X

Όλα κρίνονται στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας

Προθεσμία τριών ημερών στην Αθήνα για συμβιβασμό. Σκληρά μηνύματα και εκφράσεις από τους Ευρωπαίους αξιωματούχους και τη Λαγκάρντ. Τι απαντά η κυβέρνηση.

Ant1news



Στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, που θα πραγματοποιηθεί το απόγευμα (19:00) της ερχόμενης Δευτέρας, παραπέμφθηκαν οι τελικές συζητήσεις για το ελληνικό ζήτημα, μετά το νέο αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα κατά την χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup.

Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης έστειλαν χθες νέα σκληρά μηνύματα στην Αθήνα και έδωσαν προθεσμία τριών ημερών στην ελληνική κυβέρνηση για να παρουσιάσει νέες αξιόπιστες και κοστολογημένες προτάσεις, προκειμένου να υπάρξει συμφωνία. 

Την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής ανακοίνωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ. «Δεδομένης της έκβασης της αποψινής συνεδρίασης του Eurogroup, ήρθε η ώρα να συζητηθεί το ζήτημα της Ελλάδας στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο», δήλωσε ο κ. Τουσκ.

«Ο βασικός σκοπός της Συνόδου Κορυφής είναι οι ηγέτες να ενημερωθούν και να εμπλακούν στην διαδικασία και εφόσον υπάρξουν νέες, αξιόπιστες προτάσεις από την ελληνική κυβέρνηση στο μεταξύ, μπορεί να υπάρξουν αποφάσεις», επισήμανε από πλευράς του ο επικεφαλής του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, σημειώνοντας ότι η πρόοδος είναι πολύ μικρή και πως «η κλεψύδρα αδειάζει». 

Η σύγκλιση της Συνόδου ανακοινώθηκε μετά την χωρίς αποτέλεσμα για την Ελλάδα ολοκλήρωση του Eurogroup, όπου το ελληνικό ζήτημα συζητήθηκε τελευταίο, καθώς όπως ανέφεραν οι αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τόνισαν ότι δεν είχε προηγηθεί κάποια νέα πρόταση από την Αθήνα κι ενώ οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι είχαν βάλει εκ των προτέρων χαμηλά τον πήχη των προσδοκιών.

Ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βάλντις Ντομπρόφσκις, ανακοίνωσε πρώτος ότι δεν υπήρξε συμφωνία για την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι εστάλησαν ισχυρά μηνύματα προκειμένου να εμπλακεί σοβαρά στις διαπραγματεύσεις Το Eurogroup παραμένει σε ετοιμότητα για να συνεδριάσει εκ νέου, ανά πάσα στιγμή, πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν.

 

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του Πρωθυπουργού, η σύγκληση του Συμβουλίου Κορυφής τη Δευτέρα είναι θετική εξέλιξη στον δρόμο για τη συμφωνία. Επιδιώξαμε οι τελικές διαπραγματεύσεις να γίνουν στο ανώτατο πολιτικό επίπεδο της Ευρώπης και εργαζόμαστε τώρα για την επιτυχία της συνόδου αυτής, αναφέρεται στην ανακοίνωση και τονίζεται οτι όσοι επενδύουν στην κρίση και σε σενάρια τρόμου θα διαψευστούν.

Λαγκάρντ: Πρέπει να μιλήσουμε ως ενήλικες

Αυτό που οδηγεί τις εξελίξεις στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας για την Ελλάδα, είναι η έλλειψη ωριμότητας με την οποία αντιμετωπίζει η Κυβέρνηση τις διαπραγματεύσεις, όπως άφησε να εννοηθεί η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία αφού τόνισε ότι το ΔΝΤ έχει επιδείξει ελαστικότητα σε όλες τις αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας την τελευταία πενταετία, επανέλαβε πολλές φορές, εμφανώς εκνευρισμένη ότι οι εταίροι περιμένουν τις ελληνικές προτάσεις, επισημαίνοντας ότι «για να υπάρξει συμφωνία θα πρέπει να γίνει διάλογος μεταξύ ενηλίκων», ενώ όπως είπε «αυτήν την ώρα δεν γίνεται διάλογος καθόλου».

Εισερχόμενη στο Eurogroup, η Κριστίν Λαγκάρντ είχε προειδοποιήσει ότι αν δεν πληρωθούν στις 30 Ιουνίου οι δόσεις προς το ΔΝΤ, από την 1η Ιουλίου η Ελλάδα θα θεωρείται χρεοκοπημένη έναντι του Ταμείου κι αν κάτι τέτοιο συμβεί, πιθανότατα, όπως είπε ο Κλάους Ρέγκλινγκ, πιθανότατα ο ESM θα κάνει άμεσα απαιτητά απο την Ελλάδα τα 140 δις που της έχει δανείσει.

 

Έκκληση Μοσκοβισί για να αποτραπεί μια «καταστροφική έκβαση»

«Όλοι ξέρουμε ότι το “τέλος” είναι στις 30 Ιουνίου, οπότε λήγει το πρόγραμμα και πρέπει να πληρωθεί η δόση στο ΔΝΤ», τόνισε ο ο Επίτροπος Οικονομικών, Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος χαρακτήρισε «δύσκολη και ανησυχητική την κατάσταση».

Τόνισε ότι «ενώ έχουν εύλογες προτάσεις των θεσμών προς την Ελλάδα, που δεν αφορούν θυσίες και περικοπές μισθών, δεν έχουν υποβληθεί οι αντιπροτάσεις που μας υποσχέθηκε η Αθήνα», συμπληρώνοντας ότι «η Κομισιόν κάνει έκκληση στην Κυβέρνηση να επανέλθει σοβαρά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, να αποδεχθεί προτάσεις και να κάνει εύλογους συμβιβασμούς, ώστε να αποτραπεί μια καταστροφική έκβαση».

 

Καταθέσαμε πλήρες σχέδιο, η απάντηση Βαρουφάκη

Ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης αρνήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις των αξιωματούχων των δανειστών, κατά πάγια τακτική του όπως ανέφερε, ενώ εστιάζοντας στο Eurogroup είπε ότι η ελληνική πλευρά κατέθεσε πλήρες σχέδιο μεταρρυθμίσεων, που θα επιτρέψουν τον τερματισμό της ελληνικής κρίσης, ενώ παράλληλα πρότεινε και τρόπο κάλυψης του χρηματοδοτικού κενού, μέσω μεταφοράς των δανείων από την ΕΚΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης.

Παράλληλα, ο υπουργός Οικονομικών, όπως και η ΕΚΤ, διέψευσε κατηγορηματικά δημοσίευμα του Reuters που υποστήριζε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε στο Eurogroup ότι δεν είναι σίγουρη για το αν οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούν να ανοίξουν τη Δευτέρα.

 

Έντονη ανησυχία των ΗΠΑ

H Κυβέρνηση των ΗΠΑ προτρέπει όλες τις πλευρές να εργαστούν από κοινού με στόχο την επίτευξη μίας λύσης στο ελληνικό ζήτημα, δήλωσε, ο εκπρόσωπος τύπου του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σημειώνοντας «ενθαρρύνουμε όλες τις πλευρές να συνεχίσουν να εργάζονται με στόχο την επίλυση του ελληνικού ζητήματος και να το κάνουν αυτό όσο το δυνατόν ταχύτερα». Όπως τόνισε ο Τζον Κίρμπι «όλοι μας παρακολουθούμε την κατάσταση πολύ, πολύ στενά». 

Έκτακτο αίτημα για τον ELA (;)

Στον απόηχο του «ναυαγίου» του Eurogroup και δεδομένης της εκροής καταθέσεων άνω των 3 δις ευρώ από τις ελληνικές τράπεζες την τρέχουσα εβδομάδα, η Τράπεζα της Ελλάδος φέρεται να υπέβαλλε αίτημα για έκτακτη χορήγηση ρευστότητας μέσω του ELA ύψους 3 δις ευρώ. Ωστόσο, αργά τη νύχτα το Αθηναϊκό Πρακτορείο, επικαλούμενο πηγή χωρίς να την κατονομάσει, μετέδωσε ότι δεν έχει υποβληθεί σχετικό αίτημα απο την Τράπεζα της Ελλάδος. 

Νέα πρόταση για εξάμηνη παράταση

Χθες, η γερμανική εφημερίδα Die Zeit, επικαλούμενη πληροφορίες μέσα από τη συνεδρίαση του Eurogroup, είχε μεταδώσει πως παρουσιάστηκε νέα πρόταση προς την Αθήνα για εξάμηνη παράταση του προγράμματος, χωρίς την συμμετοχή του ΔΝΤ.


Σύμφωνα με το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας, η Ελλάδα - με βάση αυτή την πρόταση -  θα λάβει 10 δισ. ευρώ, τα οποία προορίζονται για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Παράλληλα η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να αυξήσει το όριο του ELA για τις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, η Ελλάδα -σύμφωνα με την Die Zeit- θα μπορέσει να πληρώσει τις δόσεις τόσο προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο όσο και προς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα το καλοκαίρι. 

Η πρόταση αυτή φέρεται ως «η τελευταία προσφορά» προς την Αθήνα ή αν προτιμάτε «take it or leave it», ενώ το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο δε θα εμπλακεί στο πρόγραμμα αυτό, δεδομένης της ανησυχίας που έχει εκφράσει για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους.

Τις τελευταίες εξελίξεις μετέφεραν στο Πρωινό ΑΝΤ1 η Στεφανία Μουρελάτου και ο Νικόλας Βαφειάδης: