X

Παυλόπουλος: Οι εθνικές μας διεκδικήσεις θα επιλυθούν στα αρμόδια δικαστικά fora

Μήνυμα Παυλόπουλου από το μαρτυρικό Δίστομο για τις αποζημιώσεις. Έκανε λόγο για ύψιστο πολιτειακό χρέος άσβεστης μνήμης και πλήρους συνειδητοποίησης διδαχής.

Ant1news

Επίτιμος δημότης του Διστόμου ανακηρύχθηκε σήμερα ο Προκόπης Παυλόπουλος, ο οποίος τόνισε ότι η ανακήρυξή του αυτή του επιβάλλει ύψιστο πολιτειακό χρέος άσβεστης μνήμης και πλήρους συνειδητοποίησης διδαχής. Παράλληλα, μετά το Μνημόσυνο των Σφαγιασθέντων Διστομιτών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έστειλε ηχηρό μήνυμα για τις γερμανικές αποζημιώσεις.

«Οι εθνικές μας διεκδικήσεις αναφορικά με τα εγκλήματα της ναζιστικής θηριωδίας σε βάρος των Διστομιτών θα επιλυθεί στα αρμόδια δικαστικά fora, όπως ταιριάζει σε πολιτισμένες και φίλες χώρες, ιδίως σε αυτούς τους κρίσιμους καιρούς» υπογράμμισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και παρατήρησε ότι η οργανωμένη δρομολόγησή τους, από την πλευρά της Βουλής των Ελλήνων, σε θεσμικό επίπεδο, το αποδεικνύει αυτό.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αναφέρθηκε πρωτίστως στο ηθικό μέρος της καταδίκης του στυγερού εγκλήματος της ναζιστικής θηριωδίας στο Δίστομο, γιατί, όπως είπε, αυτό επιβάλλει η Ιστορία και ο Πολιτισμός της Ελλάδας και του Λαού της. «Αφού αυτή η Ιστορία και αυτός ο Πολιτισμός αποδεικνύουν, διαχρονικώς, ότι εμείς, οι Έλληνες, αντιλαμβανόμαστε την θυσία στον βωμό της Ειρήνης της Ελευθερίας και της Δημοκρατίας, που από την φύση της είναι ανεκτίμητη, ως υπέρτατη ανιδιοτελή προσφορά στον Άνθρωπο και την Ανθρωπότητα και όχι ως ευκαιρία υλικών διεκδικήσεων».

Μάλιστα, σημείωσε πως ότι κι αν πει κανείς για το μαρτυρικό Δίστομο και τους μάρτυρές του δεν είναι ικανό να αρθεί στο ιστορικό ύψος της συγκλονιστικής θυσίας τους.

Η Πρόεδρος της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, η οποία ήταν παρούσα στις εκδηλώσεις μνήμης, δήλωσε ότι,«δεν μπορεί να παραμένει ανεκπλήρωτο το χρέος της Γερμανία».

Ανακοίνωση των ΑΝΕΛ

Η Εκπρόσωπος Τύπου των ΑΝΕΛ, Μαρίνα Χρυσοβελώνη, σε γραπτή της ανακοίνωση για την επέτειο της σφαγής του Διστόμου, πέραν της αναφοράς στη μαρτυρική θυσία, έθεσε με τη σειρά της το θέμα των γερμανικών αποζημιώσεων:

Η επέτειος της σφαγής αμάχων στο ιστορικό Δίστομο είναι αναμφίβολα ημέρα μνήμης και περισυλλογής. Μας υπενθυμίζει τη θυσία των 218 αθώων θυμάτων αλλά και των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων που σφαγιάσθηκαν και εκτελέστηκαν στη διάρκεια της ναζιστικής κατοχής.

Ο μαρτυρικός θάνατος των θυμάτων της ναζιστικής θηριωδίας συνιστά ταυτόχρονα και πυξίδα χρέους σ’ αυτές τις ιστορικές στιγμές που ζει η Πατρίδα μας με στόχο την απεξάρτησή της από τα καταθλιπτικά και αντικοινωνικά μνημόνια. Είναι η ώρα να αφήσουμε πίσω μας οριστικά τις πολιτικές της υποταγής και τη φραγκολεβαντίνικη νοοτροπία της εκτέλεσης εντολών από τους δανειστές.

Η σφαγή στο Δίστομο αποτελεί πυξίδα χρέους και για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, που αποτελεί κορυφαίο πολιτικό, ηθικό και νομικό αίτημα της χώρας μας με στόχο την αποκατάσταση μιας μεγάλης αδικίας σε βάρος του Ελληνικού λαού. Ενός λαού που με το αίμα του πλήρωσε δυσανάλογα σε σχέση με πολλούς άλλους τη ναζιστική λαίλαπα. Το δίκαιο αυτού του αιτήματος δεν παραγράφεται και δεν αναστέλλεται.

Οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ προεξάρχοντος του Πάνου Καμμένου έχουμε θέσει ως μέγιστη ηθική και πολιτική προτεραιότητα τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων και τού κατοχικού δανείου. Είναι ζήτημα τιμής, ήθους, αξιοπρέπειας και κυρίως ένδειξη σεβασμού απέναντι στους προγόνους μας που σφαγιάστηκαν από τους ναζί.