X

Αγωνία για την ρευστότητα, λόγω εκροής καταθέσεων και διεθνών ΜΜΕ

«Καμπανάκια» από την Λούκα Κατσέλη. Το μεσημέρι θα επανεξετάσει η ΕΚΤ το όριο του ELA. Πώς εξαφανίστηκαν τα «ζεστά» 1,8 δις που εγκρίθηκαν την Παρασκευή. Σάλος από δημοσιεύματα σε FAZ και WP, χρεοκοπία εντός ευρώ «βλέπει» η Goldman Sachs

Ant1news

Το άνοιγμα των τραπεζών και τον όγκο των αιτημάτων για αναλήψεις καταθέσεων αύριο το πρωί περιμένουν με αγωνία τόσο οι Έλληνες τραπεζίτες όσο και οι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, που το μεσημέρι θα επανεξετάσουν αν πρέπει να αυξηθεί κι άλλο ο ELA, το όριο του οποίου ανέβηκε εκτάκτως την Παρασκευή κατά 1,8 δις, που όμως φαίνεται πως δεν ήταν αρκετά.  

Κι αυτό διότι οι εκροές καταθέσεων, διαγράφοντας ράλι ανόδου από την Δευτέρα, την Παρασκευή έφθασαν στα 1,6 δις και συνολικά τα 4,6 δις την εβδομάδα, ποσό που αυξήθηκε κι άλλο από τις αναλήψεις μέσω ΑΤΜ το Σαββατοκύριακο.  

Ενδεικτικό της εκροής καταθέσεων υπό τον φόβο ενός κουρέματος ή άλλων συνεπειών, είναι το γεγονός ότι πλέον υπόλοιπο άνω των 100.000 ευρώ έχουν πλέον μόνο 140.000 λογαριασμοί, μόλις το 0,4% του συνόλου.   

O Υπουργός Οικονομικών Αυστρίας,  Χανς Γεργκ Σέλινκγ, τόνισε πάντως ότι, «Οι ελληνικές τράπεζες θα ανοίξουν κανονικά, χωρίς προβλήματα, αυτήν την εβδομάδα. Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε τα προγράμματα στήριξης - και αυτά της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας - για όσο το δυνατόν μεγαλύτερο διάστημα».

Η Πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας και της Ένωσης Ελληνικώς Τραπεζών, μιλώντας στο BBC, χαρακτήρισε παραφροσύνη την μη σύναψη συμφωνίας, προειδοποιώντας για την επίδραση της στις τράπεζες, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «θα ήταν παραφροσύνη να μην καταλήξουμε σε συμφωνία. Οι ελληνικές τράπεζες δεν απειλούνται να ξεμείνουν από ρευστό. Αλλά η κατάσταση είναι σοβαρή και χωρίς μία συμφωνία θα μπορούσε να γίνει δύσκολη».

Νερό στον μύλο της αβεβαιότητας για το αν θα χρειαστεί πρόσθετη χρηματοδότηση των τραπεζών αύριο, ρίχνει δημοσίευμα της Washington Post, το οποίο αναφερόμενο σε πιθανή ελληνική χρεοκοπία λέει ότι θα κοστίσει 100 δις στις ευρωπαϊκές τράπεζες, κυρίως γερμανικές και γαλλικές.

 Όπως σημειώνει «παραμένει άγνωστο εάν οι τράπεζες θα έχουν αρκετή ρευστότατη τη Δευτέρα όταν θα ανοίξουν. Οπότε, ίσως χρειαστεί η χώρα να οδηγηθεί σε capital controls όπως στην περίπτωση της Κύπρου. Αυτό όμως δημιουργεί μεγαλύτερη πίεση στην ελληνική κυβέρνηση για αποδοχή των μεταρρυθμίσεων ή αλλιώς μέτρων που επιβάλλουν οι δανειστές και είναι σαφώς αντιλαϊκά».

FAZ: Χωρίς λεφτά για μισθούς και συντάξεις η Ελλάδα

Εν τω μεταξύ αίσθηση και ανησυχία προκάλεσε δημοσίευμα της Frankfurter Allgemeine Zeitung, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα δεν θα μπορέσει να πληρώσει στο ακέραιο μισθούς και συντάξεις τον Ιούνιο, ακόμη κι αν αύριο υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές της.

Όπως αναφέρεται στο άρθρο «ακόμη κι αν υπογραφεί συμφωνία την Δευτέρα, η Ελληνική Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να πληρώσει ακέραιους μισθούς και συντάξεις, καθώς, σύμφωνα με υπολογισμούς των δανειστών, της λείπουν ως το τέλος Ιουνίου 2-3,6 δις ευρώ για μισθούς, συντάξεις και την δόση στο ΔΝΤ».

Μισθοί, συντάξεις και άλλες υποχρεώσεις του Δημοσίου θα πληρωθούν κανονικά και στην ώρα τους διαβεβαίωσαν, διαψεύδοντας το δημοσίευμα Δημήτρης Μάρδας και Δημήτρης Στρατούλης, με τον Αναπληρωτή Υπουργό Κοινωνικών Ασφαλίσεων να επιτίθεται στην εφημερίδα, λέγοντας ότι «πρόκειται για βρώμικη, εκφοβιστική και εκβιαστική προπαγάνδα σε βάρος της χώρας και του λαού μας, λίγο πριν από την κρίσιμη Σύνοδο Κορυφής. Δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα».  

Goldman Sahcs: Χρεοκοπία εντός ευρώ

Χρεοκοπία και μάλιστα με πιθανό Grexit μετά από καιρό, κυρίως λόγω εσωτερικών αναταράξεων,  προβλέπει η GOLDMAN SACHS.  

Σύμφωνα με την ανάλυση της, οι διαπραγματεύσεις δεν θα καταλήξουν σε συμφωνία. Η Κυβέρνηση δεν θα μπορέσει να καταβάλει κανονικά μισθούς και συντάξεις του Ιουνίου ούτε την δόση στο Νομισματικό Ταμείο και η χώρα θα οδηγηθεί σε τεχνητή χρεοκοπία, παραμένοντας όμως στο ευρώ.

Σύμφωνα πάντα με την Goldman Sachs, θα ακολουθήσει περιορισμός στις αναλήψεις και την κίνηση κεφαλαίων και θα εκδοθούν IOU δηλαδή γραμμάτια έναντι μισθών-συντάξεων και άλλων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Στόχος των δανειστών θα είναι να πιέσουν την Κυβέρνηση να υποχωρήσεις στις απαιτήσεις τους, ώστε να επέλθει συμφωνία, όμως οι αναλυτές επισημαίνουν τον κίνδυνο όλα αυτά να οδηγήσουν σε κοινωνικές, οικονομικές και πολιτικές αναταράξεις τέτοιες που να οδηγήσουν τελικώς στην έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.