X

FAZ: Το ΔΝΤ «τορπίλισε» συμβιβασμό Ελλάδας-δανειστών

Η γερμανική εφημερίδα αναδεικνύει τον αρνητικό ρόλο του ΔΝΤ στις διαπραγματεύσεις.

Ant1news


Οι κρίσιμες διαπραγματεύσεις ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων επισκιάζονται από τις θεμελιώδεις εντάσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) γράφει η Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Η γερμανική εφημερίδα αποκαλύπτει πως το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τορπίλισε έναν συμβιβασμό που είχε προετοιμαστεί τις τελευταίες ημέρες και επέτρεπε στην Αθήνα  να αναβάλει περικοπές περίπου € 400 εκατ. στις χαμηλές συντάξεις, εφόσον μείωνε ισόποσα τις αμυντικές δαπάνες της. Την πρόταση υπέβαλε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στον Αλέξη Τσίπρα, προφανώς με την έγκριση της καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ. 

Οι εντάσεις μεταξύ ΔΝΤ και Κομισιόν προκάλεσαν και την ανάκληση των διαπραγματευτών του στην Ουάσινγκτον. Οι εντάσεις, σύμφωνα με την FAZ, ξεκίνησαν πριν από δύο εβδομάδες από μια συνάντηση στην καγκελαρία όπου οι τρεις θεσμοί (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) συμφώνησαν σε ένα κείμενο-πλαίσιο με τις αξιώσεις που επρόκειτο να εγείρουν έναντι της Ελλάδας. Μείωναν το πρωτογενές πλεόνασμα στο οποίο πρέπει να φτάσει η Αθήνα εφέτος και τα επόμενα χρόνια, στο 1, 2, 3 και 3,5% του ΑΕΠ. Οι εμπλεκόμενοι θα δήλωναν ικανοποιημένοι και με πλεόνασμα 0,8% το 2015. 

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ έδωσε τη συγκατάθεσή της, έστω και απρόθυμα, αλλά «τα γύρισε» την επομένη σε  τηλεφωνική συνομιλία με τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Έτσι ο Γιούνκερ  έχασε κάθε περιθώριο κινήσεων στις συνομιλίες με τον Αλέξη Τσίπρα αυτή την εβδομάδα. 

Ενδεικτική είναι η δήλωση Ευρωπαίου διαπραγματευτή στη FAΖ το Σάββατο: "Είναι εντελώς παράδοξο. Εν τέλει αποφασίζει για την τύχη της Ευρώπης ένα ίδρυμα, πίσω από το οποίο δεν υπάρχει κανένας λαός."