X

Νωρίς ακόμη για να φανεί το μέγεθος της μόλυνσης στον Ασπρόπυργο

Στη δημοσιότητα δόθηκαν τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων της ατμοσφαιρικής ρύπανσης στον Ασπρόπυργο από την πυρκαγιά, που ακόμη δεν έχει σβήσει.

Ant1news



Σε μετρήσεις δεικτών ατμοσφαιρικής ρύπανσης που προκλήθηκε από την πυρκαγιά στο εργοστάσιο ανακύκλωσης στον Ασπρόπυργο, η οποία συνεχίζεται για 5η ημέρα, προχώρησε η Περιφέρεια Αττικής, σε συνεργασία με τους εξειδικευμένους φορείς και σε συνεννόηση με τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτη Λαφαζάνη.

Συγκεκριμένα, με εντολή της Περιφερειάρχη Αττικής, η Διεύθυνση Περιβάλλοντος της Περιφέρειας σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών και το Εθνικό Κέντρο Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», προχώρησε σε μετρήσεις αιωρούμενων σωματιδίων και άλλων δεικτών της ρύπανσης που έχει προκληθεί από την καύση των υλικών στην περιοχή της ιδιωτικής επιχείρησης στον Ασπρόπυργο.

Τις επόμενες ημέρες αναμένονται τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις τοξικών ουσιών, όπως διοξίνες και φουράνια, προκειμένου να διαπιστωθεί το ακριβές μέγεθος της μόλυνσης.

Ειδικότερα, µε φορητό αναλυτή έγιναν στιγμιαίες ενδεικτικές µετρήσεις της συγκέντρωσης αιωρούµενων σωµατιδίων µε διάµετρο 2,5 µm στην περιοχή περιµετρικά του εργοστασίου από 100 έως 400µ. Στα σηµεία που βρίσκονται προς την κατεύθυνση του ανέµου καταγράφηκαν στιγµιαίες τιµές συγκέντρωσης αιωρούµενων σωµατιδίων κατά πολύ µεγαλύτερες από τιµές που ορίζει ο παγκόσµιος οργανισµός υγείας (µέση τιµή 25 µg/m3 /24h) και η ευρωπαϊκή νοµοθεσία (µέση τιµή 25 µg/m3 /έτος).

Αν και η σύγκριση στιγµιαίων τιµών µε µέσες ηµερήσιες ή ετήσιες τιµές δεν είναι απολύτως δόκιµες επιστηµονικώς εντούτοις αναδεικνύουν την εµφάνιση υψηλών τιµών αιωρούµενων σωµατιδίων προερχόµενα από τα καπναέρια της πυρκαγιάς. Επισηµαίνεται ότι οι συγκεντρώσεις σε σηµεία όπου δεν κατευθυνόταν τα καπναέρια από τον άνεµο ήταν σχετικά ή κάτω από τις προαναφερθείσες τιµές αναφοράς. Από τις µετρήσεις αυτές προέκυψε και ενδεικτικά χαρτογράφηση της διεύθυνσης διασποράς αυτών των σωµατιδίων αλλά και γενικότερα της κατεύθυνσης των καπναερίων της καιόµενης εγκατάστασης. 

Τα αποτελέσματα των πρώτων μετρήσεων σε συνεργασία με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, μπορεί να τα δείτε στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας Αττικής ΕΔΩ.

Τις επόμενες ημέρες θα αναρτηθούν και τα αποτελέσματα από τις μετρήσεις του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος».

Σημειώνεται ότι ο προσωρινά υπεύθυνος βάρδιας του φλεγόμενου εργοστασίου ανακύκλωσης του Ασπρόπυργου συνελήφθη και αναζητείται ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του.