X

Προειδοποιήσεις και τελεσίγραφα από την Ευρώπη

Με grexit προειδοποιούν οι Ευρωπαίοι. Στο Euro Working Group συνεχίζονται οι συζητήσεις.Έκτακτη συνεδρίαση υψηλόβαθμων εκπροσώπων των θεσμών.

Ant1news

Ανοιχτά μιλούν πλέον για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη Ευρωπαίοι αξιωματούχοι και πολιτικοί. Τα περιθώρια στενεύουν όσο ο χρόνος και το χρήμα φτάνουν στο τέλος τους, ενώ οι  διαπραγματεύσεις έφτασαν σε αδιέξοδο για ακόμα μία φορά. Σήμερα στις 19:00 συνεχίζονται οι συζητήσεις σε επίπεδο Euro Working Group, ενώ θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνάντηση κορυφής μεταξύ πέντε κορυφαίων ηγετών των Ευρωπαϊκών Θεσμών. Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ θα δεχτεί στο κτήριο της Κομισιόν τους Τουσκ, Σουλτς, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι. Επιπλέον, δεν αποκλείεται την Παρασκευή, μία μέρα μετά την προγραμματισμένη συνεδρίαση του Eurogroup, να πραγματοποιηθεί Σύνοδος Κορυφής.

Καθεμία από τις δύο πλευρές διαμηνύει στην άλλη ότι «η μπάλα είναι στο δικό της γήπεδο», με ισχυρότερο το μήνυμα του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος τόνισε ότι η απόφαση είναι πολιτική και πρέπει να ληφθεί από την Αθήνα. Ο Φρανσουά Ολάντ προειδοποίησε χθες την Αθήνα ότι δεν υπάρχει πλέον χρόνος, ενώ τόνισε ότι αποτυχία συμφωνίας θα προκαλούσε αναταραχή. Από την άλλη, το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει κατηγορηματικά ότι ο Βόλφανγκ Σόιμπλε προτείνει στην Ελλάδα αποχώρηση από το ευρώ με παροχή βοήθειας.

«Φτάνουμε σε μια χρονική στιγμή που ενδέχεται να είναι ταραχώδης αν δεν φτάσουμε σε συμφωνία... Ας μη χάσουμε χρόνο και ας ξαναρχίσουμε τις διαπραγματεύσεις το συντομότερο δυνατόν», διεμήνυσε χθες στην ελληνική κυβέρνηση ο Γάλλος Πρόεδρος. Ανάλογο ήταν και το μήνυμα της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία μέσω του κυβερνητικού της εκπροσώπου κάλεσε την Ελλάδα να καταθέσει νέες προτάσεις – κάτι που αρνήθηκε κατηγορηματικά ο Γιάνης Βαρουφάκης σε συνέντευξή του στην Bild – επιχειρώντας να τονίσει την επιθυμία του Βερολίνου για παραμονή της χώρας μας στο ευρώ.

Στο αντίθετο ρεύμα κινήθηκε ο Καγκελάριος της Αυστρίας. Ο Βέρνερ Φάιμαν, μιλώντας στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τόνισε ότι πρέπει να μπει τέλος στην πολιτική ακραίας λιτότητας για την Ελλάδα και πως πρέπει να σταματήσει η καταστροφολογία.

«Η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα συνδεόταν με παρενέργειες που δεν μπορούν να προβλεφθούν... Λέω με σαφήνεια σε οποιονδήποτε εικάζει σχετικά με την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ ότι είναι εξαιρετικά επικίνδυνο» τόνισε ο ίδιος, λίγο πριν την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα. Υπογράμμισε ωστόσο ότι, «η υπομονή των κρατών-μελών δεν είναι απεριόριστη» και ότι «είναι ώρα και για τις δύο πλευρές να συμφωνήσουν επί ενός χάρτη μεταρρυθμίσεων που θα έχει νόημα».

Ο Χοσέ Μανουέλ Μαργκιάγιο, Υπουργός Εξωτερικών της Ισπανίας υποστήριξε ότι ,«υφίσταται πραγματικός κίνδυνος εξόδου, κάτι που δεν θα ήταν καλό για την Ευρώπη και προφανώς θα ήταν ακόμη χειρότερο για τον ελληνικό λαό».

Παράλληλα, δύο υψηλόβαθμα στελέχη της Κομισιόν ζήτησαν την εκπόνηση σχεδίου έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Τα κράτη-μέλη είναι ανήσυχα για ευνόητο λόγο και θα πρέπει να εγγυηθούμε ότι η Ευρωζώνη είναι προετοιμασμένη για κάθε σενάριο σχετικά με την Ελλάδα», δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Επιτροπής Βάλντις Ντομπρόβσκις σε συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα El Mundo.

Ο Γερμανός Επίτροπος Γκούντερ Οτινγκερ σημείωσε ότι πρέπει να εκπονηθούν σχέδια έκτακτης ανάγκης, για να δοθεί βοήθεια στην Ελλάδα, στην περίπτωση εξόδου της χώρας από το ευρώ, ώστε να περιοριστεί η εξάπλωση της κρίσης σε τρίτες χώρες.

Ο Γιόχαν φαν Οβερτβελτ, Υπουργός Οικονομικών του Βελγίου, δήλωσε ότι κανένας δεν θέλει την αποχώρηση της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας όμως ότι η ίδια η Αθήνα έχει καταστήσει εφικτή αυτή την επιλογή.

Περαιτέρω περιπλοκότητα συνιστά ότι το κυβερνών κόμμα της Άγκελα Μέρκελ απαιτεί τη συμμετοχή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα, για να υπερψηφίσει τη συμφωνία που θα προκύψει μεταξύ Ευρωζώνης και Ελλάδας.