X

ΣτΕ: Ελεύθεροι οι νυχτερινοί περίπατοι σε Πνύκα, Λόφο Νυμφών και Φιλοπάππου

Νυχτερινές βόλτες και με… τη «βούλα» του ΣτΕ θα μπορούν να απολαμβάνουν οι Αθηναίοι και οι τουρίστες στους αρχαιολογικούς χώρους Φιλοπάππου, Λόφου Νυμφών και Πνύκας.

Ant1news

Της Λίας Κοντοπούλου

Το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (απόφαση 2034/2015) ακύρωσε μερικώς την από 5-2-2008 απόφαση του τότε Υπουργού Πολιτισμού Μιχάλη Λιάπη με την οποία απαγορευόταν για λόγους προστασίας των αρχαιολογικών χώρων η νυχτερινή περιήγηση σε Φιλοπάππου, Λόφο Νυμφών και Πνύκα.

Στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο είχαν προσφύγει κάτοικοι της περιοχής θεωρώντας ότι περιορίζεται το δικαίωμα τους να απολαμβάνουν ελεύθερα τους κοινόχρηστους  και τους αρχαιολογικούς χώρους.

Οι δικαστές τους δικαίωσαν θεωρώντας ότι σκοπός του νόμου είναι «το δικαίωμα του πολίτη για πρόσβαση στα πολιτιστικά αγαθά να ασκείται υπό τους εντελώς αναγκαίους περιορισμούς ως προς τη φύλαξη και τη συντήρησή τους και η απαγόρευση υπερακοντίζει το σκοπό προς τον οποίο τίθεται (σ.σ.: απαγόρευση νυκτερινής πρόσβασης), εφόσον δεν προκύπτει ότι εξετάστηκε η δυνατότητα λήψης ηπιότερων μέτρων».  Δηλαδή, «δεν εξετάστηκε αν θα ήταν δυνατή η αποτελεσματική φύλαξη του χώρου μόνο με την αύξηση του προσωπικού φύλαξης ή αν θα μπορούσε να απαγορευθεί η πρόσβαση μόνο στα σημαντικά μνημεία του  χώρου, με επαρκή φύλαξη καθενός από αυτά».

Σε άλλο σημείο της δικαστικής απόφασης σημειώνεται ότι «ο  χώρος αυτός εκτός από αρχαιολογικός έχει και την ιδιότητα του χώρου πρασίνου, περιπάτου και αναψυχής για τους κατοίκους της πόλης, τουλάχιστον κατά τον τελευταίο αιώνα, είναι δε διαμορφωμένος έτσι ώστε να επιτελεί αυτό τον ρόλο».