X

Η απειλή του Grexit "στοιχειώνει" ξανά τις διαπραγματεύσεις

Επιμένουν διεθνή ΜΜΕ για capital control. Τσίπρας: ευθύνη των εταίρων τυχόν ρήξη. Μπαράζ δηλώσεων ευρωπαίων ότι ετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Ant1news

Σε τεντωμένο σχοινί και "ψυχροπολεμικό κλίμα" συνεχίζονται οι προσπάθειες για σύγκλιση των διαφορών της Ελλάδας με τους πιστωτές της και ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης.

Οι παρασκηνιακές διεργασίες, εν όψει και του αυριανού Eurogroup, εξελίσσονται εν μέσω αυξημένων πιέσεων τόσο απο διεθνή δημοσιεύματα που αναφέρονται σε πιθανότητα επιβολής capital control ακόμη και το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, όσο και απο την ομοβροντία δηλώσεων απο ευρωπαίους αξιωματούχους ότι προετοιμάζονται για Grexit.

Την ίδια ώρα ο Πρωθυπουργός τονίζει ότι η Ελλάδα έχει καλύψει με τις προτάσεις της τα ποσα που της ζητήθηκαν για την δημοσιονομική προσαρμογή, αλλά ως κυρίαρχη χώρα θα επιλέξει η ίδια ποιούς θα βαρύνουν τα μέτρα για την εξεύρεση τους, ενώ καλεί τους δανειστές να λάβουν τις πολιτικές αποφάσεις που απαιτούνται για τον έντιμο συμβιβασμό που επιδιώκει η ελλληνική πλευρά. Παράλληλα, στέλνοντας σαφές μήνυμα ο Αλέξης Τσίπρας είπε ότι αν οι ευρωπαίοι επιμείνουν, πρέπει να αναλάβουν και την ευθύνη της ρήξης, που δεν ωφελεί καμία πλευρά

"Βαριά σκιά" απο την κόντρα με τον Γιούνκερ

Όλα αυτά και υπό την βαριά σκιά της κόντρας της Κυβέρνησης - αλλά απο σήμερα και της Προέδρου της Βουλής -  με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την οποία επιχειρεί τώρα να "υποβαθμίσει" η ελληνική πλευρά.         

Ο Πρόεδρος της Κομισιόν εξαπέλυσε επίθεση στην Κυβέρνηση ότι λέει ψέμματα στους πολίτες, μεταφέροντας τους πράγματα που δεν συμβαδίζουν με όσα ο ίδιος έχει πει στον Έλληνα Πρωθυπουργό, για  την αύξηση του ΦΠΑ σε ρεύμα και φάρμακα.

Χθες, η Κυβέρνηση διά του Γαβριήλ Σακελλαρίδη έσπευσε να διαψεύσει τις δηλώσεις Γιούνκερ, ενώ σήμερα το Μαξίμου προσπάθησε να "εξηγήσει" γιατί προέβη σε τέτοιες δηλώσεις ο Πρόεδρος της Κομισιόν.

Ωστόσο, η Ζωή Κωνσταντοπούλου ξεσπάθωσε κατά του Προέδρου της Κομισιόν, λέγοντας, παρουσία του Αλέξη Τσίπρα, ότι  "ο Γιούνκερ αξιώνει την υποταγή του ελληνικού λαού, προφασιζόμενος ότι το κάνει για το καλό του", τοποθέτηση που προκάλεσε την αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας που κάλεσε τον Πρωθυπουργό να απαντήσει "ως πότε θα παρατηρεί άβουλος και άφωνος το παραλήρημά της". 

To Eurogroup, o Λιού και η Σύνοδος Κορυφής

Αυτό είναι το κλίμα που διαμορφώνεται ενόψει του αυριανού Eurogroup στο Λουξεμβούργο, στο οποίο θα μετάσχει ο Γιάνης Βαρουφάκης χωρίς όπως δήλωσε να παρουσιάσει "νέα λίστα προτάσεων για μεταρρυθμίσεις". 

Διφορούμενα για το περιεχόμενο και τις προσδοκίες απο αυτό το Εurogroup είναι τα μηνύματα που έρχονται απο τους Ευρωπαίους. Ο Γερούν Ντάισλεμπλουμ, ανέβαλε την διαδικασία εκλογής νέου Προέδρου του οργάνου, καθώς όπως είπε "υπάρχει πολλή δουλειά να γίνει για την Ελλάδα", όμως άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δηλώνει ότι "το αυριανό Eurogroup θα είναι σύντομο", προδικάζοντας στασιμότητα στις διαπραγματεύσεις, κάτι που ουσιαστικά "προβλέφθηκε" και στο χθεσινό EuroWorking Group.

Απο την πλευρά του πάντως, ο Πιέρ Μοσκοβισί επανέλαβε ότι ο χρόνος είναι λίγος, αλλά "αν υπάρχει πολιτική βούληση στην Αθήνα, είναι εφικτή μια συμφωνία".

Ο Μάρτιν Σουλτς υπερασπιζόμενος τις δηλώσεις Γιούνκερ, σημείωσε ότι αν ο κ.Τσίπρας δεν δεχθεί τις προτάσεις που του έγιναν, θα αμαρτάνει, ενώ υπήρξε νέα παρέμβαση από τις ΗΠΑ, με τον Τζακ Λιού να ζητά απο την Αλέξη Τσίπρα να κάνει την σοβαρή κίνηση που απαιτείται για την συμφωνία. 

Εν τω μεταξύ, οι φήμες για Σύνοδο Κορυφής, την Παρασκευή ή μέσα στο Σαββατοκύριακο, με θέμα την Ελλάδα οργιάζουν από χθες, κανένας όμως δεν τις επιβεβαιώνει, ούτε τις διαψεύδει, την ώρα πάντως που ο εκπρόσωπος της Μέρκελ είπε ότι αν χρειαστεί η Καγκελάριος είναι διαθέσιμη το Σαββατοκύριακο.