X

Το κρισιμότερο Eurogroup για την Ελλάδα

Ξεκίνησε η συνεδρίαση Eurogroup. Τι δήλωσαν οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης. Χωρίς αποτέλεσμα ολοκληρώθηκε η συνάντηση Τσίπρα με τους θεσμούς.

Ant1news

Ξεκίνησε η κρίσιμη για την Ελλάδα συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες, ενώ μετά από περίπου επτά ώρες ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους εκπροσώπους των θεσμών, χωρίς ωστόσο να καταλήξουν σε κάποιο συμπέρασμα, σύμφωνα με πληροφορίες.

Διπλωματικές πηγές ανέφεραν ότι οι διαβουλεύσεις θα επαναληφθούν αύριο. Οι ίδιες πηγές ανάφεραν ότι η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup κατά πάσα πιθανότητα  δεν θα είναι η τελευταία και αναμένεται να γίνει νέα συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στο εγγύτατο μέλλον. 

Η σημερινή συνεδρίαση του Eurogroup είχε προγραμματιστεί από την περασμένη Δευτέρα, μετά την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ευρωζώνης, προκειμένου να λάβει την σχετική εισήγηση από τα τεχνικά κλιμάκια των θεσμών, ώστε να εγκρίνει την συμφωνία μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών.

Ωστόσο, ξαφνική εμπλοκή παρουσιάστηκε σήμερα το πρωί μετά τη νέα αντιπρόταση των δανειστών που εστάλη στην ελληνική κυβέρνηση στις 5 τα ξημερώματα και την οποία κυβερνητική πηγή την χαρακτήρισε βαρβαρότητα και Αρμαγεδώνα.

Στον χώρο της συνεδρίασης πρώτοι προσήλθαν ο Γάλλος υπουργός Μισέλ Σαπέν και ο Ιταλός ομόλογός του Πιερ Κάρλο Πάντοαν, χωρίς να κάνουν δηλώσεις. Ο Βέλγος υπουργός Γιόχαν Βαν Οβερτβέλντ προσερχόμενος  δήλωσε πως «θέλουμε καλή συμφωνία για την ελληνική οικονομία και την Ευρωζώνη».

Στο χώρο της συνεδρίασης του Eurogroup εισήλθαν, χωρίς να κάνουν δηλώσεις, επίσης ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και η διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ. μετά την συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα. Την ελληνική πλευρά στο αποψινό Eurogroup εκπροσωπούν ο Γιάνης Βαρουφάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

«Κάνουμε προόδους αλλά δεν έχουμε φτάσει στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Συνεχίζουμε εντατικές διαπραγματεύσεις, κάνουμε πρόοδο αλλά υπάρχουν εκκρεμότητες. Φαίνεται πως θα είναι μακρά η νύχτα», τόνισε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις.  Εργαζόμαστε, για να υπάρξει μία συμφωνία επεσήμανε ο Επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί κατά την άφιξή του.

Ο υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Λουίς Ντε Γκίντος εξέφρασε την ελπίδα να επιτευχθεί σήμερα συμφωνία, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα πρέπει να σεβαστεί τους κανόνες.

Ερωτώμενος για το τι περιμένει από την αποψινή συνεδρίαση του Eurogroup, ο Φινλανδός υπουργός Οικονομικών, Αλεξάντερ Στουμπ δήλωσε με νόημα: «Θα εκπλαγώ θετικά εάν υπάρξει συμφωνία απόψε».

O υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ότι οι προπαρασκευαστικές διαπραγματεύσεις με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας για το ζήτημα δεν προχώρησαν τόσο ώστε τα μέρη να μπορέσουν να καταλήξουν σε μια συμφωνία σήμερα. 

«Απέχουμε πάρα πολύ από το να φτάσουμε σε κάποιο συμπέρασμα. Τα έγγραφα που ζητήσαμε δεν εμφανίστηκαν ακόμα, ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών της Αυστρίας, ο οποίος πρόσθεσε πως «το δυσκολότερο είναι ότι η Ελλάδα επιθυμεί να ρυθμιστεί το θέμα του χρέους. Αυτό ενδεχομένως να απαιτεί τρίτο πρόγραμμα».

Τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup και δύο Σύνοδοι Κορυφής θα έπρεπε να είναι αρκετές για να βρεθεί μία λύση για την Ελλάδα, δήλωσε κατά την άφιξή του ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, Πέτερ Κάζιμιρ, με εμφανή τη δυσφορία του για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

Πάντως, αισιόδοξη για την έκβαση των διαπραγματεύσεων μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, εμφανίζεται η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, σε συνέντευξη που παραχώρησε νωρίτερα στο γαλλικό περιοδικό Challenges. Παράλληλα απορρίπτει τις κατηγορίες ότι το η στάση του ΔΝΤ απέναντι στην Ελλάδα ήταν αδιάλλακτη και απάνθρωπη, ενώ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για το Ασφαλιστικό.