X

Νέο «βαρύ χτύπημα» στα νοικοκυριά από ανατιμήσεις και φόρους

Ακριβαίνουν βασικά είδη διατροφής, υπηρεσίες εστίασης, εισιτήρια στα ΜΜΜ. Ντόμινο ανατιμήσεων σε όλους τους κλάδους. Επιπλέον «χτύπημα» για νησιά και αγρότες.

Ant1news



Νέο βαρύ πλήγμα θα υποστούν τα εισοδήματα των νοικοκυριών και όλος ο παραγωγικός κλάδος από τις αλυσιδωτές ανατιμήσεις στην αγορά, που φέρνουν οι προτάσεις των δανειστών για τη φορολογία. Οι νέες μεγάλες επιβαρύνσεις από τα νέα μέτρα «αγγίζουν» όλους τους καταναλωτές, τους αγρότες, τις επιχειρήσεις, ενώ αποτελούν επιπλέον «χτύπημα» για τους κατοίκους των νησιών.

Πρώτο θα «χτυπηθεί» το καλάθι της νοικοκυράς και η ήδη σημαντικά μειωμένη αγοραστική δύναμη των Ελλήνων από την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση και όλων των επεξεργασμένων τροφίμων στο 23% από το 13% που είναι σήμερα.

Η πρόταση των δανειστών, που έχει προτεινόμενη ημερομηνία εφαρμογής την 1 Ιουλίου, στέλνει στον υψηλό συντελεστή ΦΠΑ 23%:

- Όλα τα τυποποιημένα είδη διατροφής (μακαρόνια, ρύζι, αλεύρι, καφές, κακάο, τσάι, μαρμελάδες, σοκολάτες, ψωμί, ελαιόλαδο, γάλα και άλλα γαλακτοκομικά επεξεργασμένα προϊόντα).

- Αναψυκτικά, χυμούς και όλες τις υπηρεσίες εστίασης.
- Εισιτήρια Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και γενικά τις μεταφορές.
- Ιδιωτικές κλινικές και διαγνωστικά κέντρα.

Άνθρωποι της αγοράς προειδοποιούν ότι ιδιαίτερα η μετάταξη των μεταφορών στον συντελεστή 23% θα επιφέρει ντόμινο ανατιμήσεων σε όλους τους κλάδους, καθώς θα αυξήσει το κόστος παραγωγής και διακίνησης, το οποίο υποχρεωτικά θα μετακυλιστεί στις τιμές των προϊόντων και των υπηρεσιών.

Στο συντελεστή 13% θα μείνουν μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα, η ενέργεια, το νερό και τα ξενοδοχεία, ενώ στον συντελεστή 6% θα διατηρηθούν τα φάρμακα, τα βιβλία και τα θέατρα.

Περαιτέρω επιβαρύνσεις θα υποστούν οι κάτοικοι των νησιών από την κατάργηση του μειωμένου - κατά 30%- ΦΠΑ. Οι δανειστές ζητούν την κατάργηση του καθεστώτος χωρίς κάποιο άλλο αντισταθμιστικό μέτρο που προτείνει η ελληνική πλευρά, όπως φοροαπαλλαγές για τους μόνιμους κατοίκους των νησιών αυτών με χαμηλό εισόδημα.

Βαρύ πλήγμα θα υποστούν και οι αγρότες από την αύξηση του φορολογικού συντελεστή από 13% σήμερα στο 26%, αλλά και την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για το πετρέλαιο που χρησιμοποιείται στην αγροτική παραγωγή. Επίσης, η πρόταση των πιστωτών προβλέπει να ακυρωθεί η ρύθμιση του υπουργείου Οικονομικών για την απαλλαγή των αγροτικών επιδοτήσεων από τη φορολογία.

Μεγάλες επιβαρύνσεις έρχονται και για τις επιχειρήσεις, για τις οποίες προβλέπεται αύξηση της προκαταβολής φόρου στο 100% (από 55% σήμερα για τις ΟΕ και ΕΠΕ και 80% για τα υπόλοιπα νομικά πρόσωπα). Επιπλέον, οι δανειστές ζητούν o φορολογικός συντελεστής των κερδών των επιχειρήσεων να αυξηθεί στο 28% (29% προβλέπει η ελληνική πρόταση) από 26% σήμερα, ενώ απορρίπτουν την έκτακτη εισφορά 12% για τις επιχειρήσεις με κέρδη άνω των 500.000 ευρώ που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Ο «λογαριασμός» ανεβαίνει κι άλλο για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, καθώς προβλέπεται διατήρηση του ΕΝΦΙΑ το 2015 και το 2016 με το ίδιο δημοσιονομικό αποτέλεσμα (2,65 δισ. ευρώ). Όπως σημειώνεται ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων, ζητούν από την ελληνική κυβέρνηση να αυξήσει ανάλογα τους φορολογικούς συντελεστές προκειμένου να μην μεταβληθεί η απόδοση του μέτρου.

Επίσης, προβλέπεται η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος μέχρι το Σεπτέμβριο του 2015 με αλλαγές στη φορολογική κλίμακα και αλλαγή του tax credit. Προτείνεται επίσης να ενσωματωθεί στη νέα κλίμακα φορολογίας εισοδήματος που θα ισχύει από το 2016 η έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης και να αποκτήσει έτσι μόνιμο χαρακτήρα.

Καθησυχαστικός εμφανίστηκε, πάντως, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Δημήτρης Μάρδας, για τις συνέπειες από την αύξηση του ΦΠΑ σε εστίαση και τρόφιμα, καθώς και για την κατάργηση των ειδικών συντελεστών στα νησιά. «Αν χάνουμε στις τιμές μπορούμε να κερδίσουμε στην ποιότητα. Δείτε για παράδειγμα άλλες χώρες με ακριβές τιμές και υψηλή ποιότητα, προσελκύουν περισσότερο κόσμο από προορισμούς με χαμηλότερες τιμές», υπογράμμισε ο υπουργός.

Δηλώσεις για τον ΦΠΑ στα τρόφιμα  και κυρίως για την αύξηση στα μακαρόνια από το 13% στο 23% έκανε χθες και ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης, προκαλώντας αίσθηση με τα όσα είπε. Ο κ. Φίλης τόνισε ότι το 10% είναι έξι λεπτά στο πακέτο τα μακαρόνια και διερωτήθηκε: "πόσα μακαρόνια τρώει ο κόσμος, για να βγάλουμε την αύξηση 10% στις δαπάνες του;".