X

Τι "έβγαλε" η συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ - Ολάντ

Οι τρεις ηγέτες, κατα τη δίωρη συνάντησή τους, συμφώνησαν σε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων. Νέο τετ α τετ σήμερα Τσίπρα-Γιούνκερ.

Ant1news

Ολοκληρώθηκε μετά απο περίπου δύο ώρες η συνάντηση του Πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Καγκελάριο της Γερμανίας και τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ.

Οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν σε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων τόσο σε ότι αφορά το δημοσιονομικό σκέλος (πρωτογενές πλεόνασμα, δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα κάλυψης του) όσο και στην διαβούλευση για την διευθέτηση του ελληνικού χρέους και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού, ώστε να μπορέσει η χώρα να φανεί συνεπής στις υποχρεώσεις της στο εσωτερικό, αλλά και έναντι των δανειστών, ιδίως το δίμηνο Ιουλίου - Αυγούστου.

Σε δήλωση του ο Αλέξης Τσίπρας, αμέσως μετά το τέλος της συνάντησης επεσήμανε ότι "αποφασίσαμε την εντατικοποίηση των προσπαθειών για να γεφυρωθούν οι διαφορές που απομένουν" προσθέτοντας "νομίζω ότι η πολιτική ηγεσία της Ευρώπης αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να δοθεί βιώσιμη λύση στην Ελλάδα, καθώς και η δυνατότητα να επιστρέψει με κοινωνική συνοχή, με ασφάλεια, με ανάπτυξη, αλλά και με χρέος βιώσιμο, σε μια προοπτική που θα δώσει ξανά ασφάλεια και σταθερότητα, όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε όλη την Ευρώπη».

Από τα επιτελεία των Άγκελας Μέρκελ (μέσω επίσημων δηλώσεων του εκπροσώπου της) και Φρανσουά Ολάντ χαρακτηρίζεται ως εποικοδομητικό το κλίμα της επαφής των τριών ηγετών, εστιάζοντας στο γεγονός ότι κοινή συνισταμένη των απόψεων τους είναι η ανάγκη επιτάχυνσης των διαπραγματεύσεων με στόχο την επίτευξη συμφωνίας το ταχύτερο δυνατό, μέσα στα επόμενα 24ώρα, επιβεβαιώνοντας εμμέσως πλην σαφώς το ορόσημο του Eurogroup της 18ης Ιουνίου για την σύναψη συμφωνίας, στην οποία αναφέρθηκαν νωρίτερα, στέλνοντας αισιόδοξα μηνύματα οι Πιέρ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Η Άγκελα Μέρκελ και ο Φρανσουά Ολάντ αποχώρησαν απο το κτήριο όπου διεξήχθη η συνάντηση, δίχως να κάνουν δηλώσεις.

Η Αθήνα είχε εκφράσει απο νωρίτερα το απόγευμα την αισιοδοξία της απο την πορεία των διαπραγματεύσεων, οι οποίες βρίσκοναν σε πλήρη εξέλιξη ενόψει και του - μετά πολλών παλινωδιών - ραντεβού Τσίπρα-Μερκελ-Ολάντ, με κυβερνητικές πηγές να δηλώνουν ότι δική μας πλευρά "έχει κάνει αυτό που μπορεί να κάνει", έχοντας προτείνει μεταξύ άλλων και πλήρες σχέδιο της Αθήνας για το χρέος.

Σύμφωνα με πληροφορίες απο την ελληνική πλευρά, αλλά και δημοσίευμα του Bloomberg που ως είθισται διαψεύστηκε απο το Βερολίνο, επι τάπητος βρίσκεται η τμηματική συμφωνία για το χρέος και η παράταση κατά εννέα μήνες του προγράμματος.

Σήμερα στις Βρυξέλλες, ο Πρωθυπουργός θα έχει νέο τετ α τετ με τον Πρόεδρο της Κομισιόν, με τον οποίο συναντήθηκαν και το απόγευμα της Τετάρτης, "λιώνοντας" τον πάγο που υπήρχε μεταξύ τους, μετά τους "διαξιφισμούς" για την νέα ελληνική πρόταση, την αναπάντηση κλήση της Αθήνας στις Βρυξέλλες και την δήλωση Γιούνκερ ότι "η Ελλάδα έχει χάσει απο σύμμαχο της την Ευρωπαϊκή Επιτροπή".