X

Στο τραπέζι τμηματική συμφωνία και παράταση για εννέα μήνες

Παράταση της δανειακής σύμβασης για εννέα μήνες ζητά η ελληνική πλευρά, λένε κυβερνητικές πηγές. Για τμηματική συμφωνία κάνει λόγο το Bloomberg.

Ant1news



Δύο είναι τα κυρίαρχα σενάρια που φαίνεται ότι βρίσκονται αυτή τη στιγμή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών.

Το ένα είναι η παράταση της δανειακής σύμβασης κατά εννιά μήνες, την οποία ζητά η ελληνική κυβέρνηση, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, προκειμένου να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ το άλλο το αποκάλυψε το Bloomberg και είναι η κλιμακωτή συμφωνία που είναι έτοιμη να προσφέρει στον Αλέξη Τσίπρα η Γερμανίδα καγκελάριος, Άγκελα Μέρκελ, κάτι που διαψεύδει το Βερολίνο, ως είθισται.

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές από τις Βρυξέλλες, το σχετικό αίτημα χρηματοδότησης της ελληνικής πλευράς περιλαμβάνει τα κεφάλαια από το ευρωπαϊκό σκέλος του τρέχοντος προγράμματος, τα χρήματα του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), καθώς και την ανταλλαγή χρέους μεταξύ του ESM και της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι η επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας και η άρση της αβεβαιότητας. Στο πλαίσιο αυτό, η ελληνική πλευρά δηλώνει διατεθειμένη να συζητήσει τους στόχους για τα πρωτογενή πλεονάσματα, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τίποτα.

Οι διαβουλεύσεις προς αυτήν την κατεύθυνση συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα, επισημαίνει η ελληνική πλευρά, ενώ τονίζει ότι με τις επαφές του πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες αποσκοπεί να βρεθεί πιο κοντά στη συμφωνία.

Οι διεθνείς δανειστές της Ελλάδας έχουν εισηγηθεί την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος διάσωσης της χώρας έως το τέλος του Μαρτίου του 2016 ( όποτε λήγει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ), αλλά οι διαφωνίες για τους όρους που θα περιλαμβάνει και για το τι μέλει γενέσθαι υπονομεύουν το σχέδιο, ανέφεραν νωρίτερα πηγές στην WSJ.