X

Σε ψυχροπολεμικό κλίμα οι διαπραγματεύσεις

Πυρά Γιούνκερ κατά της ελληνικής κυβέρνησης και κατηγορίες για ψεύδη κατά του Πρωθυπουργού δυσχεραίνουν την πορεία των ήδη δύσκολων συζητήσεων.

Ant1news

Επίθεση εξαπέλυσε χθες ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, καταγγέλλοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση λέει ψέματα στους Έλληνες. Ο κ.Γιούνκερ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις, είπε ότι μετά το αδιέξοδο της Κυριακής, «δεν έχει καμία επαφή με την ελληνική κυβέρνηση από την Κυριακή», καθώς οι διαπραγματεύσεις δεν οδηγούσαν πουθενά.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι «δεν είναι η ελληνική κυβέρνηση που τον ενδιαφέρει, αλλά ο ελληνικός λαός», σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση λέει στους ψηφοφόρους πράγματα που δεν συμβαδίζουν με αυτά τα οποία έχει ο ίδιος πει στον Έλληνα Πρωθυπουργό. Τόνισε ότι ο ίδιος δεν είναι υπέρ της αύξησης του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και τα φάρμακα και πως έχει προτείνει στον κ.Τσίπρα αυτές οι δαπάνες να αντικατασταθούν με περικοπές στις στρατιωτικές δαπάνες.

Η ελληνική πλευρά, με ανακοίνωση που εξέδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, έσπευσε να διαψεύσει τις δηλώσεις Γιούνκερ.

«Ποτέ δεν είπαμε ότι είναι άποψη της Κομισιόν και του κ. Γιουνκέρ προσωπικά, αλλά ότι είναι συνθετική πρόταση των τριών θεσμών. Είναι θετικό που ο κ. Γιούνκερ καταθέτει την διαφοροποίησή του ως προς αυτές τις κατευθύνσεις.

Η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει προτάσεις με ισοδύναμα μέτρα, που καλύπτουν πλήρως το δημοσιονομικό κενό, μεταφέροντας παράλληλα τα βάρη από τα πιο αδύναμα κοινωνικά στρώματα, ενώ έχει προτείνει και την μείωση των αμυντικών δαπανών», ανέφερε ο κ.Σακελλαρίδης.

Αξιωματούχος της Ευρώπης δήλωσε στην Καθημερινή, μετά από το περιστατικό ότι, «τα πράγματα είναι οριακά» .Η αντίδραση του προέδρου της Επιτροπής έρχεται μετά τη χθεσινή τοποθέτηση της εκπροσώπου της, που εξήγησε για πρώτη φορά πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις και ποια είναι τα βασικά θέματα που χωρίζουν τις δύο πλευρές και ότι οι θεσμοί δεν ζήτησαν περικοπές μισθών και συντάξεων, παρ’ όλο που η ελληνική πλευρά σήμερα το διαψεύδει.

Σε αυτό το ψυχροπολεμικό κλίμα που έχει δημιουργηθεί θα βρεθεί στο Eurogroup της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο ο Υπουργός Οικονομικών, ο οποίος σε συνέντευξη που παραχώρησε στη γερμανική εφημερίδα Bild, δήλωσε ότι δεν έχει σκοπό να παρουσιάσει νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις, καθώς «το Eurogroup δεν είναι ο σωστός χώρος να παρουσιαστούν προτάσεις που δεν έχουν περάσει προηγουμένως από συζήτηση και διαπραγμάτευση σε χαμηλότερο επίπεδο».

Μέσα σε αυτό το κλίμα, ο Μάρτιν Σουλτς υπερασπιζόμενος τις δηλώσεις Γιούνκερ, σημείωσε ότι αν ο κ.Τσίπρας δεν δεχθεί τις προτάσεις που του έγιναν, θα αμαρτάνει. Επιπλέον, νέα παρέμβαση έγινε και από τις ΗΠΑ, με τον Υπουργό Οικονομικών να τηλεφωνεί προσωπικά στον Έλληνα Πρωθυπουργό, στον οποίο τόνισε ότι «είναι επείγουσα ανάγκη για την Ελλάδα να κάνει μια σοβαρή κίνηση προκειμένου να επιτύχει ένα ρεαλιστικό συμβιβασμό με τους πιστωτές της» και παράλληλα του επεσήμανε τις συνέπειες που θα έχει στην παγκόσμια οικονομία ενδεχόμενο ατυχήματος στην ελληνική οικονομία.

Στο χθεσινό EuroWorking Group ξεκαθαρίστηκε είναι ότι η ελληνική πλευρά πρέπει να στείλει νέες προτάσεις οι οποίες δεν θα μπορούσαν να συζητηθούν στο Eurogroup της Πέμπτης, καθώς πρέπει πρώτα να γίνει η επεξεργασία τους με τους θεσμούς.

Αυτό που ξεκαθαρίστηκε στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη ήταν, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ότι η αντίληψη για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις είναι εντελώς διαφορετική για την κάθε πλευρά. Οι εκπρόσωποι των θεσμών τόνισαν τη δυσαρέσκειά τους πάνω σε δύο τομείς, το ΦΠΑ και το ασφαλιστικό, καθώς και ότι τα νέα μέτρα που έφερε η ελληνική πλευρά δεν μπορούσαν να αξιοποιηθούν ή να ποσοστικοποιηθούν. Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας, κ.Χουλιαράκης από την άλλη, εξέφρασε την άποψη ότι η ελληνική πρόταση δε λήφθηκε σοβαρά υπ’ όψιν των θεσμών.

Επιπλέον, όταν εκφράστηκε από μια σειρά εκπροσώπων η ανησυχία για την έλλειψη προόδου αλλά και το ενδεχόμενο επιμήκυνσης του προγράμματος, ο κ.Χουλιαράκης είπε πως δεν έχει εξουσιοδοτηθεί για μια τέτοια συζήτηση.

Οι φήμες για Σύνοδο Κορυφής, την Παρασκευή ή μέσα στο Σαββατοκύριακο, με θέμα την Ελλάδα οργιάζουν από χθες, κανένας όμως δεν τις επιβεβαιώνει, ούτε τις διαψεύδει.