X

Νέες αντιπροτάσεις στην Αθήνα από τους δανειστές

Η Αθήνα απορρίπτει τις νέες σκληρές προτάσεις των δανειστών, που παρουσιάστηκαν για να καλυφθεί η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές. Τα σημεία-αγκάθια.

Ant1news



Οι πιστωτές της Ελλάδας παρουσίασαν νέες αντιπροτάσεις στην ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών, ανέφεραν πηγές προσκείμενες στις διαπραγματεύσεις που επικαλείται το Reuters.

Έλληνες αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες επιβεβαίωσαν την είδηση και τις χαρακτήρισαν «προτάσεις-φωτιά» που δεν αφήνουν ουσιαστικό περιθώριο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας. Σύμφωνα με πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, η ελληνική κυβέρνηση απορρίπτει τις νέες αντιπροτάσεις των πιστωτών.

Πηγές από το Μαξίμου σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα πεντασέλιδο κείμενο που είναι ελάχιστα διαφοροποιημένο σε σύγκριση με εκείνο που είχε παραδώσει στις αρχές Ιουνίου στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο που δόθηκε και από τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και σύμφωνα με τους ίδιους προβλέπει: εσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση αύξηση στο 23%, φορολογία των επιχειρήσεων στο 28% αντί για 29%, μεγαλύτερη μείωση των αμυντικών δαπανών, αφαίρεση των φοροαπαλλαγών για τους κατοίκους των νησιών, εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό το 2016, ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, κατάργηση του ΕΚΑΣ, πλήρη εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ, και Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων .

Η νέα αυτή εξέλιξη έρχεται μετά την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από τους δανειστές, την οποία επέκρινε σφοδρά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα», ανέφερε ο Πρωθυπουργός, λίγο πριν την τετραμερή συνάντηση και το κρίσιμο αποψινό Eurogroup.

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι η Ελλάδα και οι δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το θέμα του ΦΠΑ και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Δεν έγινε μεγάλη πρόοδος την Τρίτη στις συνομιλίες, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο.

Ένας εξ αυτών σημείωσε ότι πριν από την σημερινή τετραμερής συνάντηση μεταξύ των Τσίπρα-Γιούνκερ-Λαγκάρντ-Ντράγκι στις Βρυξέλλες υπάρχει απόσταση σε πολλά σημεία: στις συντάξεις, στον ΦΠΑ και στη φορολογία.

Η αναδιάρθρωση χρέους, που αποτελεί αίτημα-κλειδί της ελληνικής πλευράς για τη συμφωνία, δεν συζητείται μέχρι τώρα επειδή δεν είναι μέρος της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης με την Ελλάδα, είπε ο αξιωματούχος.

Σημειώνεται ότι πριν την τετραμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες, προηγήθηκε σύσκεψη των επικεφαλής των θεσμών.