X

FT: Οι πιστωτές λένε στην Ελλάδα ότι έφτασε η ώρα των αποφάσεων

«Η Γερμανία είναι έτοιμη να διακόψει τις συνομιλίες και να στείλει τελεσίγραφο», γράφουν οι Financial Times.

Ant1news


Oι πιστωτές της Ελλάδας απηύθυναν, την Πέμπτη, τις πιο σκληρές προειδοποιήσεις προς την ελληνική κυβέρνηση γράφουν οι Financial Times. 

Επισημαίνουν ότι ήταν οι πιο σκληρές δηλώσεις που έχουν γίνει από την έναρξη της πεντάμηνης διαπραγμάτευσης και υπογραμμίζουν ότι η αιχμηρή γλώσσα αντανακλά τον αυξανόμενο φόβο πως ο Αλέξης Τσίπρας έχει υπερεκτιμήσει τον χρόνο που έχει απομείνει για να κλείσει την συμφωνία. 

Ο Έλληνας πρωθυπουργός άκουσε από τους πιστωτές ότι η κυβέρνησή του πρέπει να αποφασίσει αν θα δεχθεί έναν μεγάλο αριθμό μεταρρυθμίσεων ή θα χρεοκοπήσει. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο εντάσσονται οι δηλώσεις του Ντόναλντ Τουσκ, αλλά και οι βόμβες από το ΔΝΤ. 

Αξιωματούχοι πιστεύουν ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, δεν θα υπάρχει αρκετός χρόνος ώστε η Αθήνα να αποκτήσει πρόσβαση σε χρήματα πριν λήξουν δύο μεγάλες δόσεις: €1,5 δισ. στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου και €3,5 δισ. για ομόλογα της ΕΚΤ στις 20 Ιουλίου. 

Οι Financial Times, πάντως, εκτιμούν, ότι έχουν ήδη υπάρξει σημάδια πως η Αθήνα έχει αλλάξει στρατηγική ως πρώτη αντίδραση στις σκληρές προειδοποιήσεις. 

Μηνύματα για τελεσίγραφο από τη Γερμανία 

Το Βερολίνο, σύμφωνα με τους FT, στέλνει τις τελευταίες ημέρες, σε «ιδιωτικό» επίπεδο, ηχηρά μηνύματα. Φέρεται να είναι έτοιμο να διακόψει τις συνομιλίες και να υιοθετήσει μια στάση «take it or leave it». 

Σύμφωνα με τρεις ανώτατους αξιωματούχους της Ευρωζώνης, Γερμανοί ηγέτες διεμήνυσαν σε κυβερνήσεις της Ευρωζώνης πως δεν είναι πλέον διατεθειμένοι να διαπραγματευτούν πέρα από την συμβιβαστική πρόταση που παρουσιάστηκε στον Αλέξη Τσίπρα από τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ εκ μέρους των πιστωτών της Ελλάδας. 

Προσθέτουν, ακόμη, ότι η κατηγορηματική απόρριψη της πρότασης από τον Έλληνα πρωθυπουργό  και η προσπάθεια για νέες διαπραγματεύσεις στα πρωτογενή πλεονάσματα έχουν πείσει το Βερολίνο ότι πρέπει να δοκιμαστεί μια πιο σκληρή «take it or leave it» στάση. «Η μόνη απάντηση που ψάχνουν από τους Έλληνες είναι να πουν “ναι”'» ανέφερε  αξιωματούχος της Ευρωζώνης.