X

Αδιέξοδο στην συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε

«Δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευθώ μία λύση που θέλετε εσείς», φέρεται να είπε στον Σόιμπλε ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Μπορεί η συνάντηση Βαρουφάκη - Σόιμπλε να διεξήχθη σε καλό «προσωπικό» κλίμα, όμως επί της ουσίας της συζήτησης που αφορά στις διαπραγματεύσεις το κλίμα ήταν κακό, με δεδομένο ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Έλληνας υπουργός βρήκε «τοίχο» από τον Γερμανό ομόλογό του σε ότι αφορά τα μέτρα.

Έτσι, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, «βρέθηκε κοινός τόπος ως προς την δομή του προβλήματος, όμως υπήρξαν διαφορετικές προσεγγίσεις ως προς τον τρόπο επίλυσης του ελληνικού προβλήματος».

Κατα τις πηγές από το υπουργείο Οικονομικών, ο Γ. Βαρουφάκης τόνισε στον ομόλογό του ότι «δεν ήρθα εδώ για να διαπραγματευθώ μία λύση που θέλετε εσείς. Δεν θα διαπραγματευθώ τις δικές σας θέσεις».

Επίσης, ο Έλληνας υπουργός φέρεται να είπε στον κ. Σόιμπλε ότι «ήρθε η ώρα να αναλάβουν οι πολιτικές ηγεσίες τις ευθύνες τους» για να συμπληρώσει ότι «οι ηγεσίες της Ευρωζώνης πρέπει να δώσουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας».

Μετά τη συνάντηση με τον Β. Σόιμπλε ο Γιάνης Βαρουφάκης δήλωσε :«Είχαμε μια μακρά και παραγωγική συνομιλία με τον Δρ Σόιμπλε. Αυτές είναι δύσκολες στιγμές για την Ευρωπαϊκή Ένωση και ιδιαίτερα για την Ευρωζώνη. Είναι χρέος των εκλεγμένων πολιτικών να αναλάβουν τις ευθύνες τους σε ανώτερο επίπεδο προκειμένου να επιτύχουν μια συμφωνία που είναι απολύτως απαραίτητη για τη συνοχή της Ευρωζώνης,  απολύτως αναγκαία για την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά είναι και μια ιστορική ευθύνη που δεν μπορούμε να απεμπολήσουμε.

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εξαιρετικά φιλικό κλίμα. Υπάρχει κοινή κατανόηση του προβλήματος και αποκλειστικός σκοπός μας ήταν να προσπαθήσουμε να πετύχουμε μια κοινά σχεδιασμένη και συμφωνημένη λύση στο αδιέξοδο, στο οποίο έχουμε δυστυχώς βρεθεί τα τελευταία χρόνια με τη συνεχιζόμενη μεγάλη κρίση.

Πιστεύω ότι οι σημερινές συνομιλίες θα συμβάλουν στην ενίσχυση της διαδικασίας των τελευταίων ημερών ή εβδομάδων, πριν καταλήξουμε σε μια τελική συμφωνία στις συνεχιζόμενες συζητήσεις.

Δεν διαπραγματευτήκαμε, θέσαμε τις βάσεις για κοινό έδαφος».

Αυτήν την ώρα, συναντάται ο κ. Βαρουφάκης με τους Πράσινους, ενώ στις 14:30 με Βουλευτές του Dielinke και στις 17:00 με τους SPD.

Στις 19:10 ξεκινά η ομιλία του σε συνέδριο γερμανικού ινστιτούτου  με αντικείμενο το μέλλον της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο λόγος για  το ίδρυμα Χανς Μπέκλερ  (Hans Boeckler Stiftung). Είναι  σοσιαλδημοκρατικών ιδεολογικών αναφορών, αναφανδόν κατά της λιτότητας και υπέρ ενός εκτεταμένου επενδυτικού πακέτου στην ΕΕ με στόχο για την ανάπτυξη.

Το ίδρυμα αυτό πολύ πρόσφατα εξέδωσε μελέτη για τις συνέπειες της λιτότητας στην Ελλάδα, την οποία υπέγραψε ο  Τάσος Γιαννίτσης και ο Σ. Ζωγραφάκης  (σ.σ. παρουσιάστηκε και στην Αθήνα πριν λίγες μέρες).