X

Νέα συνάντηση Τσίπρα – δανειστών προς άρση του αδιεξόδου

Εποικοδομητικές οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, σύμφωνα με κοινοτική πηγή. Στις 14:00 συνεδριάζει το Eurogroup.

Ant1news

Άρχισε η τρίτη συνάντηση μέσα σε 24 ώρες μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και των επικεφαλής των δανειστών μετά από ολονύκτιες διεργασίες που ακολούθησαν τις δύο συναντήσεις του Έλληνα πρωθυπουργού που είχε μαζί τους κι ένα σύντομο Eurogroup το βράδυ της Τετάρτης που ολοκληρώθηκε χωρίς αποτέλεσμα.

Ο κ. Τσίπρας συναντάται στην έδρα της Επιτροπής στις Βρυξέλλες με τους επικεφαλής των θεσμών, τον πρόεδρο του Eurogroup και τον  επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας, σε άλλη μια προσπάθεια να αρθεί το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις και να βρεθεί μια λύση μέχρι τις 12:00 το μεσημέρι, ώστε στη συνεδρίαση του Eurogroup, δυο ώρες αργότερα, να υπάρχει στο τραπέζι μια ολοκληρωμένη πρόταση, στην οποία θα περιέχεται η λίστα με τα προαπαιτούμενα, που θα πρέπει να ψηφιστούν από τη Βουλή των Ελλήνων και εν συνεχεία από τα Κοινοβούλια της Ευρώπης. 

Από τις 7 το πρωί είχαν προηγηθεί οι διαβουλεύσεις μεταξύ των τεχνικών κλιμακίων, οι οποίες σύμφωνα με κοινοτική πηγή ήταν «εποικοδομητικές».

«Όπου υπάρχει θέληση, υπάρχει τρόπος», έγραψε νωρίτερα το πρωί ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιέρ Μοσκοβισί στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter.

Η χθεσινή εξαμερής συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους επικεφαλής των θεσμών, έληξε περίπου στις 2:00 τα ξημερώματα, χωρίς αποτέλεσμα, ενώ κανένας από τους συμμετέχοντες δεν έκανε δηλώσεις.Σύμφωνα με ελληνικές κυβερνητικές πηγές η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της .

Ευρωπαϊκές πηγές αναφέρουν ότι κατά τη συνάντηση που ξεκίνησε μισή ώρα μετά τα μεσάνυχτα της Τετάρτης – και διήρκησε δύο ώρες περίπου – δεν υπήρξε πρόοδος.

Επιπλέον, σκληρό περιγράφεται το κλίμα μεταξύ της επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ και του Έλληνα Πρωθυπουργού, τη στιγμή που το Βερολίνο δεν διαπραγματεύεται τη συμμετοχή του Ταμείου στην έγκριση της συμφωνίας, την οποία θεωρεί δεδομένη.

Ο Ευρωπαίος Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, μετά το τέλος της συνεδρίασης του Eurogroup, σημείωσε ότι «η συμφωνία παραμένει εφικτή και είναι περισσότερο από ποτέ αναγκαία.Θέλουμε η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη, με στέρεες μεταρρυθμίσεις και ένα εξασφαλισμένο μέλλον. Πάνω σε αυτό θα εργαστούμε».

Νωρίτερα, πριν τη συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών, που ξεκίνησε στις 20:00, είχε πραγματοποιηθεί συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού, με τους επικεφαλής των θεσμών, η οποία χαρακτηρίστηκε, από τους Ευρωπαίους, ως «δύσκολη». Οι ίδιες πηγές, δεν απέκλειαν το ενδεχόμενο να συνέλθει νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής της Ευρωζώνη, ειδικά για την Ελλάδα, είτε την Πέμπτη, μετά το τέλος των εργασιών της προγραμματισμένης Συνόδου, είτε την Παρασκευή.

Το αδιέξοδο στο οποίο έφτασαν οι δύο πλευρές την Τετάρτη είχε ξεκινήσει από το βράδυ της Τρίτης, όταν οι θεσμοί έστειλαν στην ελληνική κυβέρνηση τις παρατηρήσεις τους πάνω στην πρότασή της. Ο Αλέξη Τσίπρας λίγο πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες, έκανε λόγο για «περίεργη στάση» των δανειστών, ενώ επιτέθηκε στους εταίρους, σημειώνοντας ότι «είτε δεν θέλουν συμφωνία, είτε εξυπηρετούν συμφέροντα».

Την ίδια στιγμή, η Αθήνα απέρριπτε την πρόταση των θεσμών, καθώς όπως αναφέρεται από το Μαξίμου, προτείνει ουσιαστικά τη μεταφορά των βαρών «σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες».

Δήλωναν επιπλέον ότι η αντιπροσωπεία της ελληνικές κυβέρνησης προσήλθε στη διαπραγμάτευση με την πρόταση που είχε κάνει στους θεσμούς, την οποία και θεώρησαν ως «βάση συζήτησης» αποδεχούμενοί την, τονίζονταν ότι «η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση», διευκρινίζοντας, ωστόσο ότι «οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα».

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα, με τις ελάχιστες πληροφορίες που παρέχονται από το θρίλερ των διαπραγματεύσεων, από την ελληνική πλευρά, οι θεσμοί επιμένουν σε κατάργηση του ΕΚΑΣ, αύξηση εισφοράς υγείας από τους συνταξιούχους σε 6% από 4%, σε μείωση των συντάξεων κατά 1% του ΑΕΠ. Στο μεγάλο ζήτημα του ΦΠΑ, συμφωνούν με τους τρεις συντελεστές, επιμένουν όμως για την υπαγωγή της εστίασης στο 23%.