X

FT: Τραγικό ότι μπορεί να έλθει η κατάρρευση τώρα

Καμία πλευρά δεν πρέπει να υποτιμήσει τους κινδύνους, προειδοποιεί ο Martin Wolf. Τεράστιο λάθος η μη διαγραφή περισσότερου χρέους το 2010. Τραγικό ότι μπορεί να έλθει η κατάρρευση τώρα.

Ant1news

Τον κώδωνα κινδύνου για το ενδεχόμενο ενός Grexit κρούει ο βρετανός δημοσιογράφος Martin Wolf σε βασικό άρθρο του στους Financial Times, όπου τονίζει ότι στόχος πρέπει να είναι να ηρεμήσουν τα πνεύματα και να διασφαλιστεί μια συμφωνία. «Αλλά με τoν θυμό και τις αντεγκλήσεις να κυριαρχούν ακόμα, κάτι τέτοιο φαίνεται όλο και πιο δύσκολο».

Ο ίδιος υποστηρίζει ότι είναι τραγικό ότι μπορεί να έλθει η κατάρρευση τώρα, μετά από τόσες επίπονες προσπάθειες που έχουν γίνει από πλευράς της Ελλάδας και επισημαίνει ότι δεν είναι αργά να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα έχει σαν στόχο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, θα περιορίζει στο ελάχιστο την επιπλέον λιτότητα και θα κάνει το χρέος διαχειρίσιμο. «Κάτι τέτοιο θα ήταν προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον και των δύο πλευρών», λέει χαρακτηριστικά ο Wolf.

Παράλληλα, ο Martin Wolf τονίζει ότι «η καταστροφή της αμαρτωλής Ελλάδας» μπορεί να βελτίωνε την συμπεριφορά των υπολοίπων (όπως ίσως να θέλουν να πιστεύουν στην ευρωζώνη), αλλά η νομισματική ένωση δεν θα ήταν πια μη αναστρέψιμη. «Όποιο και αν ήταν το παιχνίδι που νόμιζαν ότι έπαιζαν οι Έλληνες, η κυβέρνηση τους μπορεί τώρα απλά να προσδοκά ένα τέλος στην ταπείνωση. Παρομοίως, όποιο παιχνίδι και αν νόμιζε ότι έπαιζε το Eurogroup, μπορεί τώρα απλά να θέλει να βάλει τέλος στην ταλαιπωρία», υποστηρίζεται στο άρθρο των Financial Times.

Ο Martin Wolf προειδοποιεί για νέες κρίσεις που ενδέχεται να υπάρξουν μετά την έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, τονίζοντας ότι η εμπιστοσύνη στην ευρωζώνη θα είναι εύθραυστη και ότι οι αυτοεκπληρούμενες προφητείες ίσως οδηγούσαν σε ακόμα περισσότερα διαζύγια…

«Καμία πλευρά δεν πρέπει να υποτιμήσει τους κινδύνους. Είναι επίσης σημαντικό να αποφευχθεί η περιφρόνηση που εμφανίζεται συχνά όταν τα νεύρα είναι τεντωμένα από τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις. H ανευθυνότητα μπορεί να είναι οδυνηρό λάθος, αλλά οι Έλληνες το αντιμετώπισαν με οδυνηρό τρόπο», υποστηρίζει ο ίδιος.

Όπως λέει άλλωστε ο βρετανός δημοσιογράφος, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα θα ήταν σε πολύ καλύτερη κατάσταση μετά από μια χρεοκοπία και μια έξοδο. «Είναι όντως θεωρητικά πιθανό ότι μια χρεοκοπία προς τους επίσημους πιστωτές, σε συνδυασμό με την εισαγωγή ενός νέου νομίσματος, μια μεγάλη υποτίμηση (που θα συνοδευόταν από εύλογες νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές), την διατήρηση μιας ανοικτής οικονομίας, διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και θεσμικές βελτιώσεις, θα σηματοδοτούσε στροφή προ κάτι καλύτερο».

Ο δημοσιογράφος τονίζει ότι οι Ευρωπαίοι είναι τώρα αντιμέτωποι με τον ΣΥΡΙΖΑ επειδή αρνήθηκαν να διαγράψουν περισσότερο χρέος το 2010. «Αυτό ήταν τεράστιο λάθος, που έγινε ακόμα μεγαλύτερο από την κατάρρευση της ελληνικής οικονομίας που ακολούθησε. Το μεγαλύτερο μέρος των δανείων του επίσημου τομέα δεν δόθηκαν προς όφελος της Ελλάδας αλλά προς όφελος των ανεύθυνων ιδιωτών πιστωτών της».

Τέλος, ο Martin Wolf θεωρεί ότι η Ελλάδα έχει ήδη κάνει σημαντικές μεταρρυθμίσεις, συμπεριλαμβανομένων και των προσαρμογών στις συντάξεις και στο επιχειρηματικό περιβάλλον. Η οπισθοχώρηση στις μεταρρυθμίσεις αυτές θα ήταν τεράστιο λάθος. «Δεδομένων όλων αυτών, είναι τραγικό ότι μπορεί να έλθει η κατάρρευση τώρα, μετά από τόσες επίπονες προσπάθειες που έχουν γίνει. Δεν είναι αργά να επιτευχθεί μια συμφωνία που θα έχει σαν στόχο να προωθήσει μεταρρυθμίσεις, θα περιορίζει στο ελάχιστο την επιπλέον λιτότητα και θα κάνει το χρέος διαχειρίσιμο. Κάτι τέτοιο θα ήταν προς το μακροπρόθεσμο συμφέρον και των δύο πλευρών», λέει ο ίδιος.

«Μπορεί να είναι μια ανακούφιση το διαζύγιο από ένα δύσκολο σύντροφο. Αλλά ο σύντροφος θα συνεχίσει να ζει, ακόμα και μετά το τέλος αυτού του νομισματικού γάμου. Η Ελλάδα θα έχει πάντα μια στρατηγικής σημασίας γεωγραφική θέση και θα είναι εντός της Ε.Ε. Oύτε η Ελλάδα ούτε οι εταίροι της πρέπει να φαντάζονται έναν εύκολο αποχωρισμό. Η σχέση θα συνεχιστεί. Απλά θα είναι δηλητηριώδης. Αν δυστυχώς το μέλλον αυτό δεν μπορεί να αποφευχθεί, οι συνέπειες θα είναι αισθητές για πολύ καιρό», καταλήγει ο δημοσιογράφος.