X

Βαρουφάκης: Παρουσιάσαμε ολοκληρωμένη πρόταση στους Θεσμούς

H πρόταση που κάναμε στο Eurogroup δεν σχολιάστηκε ούτε από έναν εκπρόσωπο των θεσμών ή ομόλογο μου, υπογράμμισε ο υπουργός Οικονομικών.

Ant1news

Η ελληνική πλευρά έστειλε ένα ισχυρό μήνυμα στο Eurogroup, τόνισε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, παρουσιάζοντας, όπως είπε, μια συνολική ολοκληρωμένη πρόταση, η οποία εφόσον γίνει αποδεκτή σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα θα θέσει τέλος στην ελληνική κρίση, το ελληνικό δράμα των τελευταίων ετών.

Η πρόταση μας είναι συγκεκριμένη, ωστόσο έχει πολύ ενδιαφέρον και πρέπει να αναφερθεί ως μια θλιβερή παρατήρηση ό,τι η πρόταση που κάναμε στο Eurogroup δεν σχολιάστηκε ούτε από έναν εκπρόσωπο των θεσμών ή ομόλογο μου, αποδεικνύοντας ότι δεν είναι το Eurogroup το όργανο όπου μπορεί να γίνει διάλογος και να ληφθούν ουσιαστικές αποφάσεις, τόνισε ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Η Ελληνική Κυβέρνηση παίρνει ένα νέο δάνειο, αλλά μόνο για να αποπληρωθούν τα ομόλογα  της ΕΚΤ. Αυτή είναι η μοναδική λογική πρόταση που υπάρχει στο τραπέζι, είπε ο υπουργός Οικονομικών και πρόσθεσε ότι σε τεχνικό επίπεδο έχει επεξεργαστεί από κορυφαίους τεχνοκράτες, δίχως κάποιος να μας ασκήσει κριτική. Το γεγονός ότι δεν συζητείται στο Eurogroup είναι πολιτική απόφαση και αυτήν την ευθύνη δεν την έχουμε εμείς, υπογράμμισε.

Σε ότι αφορά τα δημοσιονομικά, ανέφερε ο. Βαρουφάκης, οι δικές μας προτάσεις έβγαλαν 0,5% του ΑΕΠ κοντά στις θέσεις των θεσμών. Αυτή η διαφορά δεν μπορεί να δικαιολογήσει μια έλλειψη συμφωνίας, επισήμανε ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών. 

Όπως είπε «ο πραγματικός λόγος που διεκόπησαν προ ημερών οι διαπραγματεύσεις ήταν ότι οι εκπρόσωποι των θεσμών δεν είχαν εντολή να διαπραγματευθούν περαιτέρω για τις προτάσεις μας για το χρέος και τον τρόπου που θα  μπορούσαμε να συνεργαστούμε σε σχέση με τις προτάσεις μας για το χρέος». 

Στην παρουσίαση μας, ανέφερε ο κ. Βαρουφάκης, επισημάναμε το άρθρο του Μπλανσάρ, όπου έλεγε ότι χρειάζονται δύσκολες αποφάσεις από όλες τις πλευρές, όμως δυστυχώς η Προεδρία του Eurogroup επέλεξε να επικεντρωθεί στην ελληνική πλευρά, είπε. 

Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών «ξεκαθαρίσαμε ότι η πολιτική ευθύνη είναι όλων των υπουργών και των ηγετών της Ευρώπης να βρουν λύση όπως απαιτούν οι εκλογείς μας». 

Σίγουρα η Ελλάδα χρειάζεται μεταρρυθμίσεις, τόνισε, αλλά όπως είπε ότι αν είναι παραμετρικές προσαρμογές, όπως περικοπές ή αύξηση συντελεστών φορολόγησης είμαστε πρωταθλητές έχουμε κάνει τις περισσότερες των τελευταίων 200 ετών που όμως οδήγησαν σε μείωση μισθών, ανεργία, φτώχεια ως και πείνα». 

«Η ελληνική οικονομία χρειάζεται πραγματικές τομές και παρεμβάσεις και αυτές παρουσιάσαμε», τόνισε ο κ. Βαρουφάκης.

Όπως είπε εξήγησε στους ομολόγους του στο Eurogroup, ότι η ελληνική κυβέρνηση σε συνεργασία με τον ΟΟΣΑ έχει δρομολογήσει ένα εκτεταμένο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων. 

«Έχουμε συμφωνήσει ήδη τον οδικό χάρτη και τις επόμενες εβδομάδες και μήνες θα προχωρήσουμε: 

-Στην δημιουργία πλέγματος για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, ιδίως στον Δημόσιο τομέα. 

-θα προχωρήσουμε σε απελευθέρωση της αγοράς κατασκευών. 

-θα ωθήσουμε την φιλελευθεροποίηση του χονδρικού εμπορίου. 

-θα προβούμε σε ρύθμιση και ενοποίηση των ρυθμιστικών κανόνων για το Ίντερνετ, την τηλεφωνία και τα ΜΜΕ. 

-θα δημιουργήσουμε τα επιχειρηματικά ΚΕΠ («one-stop-shop»), ώστε να μπορεί να ιδρύεται μία επιχείρησε ια ημέρα», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάνης Βαρουφάκης. 

Παράλληλα, είπε ότι στο χθεσινό ραντεβού με τον Άνχελ Γκουρία «συμφωνήσαμε για την συνεισφορά του ΟΟΣΑ στις αναλογιστικές μελέτες για το Ασφαλιστικό σύστημα». 

«Παρακαλέσαμε τους εταίρους να δώσουν σημασία στην διαφορά ανάμεσα στα μέτρα που χτυπούν τις οικογένειες και τις περικοπές, αυτές δεν συνιστούν μεταρρύθμιση, πχ. το πρόβλημα δεν είναι ο ΦΠΑ, είναι η εισπραξιμότητα του», τόνισε και πρόσθεσε ότι «μία από τις αγωνίες των εταίρων είναι αν η χώρα γυρίσει από τα πλεονάσματα στα ελλείμματα».

Επίσης, συνέχισε λέγοντας πως «προτείναμε για να μην εκτροχιαστούμε, να υπάρχει εβδομαδιαία παρακολούθηση, ανεξάρτητα από Κυβέρνηση και Κράτος, κι όποτε υπάρχει διάγνωση ότι κινδυνεύει να γεννηθεί έλλειμμα, να γίνεται αυτομάτως και οριζοντίως μείωση των δαπανών του Ελληνικού Δημοσίου».

Προτείναμε, όπως είπε, την μεταφορά του χρέους των 27 δις που έχουμε στην ΕΚΤ να πάει στον ESM μέσω ενός νέου δανείου, χωρίς να βάλουμε στα ταμεία μας ούτε ένα ευρώ, με όρο το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα που σας ανέλυσα με στόχο να κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα και να ανοίξει το επόμενο. Έτσι θα έλυνε το πρόβλημα της χρηματοδότησης και θα επέτρεπε στην χώρα να ωφεληθεί από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, είπε. 

Ο χρόνος δεν πολύς, αλλά αρκετός για μια επωφελή συμφωνία που θα έθετε την ελληνική κρίση εκτός πρωτοσέλιδων και παράλληλα θα ενέπνεε στους Έλληνες και τους ευρωπαίους πολίτες την εμπιστοσύνη που λείπει το τελευταίο διάστημα απέναντι σε εμάς τους πολιτικούς, υπογράμμισε ακόμα ο Γιάνης Βαρουφάκης.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης είπε ότι ο κ. Ντάισελμπλουμ είναι υπεύθυνος για την δική του κρίση και ότι η δική μας είναι ότι η Ευρώπη γνωρίζει ότι και τελευταία στιγμή πρέπει να κάνει ότι χρειάζεται.

Για την πιθανότητα Grexit, αλλά της αντικατάστασής του ο υπουργός Οικονομικών είπε: «Αν θα με ενοχλούσε να είμαι ο Υπουργός Οικονομικών που θα έβαζε την υπογραφή του στον εκτροχιασμό της Ευρωζώνης; Προφανώς ναι. Όσο ως προς το αν μια αντικατάσταση μου θα έλυνε το πρόβλημα, αυτό θα γινόταν μόνο αν ο αντικαταστάτης μου υπέγραφε μια συμφωνία που θα ενέτεινε την κρίση, όπως έκαναν οι προηγούμενοι υπουργοί οικονομικών.