X

Όλα κρίνονται στο Eurogroup και την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας

"Κλειδί" οι, αναμενόμενες απο τους ευρωπαίους, νέες ελληνικές προτάσεις. Τα σχέδια για παράταση του προγράμματος. "Καταιγίδα" μηνυμάτων απο όλες τις πλευρές.

Ant1news

Στις 16:00 της Δευτέρας (ώρα Ελλάδας) λήγει «τυπικά» το … «τελεσίγραφο» των δανειστών προς την Ελλάδα για να παρουσιάσει αντιπροτάσεις στα μέτρα με τα οποία διαφωνεί αλλά κι όποιο νέο πλαίσιο επιδιώκει η ελληνική πλευρά σε ότι αφορά τα «αγκάθια» της διαπραγμάτευσης που παραμένουν το δημοσιονομικό κενό και τα μέτρα κάλυψης του, το νέο καθεστώς του ΦΠΑ καθώς και οι περικοπές συντάξεων και οι άλλες παρεμβάσεις στο Ασφαλιστικό.

Μετά το "ναυάγιο" του χθεσινού Eurogroup και τις σκληρές δηλώσεις σε βάρος της Ελλάδας για την στάση της στην διαπραγμάτευση, όπως πρώτος ανακοίνωσε ο Γάλλος Υπουργός Οικονομικών στις  16:00 της Δευτέρας, πριν από την Σύνοδο Κορυφής, που έχει οριστεί για τις 19:00 (ώρα Ελλάδος), θα συγκληθεί έκτακτο Eurogroup, στο οποίο επικεντρώνονται πλέον όλα τα βλέμματα και οι προσδοκίες τόσο της Κυβέρνησης - που κάνει λόγο για ευκαιρία επίτευξης αμοιβαία επωφελούς λύσης - όσο και των υπολοίπων χωρών της Ευρώπης, αλλά και των ΗΠΑ, που επιδεικνύουν ιδιαίτερη αγωνία για την κατάληξη σε συμφωνία.

Μάλιστα, σε δηλώσεις απο την Ρωσία, ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι η Ελλάδα δίνει γενναία μάχη και αντλεί δύναμη από το γεγονός ότι έχει δίκιο.

Την σύγκληση του Eurogroup ανακοίνωσε το μεσημέρι μέσω Twitter και ο Πρόεδρος του, Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Εκκλήσεις και πιέσεις για προτάσεις και συμφωνία

Νωρίτερα, ο επικεφαλής του Eurogroup νωρίτερα εξαπέλυσε νέες βολές, λέγοντας ότι η Ελλάδα κινείται προς την κατεύθυνση του Grexit και καλώντας την χώρα να παρουσιάσει σοβαρές προτάσεις ώστε να μπορέσει να επιτευχθεί μια συμφωνία, ενώ επανέλαβε ότι τα μέτρα που καλείται να λάβει η Κυβέρνηση, δεν είναι δημοφιλή μέτρα, αλλά είναι αναγκαία.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος είναι σε ανοικτή γραμμή με την Άγκελα Μέρκελ, έκανε σήμερα νέα έκκληση να "καταβληθεί κάθε προσπάθεια" για την επίτευξη μιας "συμβιβαστικής συμφωνίας" για το ελληνικό χρέος μέχρι την Δευτέρα.

Την ανάγκη η Ελλάδα να παρουσιάσει λογικές μεταρρυθμίσεις επεσήμανε σήμερα και ο διευθυντής της Γερμανικής Καγκελαρίας, Πέτερ Αλτμάιερ, ο οποίος, μιλώντας εξ ονόματος της Μέρκελ, τόνισε ότι η Γερμανία θα διαπραγματευτεί με την Αθήνα «μέχρι το τελευταίο λεπτό».

Την ίδια ώρα, ο Βρετανός Υπουργός Οικονομικών, Τζορτζ  Όζμπορν, προέτρεψε την Ελλάδα να έρθει σε συμφωνία με τους δανειστές και τόνισε ότι ελπίζει για το καλύτερο, επεσήμανε ωστόσο ότι η Βρετανία προετοιμάζεται για το χειρότερο στην Ελλάδα.

Ο Γιάννης Βαρουφάκης επιτέθηκε ξανά στους εταίρους και διότι, όπως ανέφερε στο Ecofin δεν συζήτησαν καθόλου επί της πρότασης μεταρρυθμίσεων που η Ελλάδα κατέθεσε χθες στο Eurogroup αλλα και για ανεπίτρεπτες διαρροές που αφορούν την ευστάθεια του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Μέσα σε αυτό το φόντο και ενόψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, έχει ξεκινήσει από σήμερα το πρωί μπαράζ τηλεφωνικών επαφών με Ευρωπαίους ηγέτες που εμπλέκονται στη διαπραγμάτευση για το ζήτημα της Ελλάδας. Ο Πρόεδρος της Κομισιόν έχει ήδη συνομιλήσει με την Άγκελα Μέρκελ, τον Φρανσουά Ολάντ και τον Mαρκ Ρούτε, ενώ κατά τη διάρκεια της ημέρας, αλλά και μέσα στο Σαββατοκύριακο, θα βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, όπως ανέφερε 

Τα σχέδια παράτασης του προγράμματος

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ήταν απόλυτος στις δηλώσεις του μετά το χθεσινό Eurogroup ότι σε κάθε περίπτωση θα χρειαστεί παράταση του προγράμματος, δεδομένου ότι ακόμη η χρηματοδότηση προς την χώρα θα απελευθερωθεί αφού υλοποιηθούνν οι όποιες δεσμέυσεις αναληφθούν απο ελληνικής πλευράς στο πλαίσιο μιας συμφωνίας, γεγονός που δεν μπορεί να συμβεί στις ημέρες που απομένουν ως το τέλος του μηνός.

Όπως επιβεβαιώνουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, η Κομισιόν και η ΕΚΤ επεξεργάζονται διάφορα σενάρια παράτασης του ισχύοντος προγράμματοςάλλα μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου και άλλα μέχρι το τέλος Μαρτίου του 2015, με βασικό χαρακτηριστικό την αντιμετώπιση του χρέος και την κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της χώρας.

Σε αυτά θα υπάρχει "παρουσία" αλλά όχι και ...ενεργή συμμετοχή του ΔΝΤ, ενώ η Ελλάδα έχιε προτείνει την μεταφορά απο την ΕΚΤ στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας δανείων ύψους 27 δις ευρώ, κάτι που σύμφωνα με τον Γιάννη Βαρουφάκη θα έδινε λύση στο χρηματοδοτικό πρόβλημα της επόμενης περιόδου για την χώρα.

Κινητικότητα και "εγκράτεια" στο εσωτερικό 

Οι εξελίξεις έχουν πυροδοτήσεις έντονες διεργασίες και στο εσωτερικό πολιτικό σκηνικό.

Μετά την επίσκεψη του χθες στον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Άντώνης Σαμαράς συναντήθηκε σήμερα με τον Κώστα Σημίτη με τον οποίο συζήτησαν για το σκηνικό όπως έχει διαμορφωθεί μετά  το χθεσινό Eurogroup, ενώ ο Σταύρος Θεοδωράκης επανέφερε την πρόταση του για σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών πριν απο την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο, βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως, εκφράζουν την απαισιοδοξία τους για την έκβαση των διαπραγματεύσεων.

Ο Κώστας Λαπαβίτσας δήλωσε ότι "δεν θα υπάρξει ολοκληρωμένη συμφωνία τη Δευτέρα"¨τονίζοντας ότι "αν είναι να συνεχιστεί ότι συμβαίνει εδώ και πέντε χρόνια, τότε ας πάμε στην δραχμή", ενώ απο την πλευρά του ο Αλέξης Μητρόπουλος έκανε λόγο για "το χειρότερο Eurogroup" και για εκβιασμούς των δανειστών, τονίζοντας ότι υπάρχουν "λίγες ελπίδες για λύση τη Δευτέρα" κι αυτές για παράταση του προγράμματος.

Η Αριστερή Πλατφόρμα, επικεφαλής της οποίας είναι ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, επιμένει ότι "υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις έξω απο νεοφιλελεύθερα δόγματα" και κάνει λόγο για "θεσμούς που δεν διαπραγματεύονται και ζητούν υποταγή για «συμφωνία» στα μέτρα τους".