X

Τσίπρας: Μόνο πολιτική σκοπιμότητα πίσω από την επιμονή των θεσμών

Τι λένε κυβερνητικές πηγές για το αδιέξοδο με τους δανειστές. Σύσκεψη στο Μαξίμου της ομάδας διαπραγμάτευσης. Τι μηνύματα εκπέμπει η Αθήνα.

Ant1news

Λίγες  ώρες μετά το ναυάγιο στις Βρυξέλες και την αποχώρηση της ελληνικής πλευράς από τις διαπραγματεύσεις, ο , Αλέξης Τσίπρας, δήλωσε με έμφαση πως «μόνο πολιτική σκοπιμότητα μπορεί κάνεις να διακρίνει στην επίμονη των θεσμών για νέες περικοπές στις συντάξεις».

Μιλώντας στην  Εφημερίδα των Συντακτών ο Πρωθυπουργός, υπογράμμισε «θα περιμένουμε υπομονετικά έως ότου οι θεσμοί προσχωρήσουν στον ρεαλισμό. Αν όμως κάποιοι εκλαμβάνουν ως αδυναμία την ειλικρινή μας επιθυμία για λύση και τα βήματα που έχουμε κάνει για να καλύψουμε τις διαφορές, ας αναλογιστούν. Δεν κουβαλάμε μόνο μια βαριά ιστορία αγώνων, Κουβαλάμε στις πλάτες μας την αξιοπρέπεια ενός λάου αλλά και την ελπίδα των λαών της Ευρώπης».

«Είναι πολύ βαρύ το φορτίο για να το αγνοήσουμε. Είναι ζήτημα δημοκρατίας και όχι ιδεολογικής εμμονής», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός.

Με τα μηνύματα πίεσης προς την Αθήνα προς εξεύρεση συμφωνίας να πυκνώνουν και τον χρόνο να λιγοστεύει, είναι σε πλήρη εξέλιξη ενας μαραθώνιος επαφών στο παρασκήνιο, την ώρα πάντως που οι δύο πλευρές ανασυντάσσουν δυνάμεις και αναζητούν περιθώρια ελιγμών.

Η ελληνική πλευρά εμμένει ότι πρότεινε ικανοποιητικά μέτρα με τα οποία θα μπορούσε να κλείσει η διαπραγμάτευση, ωστόσο εξακολουθεί να μελετά ισοδύναμα που θα οδηγούσαν σε συμφωνία.

Στο Μέγαρο Μαξίμου, ο Πρωθυπουργός συναντήθηκε το πρωί με τον συντονιστή της ομάδας διαπραγμάτευσης Ευκλείδη Τσακαλώτο ενώ για το μεσημέρι έχει συγκληθεί σύσκεψη όλης της ομάδας διαπραγμάτευσης υπό τον Αλέξη Τσίπρα.         

Παππάς: Το ΔΝΤ αρνήθηκε τη συμφωνία

Ο Υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, μετά την αρνητική τροπή που πήρε η διαπραγμάτευση στις Βρυξέλες, εξέφρασε τη δυσαρέσκεια του για τη στάση και το ρόλο του ΔΝΤ, στο νέο ναυάγιο.

Σε ανάρτηση του στο Twitter αναφέρει χαρακτηριστικά «βρήκαμε ισοδύναμα μέτρα και τα αρνήθηκαν. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο επιμένει στις μειώσεις των συντάξεων. Λάθος λογική με λάθος στοιχεία».

Αγεφύρωτο το χάσμα με τους θεσμούς

Κατά την 45λεπτη συνάντηση της ελληνικής αντιπροσωπείας με εκπροσώπους των θεσμών αποδείχθηκε αγεφύρωτο το χάσμα μεταξύ των δύο πλευρών με αποτέλεσμα  οι Έλληνες να αναχωρήσουν με το πρωθυπουργικό αεροσκάφος για την Ελλάδα. 

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βασικό σημείο διαφωνίας αναδείχθηκε το δημοσιονομικό κενό το οποίο οι δανειστές προσδιορίζουν στο 2,5 του ΑΕΠ για το 2016. Η ελληνική πλευρά για την κάλυψή του πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης για το 1,9 του ΑΕΠ και διαρθρωτικές αλλαγές για την κάλυψη του 0,6 του ΑΕΠ.

Σημειώνεται ότι, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, η ελληνική πλευρά κατέστησε σαφές ότι δεν θα προχωρήσει σε μειώσεις μισθών και συντάξεων ούτε και μεταφορά βασικών αγαθών στον υψηλό συντελεστή φορολογίας.

Κατα τις ίδιες πηγές, οι εκπρόσωποι των θεσμών επέμειναν στην αδιάλλακτη στάση τους και δήλωσαν ότι δεν είναι εξουσιοδοτημένοι να απαντήσουν στην πρόταση της ελληνικής πλευράς.

Δραγασάκης: Δεν υπήρξε ανταπόκριση από την πλευρά των θεσμών

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη, «η ελληνική αντιπροσωπεία παρέδωσε στους θεσμούς συμπληρωματικές προτάσεις όπως είχε συμφωνηθεί, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό και τα πρωτογενή πλεονάσματα. Προτάσεις που ανοίγουν το δρόμο για την τελική συμφωνία που θα καλύπτει τους τρεις πυλώνες –δημοσιονομικό, χρηματοδοτικό και αναπτυξιακό. Οι προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό όπως το προσδιορίζουν οι εκπρόσωποι των θεσμών. Ωστόσο παραμένει η επιμονή τους η κάλυψη του κενού να γίνει αποκλειστικά με περικοπές συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ και από αύξηση του ΦΠΑ επίσης κατά 1% του ΑΕΠ. Παρά την παραμονή της ελληνικής αντιπροσωπείας στις Βρυξέλλες δεν υπήρξε ανταπόκριση από τη πλευρά των θεσμών για συζητήσεις σε εκείνο το επίπεδο και με εκείνες τις εξουσιοδοτήσεις που θα επέτρεπαν την επίλυση των θεμάτων που παραμένουν ανοιχτά.Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης παραμένει σε ετοιμότητα για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων και την επίτευξη μιας αμοιβαίας επωφελούς συμφωνίας»

Κομισιόν: Οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής οι διαβουλεύσεις θα συνεχιστούν σε επίπεδο Eurogroup. «Ενώ έχει σημειωθεί κάποια πρόοδος, οι συνομιλίες δεν έχουν καταφέρει το στόχο τους καθώς εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές διαφορές μεταξύ των σχεδίων των ελληνικών αρχών και των κοινών απαιτήσεων της Επιτροπής, της ΕΚΤ και του ΔΝΤ της τάξης του 0,5-1% του ΑΕΠ, που ισοδυναμεί με 2 δισ. ευρώ μόνιμων δημοσιονομικών μέτρων σε ετήσια βάση. Επιπλέον, οι ελληνικές προτάσεις παραμένουν ημιτελείς. Σε αυτή τη βάση, περαιτέρω συζήτηση θα πρέπει τώρα να λάβει χώρα στο πλαίσιο του Eurogroup».