X

«Καμπανάκια» στην Αθήνα 24 ώρες πριν το Eurogroup και την Σύνοδο

Πληθαίνουν τα μηνύματα στην Αθήνα για μεταρρυθμίσεις και συμφωνία. Ολάντ: Δεν υπάρχει χρόνος. Προειδοποιήσεις από Σόιμπλε και διάφορα σενάρια για το τέλος Ιουνίου.

Ant1news



Νέες σαφείς προειδοποιήσεις προς την ελληνική πλευρά απηύθυναν σήμερα ευρωπαίοι ηγέτες και αξιωματούχοι, περίπου 24 ώρες πριν το Eurogroup και την κρίσιμη σύνοδο κορυφής της Δευτέρας για την Ελλάδα.

Ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ιταλό πρωθυπουργό, Ματέο Ρέντσι, τόνισε με έμφαση σήμερα ότι η Ελλάδα και οι διεθνείς πιστωτές της πρέπει να καταλήξουν σε μια συμφωνία για να αποτραπεί η χρεοκοπία και να μείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, προειδοποιώντας ότι «δεν υπάρχει χρόνος».

Τόσο ο Γάλλος πρόεδρος όσο και η Γερμανίδα καγκελάριος έχουν διαμηνύσει στον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι «πρέπει να έχει διαπραγματευτεί και γράψει με τους τρεις θεσμούς μια λεπτομερή συμφωνία για οικονομικές μεταρρυθμίσεις, πριν από την κρίσιμη Σύνοδο ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές την Δευτέρα», σύμφωνα με τους Financial Times, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι γι΄ αυτό έγινε και ο επαναπρογραμματισμός του Eurogroup, ώστε να αρχίσει νωρίτερα και να υπάρχουν επιπλέον δύο ώρες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

Το ίδιο μήνυμα έστειλε σήμερα και ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, εμμένοντας στη θέση του ότι θα πρέπει να υλοποιηθούν μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα. Ο Σόιμπλε, μιλώντας στο Ράσντορφ, στην κεντρική Γερμανία, τόνισε την ανάγκη οι μεταρρυθμίσεις όχι μόνο να συμφωνηθούν αλλά και να εφαρμοστούν, όπως συνέβη και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες τα τελευταία χρόνια.

Από πλευράς του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προειδοποίησε ότι οι κίνδυνοι που θα εγκυμονούσε μια στάση πληρωμών της Ελλάδας και μια έξοδός της από την ευρωζώνη είναι «άγνωστης έκτασης» και στο πλαίσιο αυτό υπογράμμισε την ανάγκη να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο.

«Όλα εξαρτώνται τώρα από την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας», γράφει την ίδια ώρα ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, σε άρθρο του στην Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung και απευθύνεται στην καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ, αποδίδοντάς της τη μεγαλύτερη ευθύνη για την έκβαση της Συνόδου. «H επιλογή είναι δική της», τονίζει χαρακτηριστικά.

Παρέμβαση για τις εξελίξεις υπήρξε εκ νέου και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, να δηλώνει ότι η Ελλάδα πρέπει να λάβει σκληρές αποφάσεις και να καταλήξει γρήγορα σε μία συμφωνία με τους διεθνείς πιστωτές της και τα υπόλοιπα μέλη της ευρωζώνης.

 

Σενάρια για το τέλος Ιουνίου και διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση

Μέσα σε αυτό το φόντο, η Goldman Sachs προεξοφλεί την αποτυχία των διαπραγματεύσεων στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας και περιγράφει το σενάριο της χρεοκοπίας της Ελλάδας, εντός της ευρωζώνης, καθώς και τις συνέπειές της.

Ο οίκος υπενθυμίζει τις ελληνικές υποχρεώσεις, ύψους 1,6 δις, της Ελλάδας προς το ΔΝΤ στα τέλη Ιουνίου, τονίζοντας ότι θα πρέπει την ίδια ώρα να καταβληθούν μισθοί και συντάξεις, ενώ επισημαίνει ότι αν δεν επιτευχθεί συμφωνία Ελλάδας – πιστωτών, η ελληνική κυβέρνηση θα καθυστερήσει και τις δύο παραπάνω υποχρεώσεις της και πιθανότατα θα μπλοκάρει τις αναλήψεις από τους τραπεζικούς λογαριασμούς.

Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η γερμανική εφημερίδα FAZ, η οποία σε σημερινό δημοσίευμά της υποστηρίζει ότι θα υπάρξει «κούρεμα» μισθών και συντάξεων, στο τέλος Ιουνίου, καθώς δεν υπάρχουν άλλα λεφτά στα ταμεία του ελληνικού Δημοσίου.

Το δημοσίευμα της FAZ διέψευσε κατηγορηματικά η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι οι μισθοί και οι συντάξεις θα καταβληθούν κανονικά. Ο αναπληρωτής Υπουργός Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Δημήτρης Στρατούλης, έκανε λόγο για βρώμικη προπαγάνδα εκ μέρους της γερμανικής εφημερίδας. «Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα», είπε και διαβεβαίωσε ότι όλα τα ταμεία θα καταβάλουν κανονικά τις συντάξεις τους. Την ίδια διαβεβαίωση είχε κάνει και ο διοικητής του ΙΚΑ το πρωί της Κυριακής.

Για την καταβολή μισθών και συντάξεων στο τέλος Ιουνίου διαβεβαίωσε και ο αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, ο οποίος εξέφρασε ωστόσο, τις αμφιβολίες του για την καταβολή των δόσεων στο ΔΝΤ, το ίδιο διάστημα, τονίζοντας ότι «πρόκειται για πολιτική απόφαση».

Την ίδια ώρα, η βρετανική εφημερίδα Guardian δημοσιεύει σκίτσο με τίτλο «Ο Εφιάλτης του Ευρώ», το οποίο απεικονίζει την Ελλάδα να απειλεί και να απειλείται με το grexit, που αποτελεί τον εφιάλτη.