X

Τσίπρας: Χρεοκοπία της Ελλάδας θα ήταν η αρχή του τέλους για την ευρωζώνη

«Εφικτή η συμφωνία, αλλά δεν κόβω συντάξεις και επιδόματα» τονίζει ο Πρωθυπουργός στην Corriere della Sera.

Ant1news

Την εκτίμηση ότι ενδεχόμενη χρεοκοπία της Ελλάδας θα σήμαινε και την αρχή του τέλους για την ευρωζώνη εκφράζει, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε συνέντευξή του στην Corriere dela Sera ενώ σε οτι αφορά τη συμφωνία τονίζει πως είναι εφικτή, αν οι πιστωτές αποσύρουν κάποιες από τις απαιτήσεις τους, όπως οι περικοπές στις συντάξεις.

«Νομίζω ότι είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία σε ό,τι αφορά τα πρωτογενή πλεονάσματα για τα επόμενα χρόνια. Είναι όμως αναγκαίο να υπάρξει θετική διάθεση για εναλλακτικές προτάσεις στην περικοπή συντάξεων ή την επιβολή υφεσιακών μέτρων» τονίζει ο πρωθυπουργός και συμπληρώνει:

«Δικός μας στόχος είναι, τα όποια μέτρα να εμπεριέχουν το στοιχείο της αναδιανομής και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Το πιο κρίσιμο είναι, να συμφωνήσουμε όχι μόνο για το πώς τελειώνει το πρόγραμμα αλλά και για το πώς ξημερώνει η επόμενη μέρα, δηλαδή πως η Ελλάδα θα επιστρέψει το συντομότερο στις αγορές με μια οικονομία ανταγωνιστική. Κεντρικό ρόλο στη συμφωνία έχει η επίλυση του βραχυπρόθεσμου χρηματοδοτικού ζητήματος για τους επόμενους μήνες. Υπάρχουν τεχνικές λύσεις που μπορούν να αποτρέψουν ένα τρίτο πρόγραμμα και ταυτόχρονα να δώσουν μεσοπρόθεσμα βιώσιμη προοπτική στην εξυπηρέτηση του χρέους, γεγονός που θα οδηγήσει την Ελλάδα ξανά στις αγορές γρηγορότερα από όσο μπορείτε να φανταστείτε».

Δεν εκτιμώ ότι οι προτάσεις μας δεν αρέσουν στους Θεσμούς, τονίζει ο Πρωθυπουργός. «Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχει μια επιφυλακτικότητα από ορισμένους, να αναγνωρίσουν ότι το ελληνικό πρόγραμμα της προηγούμενης πενταετίας απέτυχε διότι κάτι τέτοιο θα συνεπαγόταν κόστος. Η Ευρώπη και οι θεσμοί πρέπει να συνομολογήσουν ότι η συνταγή της λιτότητας απέτυχε. Αυτό δεν είναι μια εύκολη απόφαση. Αλλά ας αναλογιστούμε το κόστος της διαιώνισης της κρίσης ή ακόμα χειρότερα το ιστορικό κόστος μιας αποτυχίας».

Αν αποτύχει η διαπραγμάτευση, το κόστος για τους Ευρωπαίους θα είναι τεράστιο

«Αν η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης δεν καταφέρει να επιλύσει ένα πρόβλημα μιας χώρας όπως η Ελλάδα, που αντιπροσωπεύει το 2% της οικονομίας της, τότε πώς θα αντιδράσουν οι αγορές για χώρες με μεγαλύτερα προβλήματα όπως η Ισπανία και η Ιταλία;» διερωτάται.

«Αν η διαπραγμάτευση αποτύχει, το κόστος για τους Ευρωπαίους φορολογούμενους θα είναι τεράστιο. Και για τον λόγο αυτό ,είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι δεν θα συνέφερε κανέναν. Το λέω αυτό, για να γίνει κατανοητό ότι η κυβέρνησή μου δεν διαπραγματεύεται εγωιστικά. Ισχύει το αντίθετο. Αν η Ελλάδα πετύχει κάτι καλό σε αυτή τη διαπραγμάτευση -πχ λιγότερη λιτότητα- ανοίγει ο δρόμος για όλους. Για τον λόγο αυτό, ιδίως οι χώρες του Νότου, θα έπρεπε να στηρίξουν την ελληνική θέση προς το ίδιο τους το συμφέρον»,επισημαίνει.

Ο κ. Τσίπρας τονίζει ότι η Ελλάδα δεν επιθυμεί να απειλήσει ή να τρομάξει κανέναν. «Η Ελλάδα παίρνει δάνεια, δεν της χαρίζονται χρήματα», υπογραμμίζει και συμπληρώνει ότι η Γερμανία έχει κερδίσει από τα δάνεια αυτά 360 εκατ. ευρώ.



Ο κ. Τσίπρας εκτιμά ότι κατά την συνάντηση της Τετάρτης με την γερμανίδα καγκελάριο Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Ολάντ θα τεθεί ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για την συμφωνία.

«Θα ορίσουμε ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τη συμφωνία. Εμείς παρουσιάσαμε ένα ολοκληρωμένο κείμενο που συμπεριλαμβάνει τον κοινό τόπο, όπως αυτός διαμορφώθηκε κατά τη διάρκεια των τεχνικών διαπραγματεύσεων στο Brussels Group. Επιπλέον, θα εργασθούμε για να κλείσουμε τη διαφορά στα δημοσιονομικά μέτρα, καταθέτοντας εναλλακτικές προτάσεις εκεί όπου υπάρχουν παράλογες και μη αποδεκτές απαιτήσεις. Ωστόσο, όλα αυτά θα έχουν νόημα στον βαθμό που και από τη πλευρά των θεσμών υπάρχει διάθεση για την εξεύρεση σοβαρών λύσεων, στο θέμα της βιωσιμότητας του χρέους. Θέλουμε να θέσουμε οριστικά τέλος στην απαίσια αυτή συζήτηση περί Grexit, που αποτελεί εδώ και χρόνια μια τροχοπέδη για τη οικονομική σταθερότητα στην Ευρώπη. Όχι να ανακυκλώνουμε κάθε έξι μήνες το πρόβλημα».

Προσθέτει, τέλος, ότι δεν «βλέπει», ούτε επιδιώκει  τη διεξαγωγή εκλογών. «Αναλάβαμε καθήκοντα πριν από τέσσερις μήνες και οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι έχουμε αυξήσει την επιρροή μας» αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας, συμπληρώνοντας πως «δεν θα απογοητεύσουμε τον ελληνικό λαό».