X

Marketwatch: Ορατά τα πρώτα σημάδια του Grexit

Τα τρία σημάδια που προειδοποιούν ότι έρχεται το Grexit καταγράφει το Marketwatch.

Ant1news


Το φάσμα τoυ Grexit  πλανάται, εδώ και πολλά χρόνια, πάνω από την Ελλάδα, όπου και θα παραμείνει ακόμα και αν υπάρξει συμφωνία εκτιμά το Marketwatch.  

Δείχνει τρία προειδοποιητικά σημάδια για επικείμενο Grexit και «βλέπει» κάποιες επιμέρους ενδείξεις. Επισημαίνει, όμως, ότι για να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη πρέπει να  φανούν και τα 3 σημάδια , τα οποία είναι:

Α. Αιφνίδια αύξηση του QE από την ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, που πιθανότατα θα είναι ο θεσμός που «θα τραβήξει την πρίζα από την Ελλάδα»  θα θελήσει να σιγουρευτεί ότι υπάρχει αφθονία μετρητών στο ευρωπαϊκό χρηματοπιστωτικό σύστημα σύστημα. Ο ευκολότερος τρόπος να το επιτύχει  θα είναι μέσω της επέκτασης του QE.

Β. Σενάρια περί έκτακτου πακέτου ενίσχυσης για την Ελλάδα

Εάν η Ελλάδα πράγματι αποχωρήσει από το ευρώ, τότε θα αντιμετωπίσει 6 πολύ σκληρούς μήνες έως ότου καθιερωθεί το νέο νόμισμα. Κανένας, όμως, δεν θέλει να δει τη χώρα να κατρακυλά στο χάος ή να περιέρχεται στη σφαίρα επιρροής της Ρωσίας . Στους πρώτους μήνες θα χρειαστεί συνδρομή από το εξωτερικό για να πληρώνει καύσιμα και φάρμακα και πιθανώς θα χρειαστεί και κάποια τεχνική βοήθεια. Διαρροές θα αρχίσουν να εμφανίζονται για σχέδια που θα τεθούν σε ισχύ, με σκοπό να βοηθήσουν τη χώρα. Τα πρώτα από αυτά πιθανώς θα ακουστούν στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δεδομένου ότι είναι οι δύο χώρες που έχουν μείνει αμέτοχες στην καταστροφή της χώρας.

Γ. «Παγωμάρα» στη διατραπεζική αγορά

Ο ερχομός του Grexit δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητος. Οι τράπεζες, λοιπόν, θα σταματήσουν να δανείζουν η μία στην άλλη, επειδή θα φοβούνται για τις κρυφές απώλειες  Έτσι το Libor - ποσοστό στο οποίο οι τράπεζες δανείζονται μεταξύ τους - θα σκαρφαλώσει προς τα πάνω, όπως έγινε και το 2008, και κάποιο hedge fund στο Λονδίνο ή τη Ζυρίχη θα «βαρέσει κανόνι».

Κάποια από αυτά τα σημάδια είναι ορατά, κατά το Marketwatch, όπως οι συζητήσεις για προετοιμασίες capital controls στην Ελλάδα αλλά και οι συνομιλίες στην ΕΚΤ περί επέκτασης του QE.  Ωστόσο, το Grexit θα είναι πραγματικά κοντά όταν διαφανούν και τα τρία σημάδια προειδοποίησης.