X

Νικολούδης: Στο 21% η φορολογία για τις αδήλωτες καταθέσεις

Με 21% θα φορολογηθούν όσοι καταθέτες θέλουν να νομιμοποιήσουν τα χρήματα που έχουν εντός κι εκτός Ελλάδος.

Ant1news

Του Νίκου Ρογκάκου

Εξερχόμενος του Yπουργείου Οικονομικών, μετά απο συνάντηση του με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο Υπουργός Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης δήλωσε ότι για όσους θέλουν να νομιμοποιήσουν τις παράνομες καταθέσεις που έχουν εντός ή εκτός Ελλάδος, θα επιβληθεί "υπό την μορφή προστίμου" ένας ενιαίος φορολογικός συντελεστής, ασχέτως του ύψους των "αδήλωτων ποσών".

Σύμφωνα με τον κ. Νικολούδη, ο φόρος ο οποίος θα επιβληθεί θα ανέρχεται στο 21% του ποσού.

Μέχρι πρότινος το Υπουργείο Οικονομικών προσανατολιζόταν σε διπλό συντελεστή φόρου, έναν για τις αδήλωτες καταθέσεις σε τράπεζες του εσωτερικού κι έναν άλλων για αυτές του εξωτερικού, ενώ ο Γιάνης Βαρουφάκης είχε δηλώσει σχετικά  ότι «μελετάται ο συντελεστής άλλων χωρών», αναφέροντας μάλιστα ως παράδειγμα την Ιταλία, όπου ο ανάλογος φόρος ανέρχεται σε 15% για όποιον θέλει οικειοθελώς να νομιμοποιήσει χρήματα απο φοροδιαφυγή.

Το νομοσχέδιο για την δήλωση των παράνομων καταθέσεων εντός και εκτός της χώρας αναμένεται να έρθει στην Βουλή τις επόμενες εβδομάδες, , αφού σύμφωνα με πληροφορίες από το Υπουργείο Οικονομικών, βρίσκεται στο στάδιο ολοκλήρωσης της σύνταξης του.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, από την ώρα που ο Νόμος θα δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, οι φοροφυγάδες θα έχουν περιθώριο μόλις δύο μηνών για να δηλώσουν τις "μαύρες καταθέσεις" τους.

Μετά την παρέλευση του διμήνου θα ξεκινήσουν εκτεταμένοι έλεγχοι και αρμόδια επιτροπή, που έχει ήδη συσταθεί για να προχωρήσει σε διασταύρωση όλων των καταθέσεων με τα δηλωμένα εισοδήματα και να επιβάλλει τα προβλεπόμενα πρόστιμα, αλλά και τις ποινικές διώξεις, όπου προβλέπονται από την νομοθεσία.