X

Θρίλερ για γερά νεύρα στο Eurogroup

Ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, χωρίς κοινή πρόταση συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των δανειστών, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ξαφνική εμπλοκή.

Ant1news

Χωρίς κοινή πρόταση συμφωνίας μεταξύ της ελληνικής και των δανειστών ξεκίνησε η κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο για ξαφνική εμπλοκή. Φήμες από τις Βρυξέλλες κάνουν λόγο για νέα πιθανή συνεδρίαση του Eurogroup το Σαββατοκύριακο.

Όπως έγινε γνωστό στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα κατατεθεί έγγραφο σχετικά με το τι είναι εφικτό να συμφωνηθεί με βάση την εκτίμηση των θεσμών (feasibility blueprint), το οποίο συντάχθηκε πριν την έναρξη του Eurogroup,  καθώς δεν υπήρξε συμφωνία στη συνάντηση που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τους εκπροσώπους των θεσμών.  

Πληροφορίες αναφέρουν ότι ορισμένοι υπουργοί Οικονομικών που πρόσκεινται στη Γερμανία έχουν ξεσηκωθεί και αρνούνται να συζητήσουν επί δυο διαφορετικών κειμένων.

Προσερχόμενος στην συνεδρίαση ο Πρόεδρος του Eurogroup, Γερουν Ντάισελμπλουμ, δήλωσε ότι η ελληνική πλευρά δεν έχει συμφωνήσει με το κείμενο που κατέθεσαν οι θεσμοί στο Eurogroup. «Θα ήθελα να ακούσω μέσα στη συνεδρίαση την ελληνική πλευρά να πει με ποιά σημεία συμφωνεί και με ποιά όχι και «θα ξεκινήσουμε από εκεί», πρόσθεσε.

Ανοιχτά παραμένουν αρκετά ζητήματα στις διαπραγματεύσεις μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, όπως ανέφεραν οι Υπουργοί Οικονομικών της Ισπανίας και της Φινλανδίας, προσερχόμενοι στο κρίσιμο Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Από πλευράς του, ο Υπουργός Οικονομικών της Μάλτας, Έντουαρντ Σικλούνα, είπε οι υπουργοί Οικονομικών έλαβαν ένα νέο έγγραφο με προτάσεις από τον Γιάνη Βαρουφάκη, το οποίο θα συγκριθεί στο Eurogroup με την πρόταση των θεσμών. «Ξεμένουμε από σχόλια και υπομονή», προειδοποίησε, ωστόσο, ο Μαλτέζος ΥΠΟΙΚ.

Ωστόσο, αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνία εμφανίστηκε ο Επιτροπός Οικονομικών Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup. «Νομίζω ότι πλέον έχουμε ένα έγγραφο που επιτρέπει να αποτιμήσουμε την κατάσταση, υπάρχει κάτι αξιόπιστο και σοβαρό σε επίπεδο οικονομικό και κοινωνικό» ανάφερε και συμπλήρωσε ότι «η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιθυμεί να φτάσουμε σε συμφωνία και έχει τον στόχο η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα για να δώσουν δύναμη στην οικονομία της».

«Θα πρέπει να εργαστούμε συνεκτικά και στενά με πολύ στενές προτάσεις», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σε κοινές του δηλώσεις με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, λίγο πριν την έναρξη του Eurogroup. Από την πλευρά του ο Μάρτιν Σουλτς, είπε: «Ελπίζω να έχουμε επιτυχή κατάληξη στο ζήτημα της Ελλάδας και να υπάρξει συμφωνία», ενώ δήλωσε πως είναι ευγνώμων για την παρουσία του Γιούνκερ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Εν τω μεταξύ, ο Φιλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ ανήρτησε στο Twitter το σχεδιάγραμμα με τις θέσεις των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης στη σημερινή συνεδρίαση.