X

Βόμβα ΔΝΤ: Είμαστε μακριά από συμφωνία

Υπάρχουν μεγάλες διαφορές με την Ελλάδα, τόνισε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ. Το τεχνικό κλιμάκιο του ΔΝΤ αποχώρησε από τις Βρυξέλλες. Τι λέει για την αποχώρηση Ευρωπαίος διπλωμάτης.

Ant1news

Σε διαφορετικό μήκος κύματος κινείται το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, κρατώντας απόσταση από τις δηλώσεις αισιοδοξίας των Ευρωπαίων αξιωματούχων τις τελευταίες ώρες, μετά και τις επαφές του Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο ανακοίνωσε σήμερα ότι εξακολουθούν να υπάρχουν "μεγάλες διαφορές" ανάμεσα στην Ελλάδα και τους διεθνείς πιστωτές της και μια συμφωνία είναι "ακόμη μακριά", αλλά υπογράμμισε ότι το Ταμείο  παραμένει "πλήρως δεσμευμένο" στην Ελλάδα.

"Υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ μας στα περισσότερα ζητήματα-κλειδιά", δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράις σε δημοσιογράφους. "Δεν έχει υπάρξει πρόοδος όσον αφορά τη γεφύρωση των διαφορών αυτών πρόσφατα, και επομένως είμαστε ακόμη αρκετά μακριά από μια συμφωνία", συνέχισε ο Ράις.

Πρόσθεσε ωστόσο ότι η ελληνική κυβέρνηση βρίσκεται στη διαδικασία προετοιμασίας νέων προτάσεων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως "η μπάλα βρίσκεται κατά κύριο λόγο στην περιοχή της Ελλάδας".

Σύμφωνα με τον Τζέρι Ράις, οι κυριότερες διαφορές ανάμεσα στην Ελλάδα και στους πιστωτές της εντοπίζονται στις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας, τον ΦΠΑ και τη χρηματοδότηση των δημοσίων δαπανών.

Όπως υποστήριξε ο ίδιος, το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδας σήμερα δεν είναι "βιώσιμα", ενώ πρέπει να μεγεθυνθούν τα φορολογικά έσοδα, εάν η Ελλάδα θέλει να ανατάξει τα δημόσια οικονομικά της.

Οι δηλώσεις αυτές καταγράφηκαν ενώ οι διαπραγματευτές της Ελλάδας και των θεσμών (ΔΝΤ, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, Ευρωπαϊκή Ένωση) αναχώρησαν από τις Βρυξέλλες. Ο Ράις επιβεβαίωσε ότι οι διαπραγματευτές του Ταμείου αναχώρησαν για να επιστρέψουν στην Ουάσινγκτον.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ δήλωσε επίσης ότι η ελληνική πλευρά επιδιώκει να βρεθούν λύσεις "στο πολιτικό επίπεδο".

Οι μετοχές κορυφαίων ευρωπαϊκών εταιρειών υποχωρούσαν λίγη ώρα μετά τις δηλώσεις του Ράις. Ο πανευρωπαϊκός δείκτης FTSEurofirst 300 κατέγραφε πτώση 0,5% στις 17:55.

Ωστόσο ένας αναλυτής, ο Μάικλ Χιούσον της εταιρείας CMC, σχολίασε ότι οι συναλλαγές μοιάζουν να είναι "σχιζοφρενικές", καθώς μερικές ώρες νωρίτερα στις αγορές επικρατούσε ευφορία για τις πιθανότητες επίτευξης συμφωνίας της Ελλάδας με τους πιστωτές της.

Τι λέει ευρωπαίος διπλωμάτης για την αποχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ

Ερωτηθείς σχετικά με τις ανησυχίες για τη διαδικασία που δημιουργήθηκαν από την αναχώρηση των διαπραγματευτών του ΔΝΤ και της Ελλάδας από τις Βρυξέλλες, ευρωπαίος διπλωμάτης σχολίασε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ: "Αν η διαδικασία λειτουργούσε σωστά, ο πρόεδρος δεν θα έπρεπε να έχει σήμερα μια συνάντηση με τον πρωθυπουργό Τσίπρα. Ο πρόεδρος Γιούνκερ έκανε μια τελευταία προσπάθεια για να καταστήσει δυνατή μια συμφωνία".