X

Μείωση συντάξεων και «τρύπα» 270 εκατ. για το ΕΚΑΣ Ιουλίου

Πώς επηρεάζει τις συντάξεις η αλλαγή των ορίων ηλικίας που προτείνει η ελληνική πλευρά. Αδυναμία πληρωμής ΕΚΑΣ και συντάξεων καταγγέλλει ο πρόεδρος εργαζομένων του ΙΚΑ.

Ant1news

«Βόμβα» έριξε σήμερα το πρωί ο πρόεδρος των εργαζομένων στο ΙΚΑ Γιώργος Κυριακόπουλος, ο οποίος μιλώντας στο Mega ανέφερε ότι τα 270 εκατ. ευρώ που απαιτούνται για την καταβολή του ΕΚΑΣ για τον μήνα Ιούλιο, δεν έχουν προϋπολογιστεί. Ο ίδιος σημείωσε ότι με την πρόταση που έχει καταθέσει η Αθήνα στους θεσμούς, για τις πρόωρες συντάξεις, θίγονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα και «σφαγιάζονται» οι συντάξεις.

Η καταγγελία του κ.Κυριακόπουλου έρχεται τη στιγμή που οι δανειστές προτείνουν την πλήρη κατάργηση του ΕΚΑΣ, ενώ τα 270 εκατ. αφορούν σε περίπου 100.000 δικαιούχους όλων των ταμείων.

Ο πρόεδρος των εργαζομένων του ΙΚΑ τόνισε ότι αν δεν εξοικονομηθούν οι πόροι για τα ταμεία, δεν θα μείνει μόνο το ΕΚΑΣ, αλλά ούτε και οι συντάξεις.

Ο αντιπρόεδρος της Βουλής και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Μητρόπουλος, με παρέμβασή του, στην ίδια εκπομπή, αφενός χαρακτήρισε «αδιανόητο» να μην εξευρεθούν τα χρήματα για την καταβολή του ΕΚΑΣ, αφετέρου, σχολιάζοντας την πρόταση της ελληνικής πλευράς για τις πρόωρες συντάξεις, είπε ότι «και με τη δική μας ρύθμιση θίγονται θεμελιωμένα δικαιώματα . Πρέπει να αναθεωρηθεί».

«Θέλει αναδιατύπωση» δήλωσε και πρόσθεσε « δεν διανοούμαι ότι υπάρχει τέτοιο πέναλτι για κάθε έτος πρόωρης φυγής» .

Σύμφωνα με τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, αν εφαρμοστεί το συγκεκριμένο σχέδιο, οι Έλληνες θα δουλεύουν για μισθό πενίας και θα λαμβάνουν σύνταξη πενίας.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ που δημοσιεύεται στο κυριακάτικο φύλλο του Ελεύθερου Τύπου και βασίζεται στο περιεχόμενο της ελληνικής πρότασης προς τους θεσμούς, τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης που είναι κάτω των 62 ετών θα αυξάνονται από την 1- 1- 2016 μέχρι και το 2021 ένα έτος – ανά εξάμηνο – και από το 2022 θα αυξάνονται κατά 12 μήνες κάθε χρόνο.

Για παράδειγμα, μία γυναίκα ασφαλισμένη στο ΙΚΑ, η οποία θα βγει στη σύνταξη το 2016, σε ηλικία 54 ετών, με μισθό 26 έτη εργασίας δικαιούται 725 ευρώ. Όμως, επειδή αποχωρεί οκτώ χρόνια πριν τα 62 της, η σύνταξή της θα μειωθεί κατά 58% και το ποσό που θα λαμβάνει ως σύνταξη, θα ανέλθει στα 304, 5 ευρώ.

Η μείωση δηλαδή θα είναι 6% για τα 8 οκτώ χρόνια που αποχωρεί πριν τα 62 και με το σχέδιο της κυβέρνησης θα έχει πρόσθετη μείωση 10 επιπλέον μονάδων, δηλαδή 58%. Με μισθό δηλαδή 1.500 ευρώ θα καταλήξει να πάρει σύνταξη 304,5 ευρώ και μάλιστα η σύνταξη αυτή θα είναι μόνιμα καθηλωμένη σε αυτά τα επίπεδα.