X

Συνελήφθη ο ιδιοκτήτης του εργοστασίου στον Ασπρόπυργο

Κατηγορείται για υποβάθμιση περιβάλλοντος. Ευρεία σύσκεψη για το τοξικό νέφος που προκάλεσε η πυρκαγιά. Θα τιμωρηθούν παραδειγματικά οι υπεύθυνοι, το μήνυμα Λαφαζάνη.

Ant1news



Στη σύλληψη του ιδιοκτήτη του εργοστασίου ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, στο οποίο εκδηλώθηκε πυρκαγιά το περασμένο Σάββατο, προχώρησαν οι αστυνομικές αρχές, με την κατηγορία της υποβάθμισης περιβάλλοντος.

Η φωτιά συνεχιζόταν σήμερα για 4η ημέρα, με αποτέλεσμα οι πυκνοί καπνοί που αναδύονται και η έντονη μυρωδιά της, να καλύπτουν το μεγαλύτερο μέρος του Λεκανοπεδίου, ιδίως τα δυτικά, κεντρικά και νότια προάστια της Αττικής, ενώ είναι ιδιαίτερα "αισθητά" τα αποτελέσματα της, ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας. Η δυσοσμία και κυρίως η έκλυση μεγάλων ποσοτήτων τοξικών ουσιών (διοξίνες, φουράνιο, κ.α.) στην ατμόσφαιρα, από την καύση των πλαστικών, προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία στους πολίτες.

Για το θέμα πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα ευρεία σύσκεψη των εμπλεκομένων υπουργείων και φορέων στο Υπουργείο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, υπό τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, προκειμένου να συζητηθεί η διαχείριση του προβλήματος με το τοξικό νέφος.

«Η τραγωδία αυτή είναι σοβαρή και έχει πάρα πολλές αρνητικές επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή. Αλλά πρέπει να πούμε και να τονίσουμε ότι η πυρκαγιά βρίσκεται σε μία πορεία κατάσβεσης, παρότι παραμένει και δημιουργεί πολλαπλά προβλήματα που χρήζουν αντιμετώπισης. Αλλά η πορεία είναι πορεία κατάσβεσης. Θέλω να συγχαρώ την πυροσβεστική, τους γύρω δήμους και την Περιφέρεια Αττικής για την υπηρεσία που έχουν προσφέρει, για τον ρόλο που έχουν παίξει», ανέφερε ο κ. Λαφαζάνης.



«Αυτό που αποφασίσαμε είναι ότι πρέπει να ενισχύσουμε από σήμερα το βράδυ, αν είναι δυνατόν, με υλικά μέσα και προσωπικό τις προσπάθειες της πυροσβεστικής για να έχουμε, αν είναι δυνατόν, θετικό αποτέλεσμα και αύριο να μπορέσουμε να διώξουμε το «μανιτάρι» του καπνού που είναι πάνω από το εργοστάσιο. Έχουμε δυνατότητες για ακόμη περισσότερα μέσα προς διάθεση και εξειδικευμένο προσωπικό υπό την καθοδήγηση της πυροσβεστικής υπηρεσίας για να έχουμε θετική έκβαση. Και να πάμε πολύ καλύτερα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι «το υπουργείο Υγείας έχει εκδώσει μια σχετική ανακοίνωση η οποία είναι απόλυτα έγκυρη και μας βρίσκει σύμφωνους».

«Πρόκειται για μια ανακοίνωση προς τους πολίτες για τα μέτρα που χρειάζεται να ληφθούν για την προφύλαξή τους. Πιστεύουμε ότι θα κάνουμε το καλύτερο δυνατό - και έχουμε κάνει το καλύτερο δυνατό - και για την προστασία της υγείας των πολιτών, παρά τις δυσκολίες βεβαίως και τα προβλήματα τα οποία αναγνωρίζουμε», είπε ο κ. Λαφαζάνης, τονίζοντας ότι «δεν υπήρξε καμία απολύτως ολιγωρία».

Παραδέχθηκε, πάντως, ότι «μιλάμε για ένα νέφος το οποίο ασφαλώς έχει επιπτώσεις στους πολίτες και την υγεία τους». Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός σημείωσε ότι θα υπάρξει έρευνα σε βάθος και πως θα εντοπιστούν οι υπεύθυνοι, οι οποίοι – όπως ανέφερε - θα τιμωρηθούν παραδειγματικά.

Είχε προηγηθεί η παραδοχή του αρμόδιου Αναπληρωτή Υπουργού Περιβάλλοντος, Γιάννη Τσιρώνη, ότι το Κράτος δεν διαθέτει τον απαραίτητο τεχνικό εξοπλισμό για να γίνουν επιστημονικές μετρήσεις και να προκύψει αν η μόλυνση του αέρα που αναπνέουν εκατομμύρια άνθρωποι στην Αττική - ιδιαίτερα δε στην ευρύτερη περιοχή του Ασπροπύργου- εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία τους. 

Η λύση για να σβήσουν άμεσα οι φλόγες και να σταματήσει η έκλυση καπνού και τοξικών αερίων, είναι ο όγκος που έχει παραδοθεί στην πυρά να καλυφθεί με χώμα, δήλωσε ο κ. Τσιρώνης στον ΣΚΑΙ, κάνοντας όμως τον λογαριασμό για τα φορτηγά που θα χρειαστούν και καταλήγοντας ότι απαιτείται κονδύλι μισού εκατομμυρίου ευρώ. Όμως δεν υπάρχουν τα απαραίτητα κονδύλια, για να σβήσει η φωτιά, καθώς «δυστυχώς ο προκάτοχός μου είχε κάνει μια τέτοια κίνηση, αλλά την προηγούμενη φορά που έγινε αυτό, δεν πληρώθηκε ο εργολάβος», είπε ο κ.Τσιρώνης.

Ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, Τάσος Μαυρόπουλος, μιλώντας στον ίδιο σταθμό, περιγράφοντας την κατάσταση κι επιχειρώντας να αποποιηθεί κάθε ευθύνης τόνισε ότι «επιχειρούν σε 24ωρη βάση οι δυνάμεις του πυροσβεστικού σώματος και ενισχύθηκαν από μηχανήματα της περιφέρειας. Η επιχωμάτωση δεν είναι υπόθεση της πυροσβεστικής, είναι μια πανάκριβη υπόθεση. Χρειάζονται πάνω από 300 φορτηγά με χώμα. Δεν είναι αρμοδιότητα της Πολιτικής Προστασίας». 

Σε ανακοίνωσή της, η Περιφέρεια Αττικής κάνει λόγο για σοβαρές περιβαλλοντικές και όχι μόνο επιπτώσεις λόγω της έκλυσης επικίνδυνων σωματιδίων και τοξικών ουσιών.


Συστάσεις του υπουργείου Υγείας για την ατμοσφαιρική ρύπανση

Σε ανακοίνωσή του για το θέμα το υπουργείο Υγείας υπογραμμίζει: Μετά την πυρκαγιά που εκδηλώθηκε στο Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών Ασπροπύργου, και επειδή, κατόπιν επικοινωνίας της Υπηρεσίας μας με τις αρμόδιες Υπηρεσίες, η κατάσταση του ατμοσφαιρικού περιβάλλοντος εκτιμάται ως επιβεβαρυμμένη, η Δ/νση Δημ. Υγείας για λόγους προστασίας της Δημόσιας Υγείας, εισηγείται τη λήψη έκτακτων μέτρων προστασίας του πληθυσμού ως εξής:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα
Καρδιοπαθείς
παιδιά καθώς και
τα άτομα άνω των 65 ετών
θα πρέπει να αποφύγουν κάθε σωματική άσκηση-δραστηριότητα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης, συνιστάται η αποφυγή παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία.

Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου. Επί επιμονής συμπτωμάτων συνιστάται επικοινωνία με τον θεράποντα ιατρό.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό

Σε κάθε άτομο συνιστάται να αποφύγει κάθε σωματική άσκηση σε εξωτερικούς χώρους και να περιορίσει το χρόνο παραμονής σε εξωτερικούς χώρους ιδιαίτερα σε περιοχές με αυξημένη κυκλοφορία. Κατά την παραμονή του σε εσωτερικούς χώρους να διατηρούνται πόρτες, μπαλκονόπορτες και παράθυρα κλειστά.

Γ. Μέτρα για την προστασία του πληθυσμού στην περιοχή του Ασπροπύργου

Διακοπή λειτουργίας των δημόσιων ή ιδιωτικών βρεφικών, βρεφονηπιακών, παιδικών σταθμών, νηπιαγωγείων και σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Κατεπείγουσα εισαγγελική έρευνα για την πυρκαγιά στον Ασπρόπυργο

Κατεπείγουσα προκαταρκτική έρευνα, προκειμένου να διερευνηθουν τα αίτια της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στον Ασπρόπυργο, σε χώρο που δραστηριοποιείται εταιρεία ανακύκλωσης, διατάχθηκε πριν από λίγο από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Αθηνών. Η διενέργεια της έρευνας έρχεται μετά την κατάθεση μήνυσης από την Περιφέρεια Αττικής. Η υπόθεση ανατέθηκε στον Εισαγγελέα κ. Παππά.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Έκλυση τοξικών οργανικών ουσιών, πιθανώς και διοξίνης στον αέρα του Θριασίου και του Αθηναϊκού Λεκανοπεδίου, προκάλεσε η πυρκαγιά σε εργοστάσιο στον Ασπρόπυργο, αναφέρει το Ποτάμι και κατηγορεί την κυβέρνηση ότι δεν ενημέρωσε έγκαιρα τους πολίτες.

Πυρά κατά της κυβέρνησης και της Περιφέρειας για την μη αποτελεσματική αντιμετώπιση της πυρκαγιάς εξαπέλυσε και το ΚΚΕ, ζητώντας να παρθούν άμεσα μέτρα.