X

Θετικό βήμα οι ελληνικές προτάσεις - Νέο Eurogroup μέσα στην εβδομάδα

Κανονικά θα πραγματοποιηθεί η Σύνοδος Κορυφής απόψε, ξεκαθάρισε ο πρόεδρος του Eurogroup. Τι δήλωσε ο Πιέρ Μοσκοβισί. Τι έγραψε στο twitter ο Ντομπρόβσκις..

Ant1news

«Δεν υπάρχει συμφωνία, δουλεύουμε και θα δουλέψουμε πάρα πολύ σκληρά τις επόμενες μέρες προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία στα τέλη της βδομάδας», δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ μετά τη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Πήραμε μια πρώτη γεύση των ελληνικών προτάσεων που κατατέθηκαν, είπε και κ. Ντάισελμπλουμ, επισημαίνοντας ότι οι νέες ελληνικές προτάσεις είναι ένα θετικό βήμα.

Παράλληλα, ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα θα συγκληθεί νέο Eurogroup, το οποίο θα έχει στόχο να βρεθεί μια τελική συμφωνία για την Ελλάδα και ξεκαθάρισε ότι σήμερα το βράδυ θα πραγματοποιηθεί κανονικά η Σύνοδος Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ έκανε λόγο για «σύντομη συνάντηση» καθώς, όπως είπε, οι ελληνικές προτάσεις στάλθηκαν νωρίς το πρωί και «δεν υπήρχε η δυνατότητα για την πλήρη εξέταση τους από τους θεσμούς, παρά μόνο μια πρώτη εκτίμηση».

Ο πρόεδρος του Eurogroup είπε ακόμα πως «πρέπει να εξεταστούν τα στοιχεία και οι αριθμοί αλλά και να εξετάσουμε τα προαπαιτούμενα, που έχουν τη σημασία τους», συμπλήρωσε. Για το συγκεκριμένο θέμα τόνισε ότι αυτά είναι που μας δείχνουν πώς πρέπει να κινηθούμε αλλά και τι πρέπει να κάνει η ελληνική πλευρά σε επίπεδο εφαρμογής.

Από την πλευρά του, ο Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί ανέφερε ότι οι θεσμοί και οι ελληνικές αρχές θα πρέπει να αρχίσουν αμέσως δουλειά προκειμένου να επιτευχθεί περαιτέρω πρόοδος ως το επόμενο Eurogroup που θα συγκληθεί εντός της εβδομάδος, σημειώνοντας, πάντως, ότι η ελληνική πρόταση αποτελεί μια «ισχυρή και συνολική βάση» συζήτησης, αλλά απομένει ακόμα δουλειά που πρέπει να γίνει.

«Καλωσορίζουμε την ελληνική πρόταση ως ένα θετικό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», συμπλήρωσε ο Γ. ΝΤάισελμπλουμ και ως μια ευκαιρία για να επιτύχουμε συμφωνία αυτήν την εβδομάδα.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Ντάισελμπλουμ είπε ότι οι προτάσεις είναι ευρείες και αναλυτικές αλλά πρέπει να εξεταστεί αν οι μεταρρυθμίσεις είναι επαρκείς, ώστε να εξασφαλίσουν την ανάκαμψη και έκανε λόγο για μια δυο ημέρες που θα απαιτηθούν για να υπάρξει αποτέλεσμα.

Επίσης, σημείωσε ότι υπήρξαν δυο εκδοχές της ελληνικής πρότασης, με μικρές αλλαγές στη δεύτερη.

Αναφορικά με τη Σύνοδο Κορυφής, ο Γερούν Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι οι ηγέτες έχουν πάντα το δικαίωμα να καταλήξουν στα δικά τους συμπεράσματα, αλλά η ροή των πραγμάτων είναι να προηγηθεί το Eurogroup.

Οι ελληνικές προτάσεις είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα αλλά απαιτείται περισσότερη δουλειά μαζί με τους θεσμούς. Το Eurogroup  θα ξανασυγκληθεί μέσα στην εβδομάδα. Χρειαζόμαστε συμφωνία τις προσεχείς ημέρες, δήλωσε μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter  ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν αντιπρόεδρος Βάλντις Ντομπρόβσκις.