X

Τσακαλώτος: Δεν έχουμε χρήματα για να πληρώσουμε το ΔΝΤ

«Θα υπογράψουμε συμφωνία εάν είναι οικονομικά βιώσιμη και δεν περιλαμβάνει περικοπές των συντάξεων».

Ant1news


Η Αθήνα προτίθεται να κάνει παραχωρήσεις προκειμένου να επιτευχθεί μία συμφωνία με τους πιστωτές της, αν είναι «οικονομικά βιώσιμη». Δεν  προτίθεται, όμως, να προχωρήσει σε περαιτέρω περικοπές των συντάξεων, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στο πρακτορείο ειδήσεων Reutrs. 

Η κυβέρνηση θα αποδεχθεί μία συμφωνία μόνο εφόσον περιλαμβάνει το θέμα ενός βιώσιμου και εξυπηρετούμενου χρέους, όπως επίσης θέματα της χρηματοδότησης και επενδύσεων, υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τις Διεθνείς Οικονομικές Σχέσεις 

«Εάν τα έχουμε αυτά, τότε η ελληνική κυβέρνηση θα υπογράψει τη συμφωνία. Εάν δεν υπάρξει αυτού του είδους η συμφωνία δεν υπάρχει κανένας λόγος να υπογράψουμε κάτι που γνωρίζετε ότι πρόκειται να αποτύχει», ξεκαθάρισε ο κ. Τσακαλώτος. 

Απέρριψε τις αιτιάσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί Grexit αλλά επιβεβαίωσε ότι η Αθήνα δεν έχει τα χρήματα προκειμένου να πληρώσει τη δόση του 1,6 δισ. ευρώ προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την 30ή Ιουνίου χωρίς να έχει προηγηθεί συμφωνία με τους πιστωτές που θα ανοίξει το δρόμο της χρηματοδότησης. 

«Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε τα χρήματα» είπε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος προσθέτοντας ότι η Αθήνα έχει «στραγγίξει και την τελευταία σταγόνα ρευστότητας» προκειμένου να εξυπηρετήσει το χρέος της έως σήμερα. 

«Δεν υπάρχει χρηματοδότηση, δεν έχουμε πρόσβαση στις αγορές, δεν έχουμε λάβει τα χρήματα που δεν έχουν καταβληθεί από το καλοκαίρι του 2014, επομένως προφανώς δεν θα μπορούμε να έχουμε τα χρήματα προκειμένου να πληρώσουμε τη δόση». 

Ο κ. Τσακαλώτος επεσήμανε ότι οι διεθνείς πιστωτές, πέραν από κάποιες παραχωρήσεις στους δημοσιονομικούς στόχους δεν έχουν προβεί σε υποχωρήσεις λέγοντας πως «οι διαπραγματεύσεις είναι μια διαδικασία δούναι και λαβείν, όχι μια σύγκλιση προς την αρχική θέση της άλλης πλευράς». 

Η Αθήνα, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, προτείνει ελάφρυνση του χρέους μέσω της μεταφοράς των ελληνικών κρατικών ομολόγων από το χαρτοφυλάκιο της ΕΚΤ σε αυτό του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ), θεωρεί ότι η μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος πρέπει να βρίσκεται στην ατζέντα των διαπραγματεύσεων αλλά αποκλείει κατηγορηματικά το ενδεχόμενο περαιτέρω περικοπών των συντάξεων. 

«Επαφίεται στην Ευρώπη να δείξει ότι είναι διατεθειμένη να μάθει από τα λάθη της» κατέληξε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.