X

Μητσοτάκης: Να επιλέξει ο Τσίπρας αν θα είναι σύντροφος ή Πρωθυπουργός

Κόντρα για την διαπραγμάτευση με φόντο την συναίνεση. Ανέβηκαν οι τόνοι στη Βουλή μεταξύ Νίκου Φίλη και Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ant1news

Ανέβηκαν οι τόνοι στη βουλή, κατά τη διάρκεια τη συζήτησης για το μίνι φορολογικό νομοσχέδιο, που διεξάγεται στη σκιά των εξελίξεων στη διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι Νέας Δημοκρατίας και ΣΥΡΙΖΑ, διασταύρωσαν τα ξίφη τους, κάνοντας ωστόσο στις τοποθετήσεις τους διακριτές αναφορές στη συναίνεση.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης επέκρινε με σφοδρότητα τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση, υπογραμμίζοντας με δηκτικό ύφος: το ερώτημα  σε αυτή την κρίσιμη φάση είναι αν ο πρωθυπουργός σήμερα  θα επιλέξει την καταστροφή της χώρας και θα την επιλέξει για να μην είναι δυσάρεστος στο ίδιο του το κόμμα. Αν θα είναι ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας ή ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Ο κ. Μητσοτάκης επισήμανε ότι ο δρόμος που διαλέγει ο ΣΥΡΙΖΑ για να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό είναι φόροι, φόροι και πάλι φόροι αγνοώντας την επιλογή να συμφωνήσουν όλοι για περιστολή των κρατικών δαπανών προκειμένου να αποφευχθεί η φοροεπιδρομή.

Ο κ. Μητσοτάκης πάντως απηύθυνε έκκληση για εξεύρεση κοινού τόπου καθώς όπως επισήμανε, «η χώρα δεν αντέχει στο χείλος της χρεοκοπίας έναν τρίτο εθνικό διχασμό. Διότι αν η χώρα χρεοκοπήσει τότε θα αφανιστεί όλο το πολιτικό σύστημα και δεν θα έχει σημασία ποιος την έσπρωξε. Τότε θα έχουμε επιστρέψει στην δεκαετία του 50.  Αν η χώρα χρεοκοπήσει ούτε αυτή η καχεκτική δημοκρατία θα καταφέρει να δώσει λύση στα προβλήματα».

Απαντώντας λίγο αργότερα ο  κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Φίλης άσκησε σκληρή κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις και σημείωσε εμφαντικά, «ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήρθε για να φύγει αλλά για να μείνει με τη στήριξη του  ελληνικού λαού. Δε θα σας κάνουμε το χατίρι της αριστερής παρένθεσης».

Στρέφοντας τα βέλη του κυρίως προς τη Νέα Δημοκρατία και απαντώντας στις προσκλήσεις για συναίνεση, ο κ. Φίλης τόνισε με νόημα: «Αν θέλετε συναίνεση την προσφέρουμε κοινωνική και πολιτική με πρόσημο κοινωνικό και προοδευτικό. Την προσφέρουμε ως πολιτική δύναμη και κυβέρνηση. ‘Άλλωστε ανοίξαμε σήμερα την πόρτα που μας χτύπησαν.

 Όλα τα άλλα περί συναινέσεων χωρίς ξεκαθαρισμένη πολιτική κατεύθυνση είναι εκ του πονηρού και για τις τηλεοράσεις» κατέληξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.