X

Πανούσης: Δεν μπορώ να συνυπάρχω με βουλευτές που με βρίζουν, ή εγώ ή αυτοί

«Είμαι υπέρ της συμφωνίας. Δεν μπορούμε να παίξουμε σε μια ζαριά την ιστορία πηγαίνοντας σε ρήξη».

Ant1news

Ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Γιάννης Πανούσης, ξεκαθάρισε πως δεν μπορεί να συνυπάρχει με βουλευτές που τον βρίζουν και ότι μετά το τέλος της διαπραγμάτευσης ο Πρωθυπουργός θα πρέπει να αποφασίσει αν θα πρέπει να διώξει τον ίδιο ή να «διωχθούν» οι βουλευτές που του επιτίθενται:

Να θέσω και το δικό μου πρόβλημα: Είναι δυνατόν να εμφανίζονται βουλευτές και να με βρίζουν με χαρακτηρισμούς; Ή εγώ πρέπει να έχω κάνει λάθος και ο πρωθυπουργός πρέπει να με διώξει ή αυτοί έχουν κάνει λάθος και θα πρέπει να διωχθούν, εντός εισαγωγικών. Δεν γίνεται να συνυπάρχουμε όλοι. Αντιλαμβάνομαι ότι δεν είναι αυτή η στιγμή, αλλά η στιγμή θα έρθει, μετά τη διαπραγμάτευση, στο τέλος – που όλοι ελπίζουμε να είναι αίσιο και υπέρ του ελληνικού λαού – και θα γίνει εκκαθάριση του τοπίου. Δεν γίνεται να συνυπάρχουμε.

Ο κ. Πανούσης αναφέρθηκε και στη σκληρή κριτική που δέχεται για το έργο του ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ:

Έχουν δίκιο σε μια λογική «μην κουβαλάς νερό στο μύλο των διαφορετικών». Λογική που οδήγησε στη Σοβιετική Ένωση, δηλαδή σε αυταρχικά καθεστώτα . Δεύτερον, δεν έχουν δίκιο, διότι εγώ δεν ανήκω στον ΣΥΡΙΖΑ, ούτε στην κοινοβουλευτική ομάδα, για να τα πω μέσα στα όργανα. Τρίτον, θεωρώ τον εαυτό μου έναν ακαδημαϊκό που πρέπει να λέει ελεύθερα τη γνώμη του και τέταρτον, γιατί νομίζω ότι με αυτόν τον τρόπο, διευρύνεται η κοινωνική δράση του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή βοηθάω τον πολίτη που ψήφισε ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς να είναι ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και τον άλλο πού αμφιταλαντεύεται, να δει μια άλλη πλευρά των πραγμάτων. Δεν λέω ότι όλα αυτά πού λέω είναι σωστά. Η κριτική που κάνω είναι στην ουσία στήριξη του πρωθυπουργού και της κυβέρνησης, διότι επισημαίνω τα αρνητικά.

Στη συνέντευξη που έδωσε στο Ρ/Σ BHMA FM, μίλησε και για τις συγκεντρώσεις που γίνονται τις τελευταίες μέρες στο Σύνταγμα, διαχωρίζοντας τη θέση του από αυτή των υπολοίπων κυβερνητικών στελεχών:

Στη δημοκρατία, όλες οι ειρηνικές συγκεντρώσεις πρέπει να επιτρέπονται. Δεν μπορούμε να διχάσουμε τον ελληνικό λαό και να λέμε ότι η μία συγκέντρωση είναι των καλών και η άλλη είναι των κακών. Όλοι θέλουν το καλό της πατρίδας. Χαίρομαι πολύ που επανέρχεται ο όρος πατρίδα, είχα να τον ακούσω χρόνια, ιδίως από την Αριστερά και της Τετάρτης και της Πέμπτης και της Κυριακής και της Δευτέρας, μια χαρά είναι οι συγκεντρώσεις.

Ερωτηθείς για τη συμφωνία και τις πιθανές αντιδράσεις σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ, δήλωσε κατηγορηματικά ότι τάσσεται υπέρ της συμφωνίας, «Προφανώς προτιμώ κάποια συμφωνία από μη συμφωνία. Δεν θεωρώ ότι πρέπει να ακουμπήσει κανείς μισθούς και συντάξεις. Αλλά, από την άλλη πλευρά, έχεις τρεισήμισι χρόνια για να διορθώσεις με την πολιτική σου, άρα με τη διακυβέρνησή σου, όλα τα κακά της διαπραγμάτευσης.

Αντίθετα, θα παίξει μια ζαριά όλη την ιστορία, αν χάσει τη διαπραγμάτευση θα πάει σε μια πιθανή έξοδο ή ρήξη ή οτιδήποτε άλλο, όπου δεν θα έχεις και την ευκαιρία να αποδείξεις πώς λειτουργεί μία αριστερή κυβέρνηση.

Θα ήθελα να ακούσω μια ολοκληρωμένη πρόταση από όσους τάσσονται υπέρ της ρήξης. Το «θα φύγουμε» δεν έχει να κάνει μόνο με το ζήτημα της δραχμής ή του διπλού νομίσματος ή ό,τι άλλο φανταζόμαστε. Έχει να κάνει και με την εθνική πλευρά του θέματος. Δηλαδή, φεύγουμε από τα ευρωπαϊκά ταμεία που στηρίζουν το μεταναστευτικό, αλλιώς θα είχε βουλιάξει η χώρα. Φεύγουμε από τα ΕΣΠΑ, φεύγουμε από τι ακριβώς; Κι αν φύγουμε, πού πάμε; Τι θες να κάνεις ακριβώς;

Αν άκουγα όλο το πακέτο, πάλι θα ήμουν αντίθετος εγώ, αλλά τουλάχιστον θα υπήρχε μια πλήρης πρόταση. Η πρότασή τους μού φαίνεται ότι δεν είναι ολοκληρωμένη, είναι εστιασμένη στο νόμισμα. Τι σκέφτονται ακριβώς; Δεν είναι ζαριά ούτε είναι ηρωικό και πένθιμο τραγούδι που θα τραγουδήσουμε πέφτοντας στον γκρεμό. Αν, δηλαδή, υπάρχουν υπουργοί, οι οποίοι δεν αντέχουν, δεν θέλουν, διαφωνούν να εφαρμόσουν τη νέα συμφωνία που θα υπάρξει, είναι αναγκαίος ο ανασχηματισμός».

Σε ότι αφορά το μεταναστευτικό ζήτημα ο κ. Πανούσης υπογράμμισε, «3.200 άτομα μπήκαν το Σαββατοκύριακο. Δεν μπορεί να λυθεί. Η Ευρώπη δεν θέλει να συμπαρασταθεί, δεν δίνει λύσεις. Διότι όλο το πρόβλημα είναι να αναχαιτιστεί το κύμα στην Τουρκία. Αν αυτή τη στιγμή αναμένουμε 100.000 να μπουν μέσα στο καλοκαίρι, δηλαδή χτίζουμε μια ολόκληρη πόλη, αν το δείτε έτσι, και είναι 50% πρόσφυγες και 50% μετανάστες. Δεν έχει τελειωμό αυτό.

 Αν φύγουν 200 και 300 χιλιάδες από τα παράλια και έρθουν εδώ, θα τελειώσει το κράτος και όχι η κυβέρνηση με το μεταναστευτικό. Να ξέρετε ότι το μεταναστευτικό είναι μεγαλύτερη βραδυφλεγής βόμβα από τα οικονομικά μας. Δεν λύνεται, είναι τέτοιες οι ροές που δεν λύνονται, ούτε με Δουβλίνο ή Σένγκεν, πρέπει να αλλάξουν. Αυτή τη στιγμή, η λύση είναι να φεύγουν ταχύτατα από τα νησιά. Εν πάση περιπτώσει, θα βρούμε λύση, με έναν τρόπο, να παραμένει ένας διαχειρίσιμος αριθμός στο νησί».