X

Μείωση δαπανών στην Άμυνα ζητούν οι Θεσμοί

Τι αποκαλύπτει το τρισέλιδο έγγραφο που διέρρευσε στους Financial Times. Ποιες αλλαγές ζητούν στις αμυντικές δαπάνες οι εταίροι.

Ant1news

Περικοπές αμυντικών δαπανών ζητούν οι δανειστές αφού εν μέσω κρίσης τις θεωρούν υπέρογκες και το θέμα συζητήθηκε το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες, με αφορμή την δαπάνη των  500 εκ.€ για τον εκσυγχρονισμό αεροσκαφών που έχει προκαλέσει ήδη έντονες αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με 3σελιδο έγγραφο που διέρρευσε στους Financial Times, οι εταίροι ζητούν μείωση αμυντικών δαπανών και υποστηρίζουν ότι οι στρατιωτικές δαπάνες παραμένουν στο 2,3% του ΑΕΠ εν μέσω κρίσης, δηλαδή περίπου στα επίπεδα της Μεγάλης Βρετανίας, διατηρώντας έτσι την Ελλάδα στην τρίτη θέση μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, δηλαδή πίσω μόνο από τις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία. 

Αυτό που έχει μπει στο μάτι των Ευρωπαίων είναι κατ' αρχάς η υποχρεωτική στρατιωτική θητεία, επισημαίνοντας ότι αν μειωθεί θα εξασφαλιστούν σημαντικά κονδύλια που σήμερα δαπανώνται για τη διατροφή και τη στέγαση αξιωματικών και φαντάρων. 

Ένα ακόμη που θέλουν και το έχουν βάλει στο ραντάρ τους είναι η δομή του ελληνικού στρατού, που θεωρείται παλαιάς κοπής, αφού όπως σημειώνουν οι εταίροι, η Ελλάδα θα πρέπει να αξιοποιήσει τη ρομποτική τεχνολογία (drones), που επιτρέπει π.χ. τη φύλαξη των συνόρων χωρίς απασχόληση έμψυχου δυναμικού. 

Επίσης, οι Ευρωπαίοι είναι θορυβημένοι από τις πληροφορίες περί προγραμματισμένων νέων προμηθειών στις Ένοπλες Δυνάμεις, οι οποίες κατά την άποψη τους θα πρέπει να επανεξεταστούν και μάλιστα με εξαιρετικά επείγουσες διαδικασίες, προκειμένου να μην δημιουργηθούν νέα βάρη στον Κρατικό Προϋπολογισμό. Από μια τέτοια μελέτη δεν θα μπορούσαν να λείπουν, βέβαια, οι παραινέσεις για τη μεταρρύθμιση του μισθολογίου των ένστολων, έτσι ώστε αυτό να εναρμονιστεί με τα όσα ισχύουν στο υπόλοιπο Δημόσιο. 

Αξίζει να σημειωθεί, ότι σύμφωνα με το κείμενο, ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας Κώστας Ήσυχος έχει υποσχεθεί πως θα καταθέσει προσχέδιο με τις αλλαγές για τις Ένοπλες Δυνάμεις, μέσα στις δύο πρώτες εβδομάδες του Ιουνίου. 

Βέβαια, δεν μπορεί, να περάσει απαρατήρητο ότι σύμφωνα με αξιωματούχους που επικαλούνται οι F.T. , τέτοιου είδους περικοπές θεωρούνται πολιτικά δύσκολες για τον Αλέξη Τσίπρα, λόγω της κυβερνητικής συμμαχίας με τους ΑΝΕΛ, ο πρόεδρος των οποίων είναι και υπουργός Εθνικής Άμυνας.