X

Έντονη αντίδραση της Αθήνας στην "νέα" αντιπρόταση των δανειστών

Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα με τους επικεφαλής των θεσμών, στην σκιά των σκληρών, "νέων" απαιτήσεων των δανειστών που απορρίπτει η Κυβέρνηση.

Ant1news

Σε εξέλιξη είναι η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των θεσμών που γίνεται στις Βρυξέλλες.

Η συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ-Λαγκάρντ-Ντράγκι, γίνεται λίγες ώρες πριν απο την σύγκληση του έκτακτου Εurogroup, με στόχο την κατάληξη σε μια συμφωνία της Ελλάδας με τους πιστωτές της, ενώ είχε προηγηθεί συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών.

Τα ξημερώματα στην Αθήνα έφθασαν νέες αντιπροτάσεις των δανειστών, ροκειμένου να γεφυρωθούν οι διαφορές των δύο πλευρών.

Έλληνες αξιωματούχοι από τις Βρυξέλλες τις χαρακτήρισαν «προτάσεις-φωτιά», που δεν αφήνουν ουσιαστικό περιθώριο διαπραγμάτευσης και συμφωνίας, απορρίπτοντας τις.

Πηγές από το Μαξίμου σημείωσαν ότι πρόκειται για ένα πεντασέλιδο κείμενο που είναι ελάχιστα διαφοροποιημένο σε σύγκριση με εκείνο που είχε παραδώσει στις αρχές Ιουνίου στον Αλέξη Τσίπρα ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλόντ Γιούνκερ.

Οι ίδιες πηγές τόνισαν ότι πρόκειται για ένα κείμενο που δόθηκε και από τους τρεις θεσμούς (ΕΕ, ΕΚΤ, ΔΝΤ) και προβλέπει, μεταξύ άλλων:

-εσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα για την εστίαση αύξηση του ΦΠΑ στο 23%,

-αύξηση του φόρου των επιχερήσεων απο 26% σήμερα, στο 28% αντί για 29%

-μη αποδοχή φοροαπαλλαγών για τους κατοίκους των νησιών (λόγω της κατάργησης του μειωμένου ΦΠΑ)

-εξοικονόμηση 1% του ΑΕΠ από το ασφαλιστικό το 2016

-κατάργηση του ΕΚΑΣ

Η εξέλιξη αυτή προέκυψε μετά την απόρριψη της ελληνικής πρότασης από τους δανειστές, την οποία επέκρινε σφοδρά ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας, λίγο πριν την τετραμερή συνάντηση και το κρίσιμο αποψινό Eurogroup, ότι «η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα»,

Το Reuters για τις διαφωνίες

Νωρίτερα το Reuters μετέδωσε ότι η Ελλάδα και οι δανειστές εξακολουθούν να διαφωνούν για τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού συστήματος, το θέμα του ΦΠΑ και τη φορολόγηση των επιχειρήσεων. Δεν έγινε μεγάλη πρόοδος την Τρίτη στις συνομιλίες, ανέφεραν αξιωματούχοι της ΕΕ, σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο.

Η αναδιάρθρωση χρέους, που αποτελεί αίτημα-κλειδί της ελληνικής πλευράς για τη συμφωνία, δεν συζητείται μέχρι τώρα επειδή δεν είναι μέρος της τρέχουσας συμφωνίας διάσωσης με την Ελλάδα, είπε ο αξιωματούχος.

Πάντως, η ενόχληση της ελληνικής πλευράς για το νέο πεντασέλιδο κείμενο με τις αξιώσεις των πιστωτών ήταν εμφανής ακόμη και στο πρόσωπο του Αλέξη Τσίπρα, την ώρα που τον υποδεχόταν ο Πρόεδρος της Κομισιόν, για να τον οδηγήσει στο δωμάτιο όπου τους ανέμεναν οι υπόλοιποι εκπρόσωποι των δανειστών.