X

Γιούνκερ: Η Ελλάδα έχασε από σύμμαχο την Κομισιόν

Σε κλίμα απαισιοδοξίας από την ανούσια "εγγραφολογία" συνεχίζονται οι διαπραγματεύσεις σύμφωνα με τους Financial Times.

Ant1news

Βαρύ θεωρείται το κλίμα για την Ελλάδα στο πιο ουσιαστικό και κρίσιμο σημείο των διαπραγματεύσεων και ενδεικτικό αυτού είναι η στάση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος εξέφρασε την απογοήτευσή του από τις κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Όπως, μάλιστα, τονίζουν οι Financial Times, η Ελλάδα έχει χάσει πια τον καλύτερο σύμμαχό της στην κόντρα με τους δανειστές. Σύμφωνα με παράγοντες που ενημερώθηκαν για τη συνάντηση των 29 Επιτρόπων στο Στρασβούργο, ο Γιούνκερ επιτέθηκε στην ελληνική κυβέρνηση, λέγοντας ότι η Αθήνα «έχασε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή». «Δεν κατάλαβαν ότι ο καλύτερος φίλος των μικρών και μεσαίων κρατών μελών είναι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή» σημείωσε αξιωματούχος.

Αφορμή για την απογοήτευση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στάθηκε η «πρόταση της τελευταίας στιγμής» στους πιστωτές, όπως τη χαρακτηρίζουν οι Financial Times, την οποία οι δανειστές απέρριψαν ως ανεπαρκή. Σύμφωνα με το άρθρο, πρόκειται για την πιο πρόσφατη ανταλλαγή εγγράφων ανάμεσα στην Αθήνα και τις Βρυξέλλες, σε ένα πλαίσιο «ρουτίνας» που η Κομισιόν έχει βαφτίσει «εγγραφολογία».

Η στάση του Γιούνκερ απέναντι στη χώρα μας φαίνεται ότι έχει αλλάξει τόσο, ώστε ο ίδιος να μην επιθυμεί να παρευρεθεί στη σημερινή τριμερή συνάντηση, ιδιαίτερα εάν ο Αλέξης Τσίπρας δεν αλλάξει νοοτροπία, ανέφεραν παράγοντες, ενώ και ο Γερούν Ντάισελμπλουμ που ηγείται των διαπραγματεύσεων εκ μέρους των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης, άφησε να εννοηθεί πως η συνάντηση μπορεί να μην γίνει, άσχετα εάν τελικά επιβεβαιώθηκε αργά το βράδυ της Τρίτης.

Παράλληλα, αξιωματούχοι που μετέχουν στις διαπραγματεύσεις, «βλέπουν» έναν επικίνδυνο και εσφαλμένο υπολογισμό από πλευράς της Αθήνας, καθώς θεωρούν ότι η ελληνική κυβέρνηση παρατείνει σκόπιμα τις διαπραγματεύσεις, προκειμένου να υποχρεωθούν οι πιστωτές σε γενναία ελάφρυνση χρέους και νέα χρηματοδοτική βοήθεια χωρίς αυστηρούς όρους.

«Δεν θέλουν συμφωνία μαζί μας, θέλουν απλώς ελάφρυνση του χρέους» δηλώνει ανώτατος αξιωματούχος στον Peter Spiegel. «Δεν νομίζω ότι θα μετακινηθούν. Νομίζω ότι περιμένουν από εμάς να υποχωρήσουμε, και δεν θα το κάνουμε» προσθέτει o ίδιος και συνεχίζει: «Δεν καταλαβαίνουν ότι δεν είμαστε στο 2012, όταν οι Ευρωπαίοι απλώς ήθελαν να ρίξουν λεφτά στο πρόγραμμα».

Έλληνες αξιωματούχοι τονίζουν ωστόσο πως η πρόταση που κατατέθηκε το βράδυ της Δευτέρας είχε μειώσει στο μισό τη διαφορά ανάμεσα στους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, αλλά η άλλη πλευρά δηλώνει πως δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πώς η ελληνική κυβέρνηση σκοπεύει να καλύψει τη διαφορά. Αντίθετα, η Αθήνα κατέθεσε δεύτερο έγγραφο για την ελάφρυνση χρέους.