινάχθηκαν οι εγγυήσεις του Δημοσίου λόγω ELA (74,3 δις).