X

Περιορίστηκαν οι εκροές καταθέσεων

Η ανασφάλεια των καταθετών περιορίστηκε μετά τη Σύνοδο Κορυφής τη Δευτέρα. Πάντως οι καταθέσεις έχουν υποχωρήσει στα 125 δις ευρώ.

Ant1news

Η Τρίτη ήταν μια διαφορετική μέρα για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, καθώς η αλλαγή κλίματος στη διαπραγμάτευση και τα όσα προηγήθηκαν ή ακολούθησαν της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας, έκαναν τους καταθέτες να αισθανθούν και πάλι ασφαλείς.

Σύμφωνα με τραπεζικές πηγές, οι αναλήψεις την Τρίτη περιορίστηκαν στα 300 εκ. ευρώ κι έτσι αναχαιτίστηκε το μπαράζ των αναλήψεων που είχε παρατηρηθεί τις τελευταίες μέρες και για όσο διάστημα η διαπραγμάτευση φαινόταν να καταλήγει σε αδιέξοδο.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΚΤ αποφάσισε σήμερα να προσφέρει επιπλέον ρευστότητα στις ελληνικές τράπεζες μέσω του ELA, αλλά αυτή ήταν περιορισμένη λόγω του περιορισμού στις εκροές των καταθέσεων και ήταν ανάλογη του ποσού που είχε αιτηθεί η ΤτΕ.

Σε κάθε περίπτωση όμως μετά τις τελευταίες μαζικές εκροές καταθέσεων το σύνολο τους διαμορφώνεται στα 125 δις ευρώ από τα 164 δις που βρισκόταν το Δεκέμβριο του 2014.

Εν αναμονή της επικείμενης συμφωνίας οι τράπεζες συνεχίζουν να βρίσκονται σε επιφυλακή, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει δεσμευτεί διά του προέδρου της Μάριο Ντράγκι ότι θα στηρίζει με ρευστότητα μέσω ELA το ελληνικό τραπεζικό σύστημα σίγουρα μέχρι την Τρίτη 30 Ιουνίου οπότε λήγει η τετράμηνη παράταση του προγράμματος στήριξης της ελληνικής οικονομίας και για όσο η χώρα βρίσκεται σε πρόγραμμα.