X

WSJ: Παράταση έως το Μάρτιο του 2016 προτείνουν οι δανειστές

Πλήρη χρηματοδότηση, υπό προϋποθέσεις, έως τον Μάρτιο του 2016. Οι διαφωνίες για την επόμενη ημέρα  και η αντίδραση της Αθήνας.

Ant1news


Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας έχουν εισηγηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της χώρας έως το τέλος του Μαρτίου του 2016 ( όποτε λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ), αλλά οι διαφωνίες για τους όρους που θα περιλαμβάνει και για το τι μέλει γενέσθαι υπονομεύουν το σχέδιο, ανέφεραν πηγές στην WSJ.

Η συμμετοχή της ευρωζώνης στο πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας τελειώνει τον Ιούνιο, γεγονός που έχει δημιουργήσει φόβους για το πώς θα πληρώσει η Αθήνα τα χρέη της μετά το τέλος του μήνα. Σύμφωνα με την WSJ, για να διασφαλιστεί ότι η Ελλάδα δεν θα στερέψει από ρευστό, η χώρα πρέπει να αποκτήσει πρόσβαση στα 10,9 δισ. ευρώ που έχουν απομείνει στο ΤΧΣ.

«Με βάση αυτό που προσφέραμε, η Ελλάδα θα έχει πλήρη χρηματοδότηση έως τον Μάρτιο του 2016» σημείωσε μια από τις πηγές , που επικαλείται η εφημερίδα, αναφερόμενη στην συνάντηση της περασμένης εβδομάδας ανάμεσα στον πρόεδρο της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Γιούνκερ και Ντάισελμπλουμ προσέφεραν επέκταση και έξτρα χρηματοδότηση στην Αθήνα με αντάλλαγμα την εφαρμογή πολιτικών διόρθωσης όπως επίσης και μειώσεις συντάξεων και αύξηση φορολογικών εσόδων. Ο κ. Τσίπρας, όμως, τις απέρριψε ως «απαράδεκτες».

Η αποτυχία να βρεθεί συμφωνία με βάση τους όρους που περιλαμβάνει τώρα απειλεί να υπονομεύσει τη συμφωνία που προσφέρθηκε στη συνάντηση της Τετάρτης. «Κάθε μέρα που περνά η εκροή καταθέσεων [από τις ελληνικές τράπεζες] σημαίνει ότι όλο και λιγότερα χρήματα μπορούν να παρθούν από αυτές [χρήση των πόρων του ΤΧΣ για την αποπληρωμή χρέους] και αντ’ αυτού πρέπει να χρησιμοποιηθούν για την σταθεροποίησή τους».

Πρόσθετος παράγοντας που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωση της συμφωνίας είναι το τι θα γίνει μετά το Μάρτιο. Η Ελλάδα, γράφει η WSJ, επιμένει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα διάσωσης, κάτι που πολλοί εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν απαραίτητο, και δεν θέλει να ακολουθήσει, μετά τον Μάρτιο, κανόνες για τις δαπάνες που ζητούν οι πιστωτές.