X

Spiegel: Επικίνδυνο ένα Grexit

Η αντιπρόεδρος της Bundesbank σημειώνει ότι κανείς δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος των επιπτώσεων ενός Grexit, ενώ το Spiegel απαριθμεί μια σειρά προβλημάτων για την Ελλάδα και την ευρωζώνη.

Ant1news

Ο νέος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των δανειστών της στις Βρυξέλλες επαναφέρουν τις συζητήσεις για τις επιπτώσεις ενός Grexit.

Το Spiegel τονίζει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο να προβλεφθούν οι επιπτώσεις ενός Grexit, κάτι που φαίνεται να μην αντιλαμβάνεται η πλειοψηφία των γερμανών πολιτών, που τάσσεται υπέρ μιας αποχώρησης της Ελλάδας από το ευρώ, καθώς πολιτικοί και οικονομολόγοι υποστηρίζουν ότι θα είναι περιορισμένες.

Το Spiegel επισημαίνει ότι ένα Grexit θα προκαλούσε δυνατές αναταράξεις στις χρηματαγορές, θα εξέθετε την ευρωζώνη στον κίνδυνο μετάδοσης της κρίσης και σε άλλες χώρες, θα κόστιζε δισεκατομμύρια στους δανειστές και θα άνοιγε την πόρτα εξόδου και άλλων χωρών από το ευρώ. Παράλληλα, τονίζει ότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε για την Ελλάδα εκτόξευση του πληθωρισμού και αύξηση του κόστους των εισαγωγών.

Την ίδια ώρα, η αντιπρόεδρος της Bundesbank σημειώνει από πλευράς της ότι κανένας δεν μπορεί να προβλέψει το μέγεθος των επιπτώσεων που θα είχε μία πιθανή έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Σε συνέντευξή της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Rheinische Post η Κλαούντια Μπουχ δηλώνει: "Ο άμεσος αντίκτυπος της μετάδοσης σε άλλες χώρες είναι μικρότερος επειδή είναι μικρότερες και οι άμεσες απαιτήσεις των ξένων τραπεζών έναντι της Ελλάδας. Αλλά κανένας δεν γνωρίζει ποιές ενδεχομένως να είναι οι έμμεσες επιπτώσεις".