X

Μήνυμα Ομπάμα-Μέρκελ στην Ελλάδα για μεταρρυθμίσεις

Η ελληνική υπόθεση βρέθηκε στο τραπέζι του Αμερικανού Προέδρου και της Γερμανίδας καγκελαρίου. Λύση, χωρίς να προκληθεί αστάθεια στις αγορές, ζήτησε ο Ομπάμα.

Ant1news



Συζήτηση και για το ελληνικό ζήτημα είχαν σήμερα ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, στο περιθώριο της Συνόδου της G7, όπως επιβεβαίωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι ηγέτες των ΗΠΑ και της Γερμανίας συμφώνησαν ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων και να επιστρέψει στη βιώσιμη και μακροχρόνια ανάπτυξη, σύμφωνα με τον Λευκό Οίκο.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Μπαράκ Ομπάμα εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η Ελλάδα και οι ευρωπαίοι εταίροι της θα καταφέρουν να χαρτογραφήσουν την πορεία της, χωρίς να προκαλέσουν αστάθεια στις διεθνείς αγορές.

«Δεν μπορούσαμε να πούμε ότι το πρόβλημα έχει λυθεί, αλλά είπαμε ότι εργαζόμαστε με μεγάλη επιμονή και καταστήσαμε όλοι μας σαφές ότι στην Ευρώπη αυτά πάνε πάντα μαζί - από τη μία πλευρά δίδεται αλληλεγγύη και από την άλλη πλευρά καταβάλλονται ίδιες προσπάθειες. Και σε αυτό δεν έχουμε ακόμη φθάσει στον προορισμό», τόνισε η Αγκελα Μέρκελ στο δεύτερο κανάλι της γερμανικής δημόσιας τηλεόρασης ZDF, απαντώντας σε ερώτημα εάν υποσχέθηκε στους ηγέτες των ΗΠΑ και της Ιαπωνίας ότι θα κρατήσει την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.

Η Γερμανίδα κεγκελάριος αναφέρθηκε επίσης στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη που είχε με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον Γάλλο Πρόεδρο, Φρανσουά Ολάντ, ενώ υπογράμμισε ότι την G7 ενημέρωσε σχετικά και ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ.

Μιλώντας στο ARD η 'Αγκελα Μέρκελ σημείωσε πως την άποψη ότι στην Ευρώπη η αλληλεγγύη πηγαίνει μαζί με προϋποθέσεις συμμερίζονται και οι μη Ευρωπαίοι ηγέτες της G7.

«Ο κ. Ολάντ και εγώ ενημερώσαμε για το τελευταίο τηλεφώνημά μας με τον κ. Τσίπρα και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έδωσε τις δικές της εκτιμήσεις. Ήμασταν όλοι της άποψης ότι, έχουμε ακόμη μπροστά μας αρκετό δρόμο. Θέλουμε να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, αλλά δεν βρισκόμαστε ακόμη στο τέλος. Προϋποθέσεις από τη μία πλευρά και αλληλεγγύη από την άλλη, πάνε μαζί. Και αυτό, όπως το βλέπω, βρήκε σήμερα και την υποστήριξη των μη Ευρωπαίων εταίρων», δήλωσε η κα Μέρκελ.