X

Σκληρή απάντηση Τσίπρα στο "game is over" του Τουσκ

"Επεισόδιο" στην Σύνοδο Κορυφής. Τι μήνυμα έστειλε σε όλους τους ηγέτες, ο Αλέξης Τσίπρας. Πού επικέντρωσε την εισήγηση του.

Ant1news

Φωτιές άναψε κατά την διάρκεια της Συνόδου Κορυφής, ένα σχόλιο του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό, ο Ντόναλντ Τουσκ είπε «game is over», προκαλώντας την έκρηξη του Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος του απάντησε ότι «η Ελλάδα έχει 1,5 εκατομμύρια ανέργους, 3 εκατομμύρια φτωχούς και χιλιάδες οικογένειες που ζουν χωρίς εισόδημα, μόνο από την «σύνταξη των παππούδων».

«Αυτό δεν είναι παιχνίδι», συνέχισε σε έντονο ύφος ο Έλληνας Πρωθυπουργός, ο οποίος απευθυνόμενος στον Ντόναλντ Τουσκ, αλλά στέλνοντας μήνυμα σε όλους τους Ευρωπαίους ηγέτες, του επεσήμανε «να μην υποτιμά μέχρι που μπορεί να φθάσει ένας λαός όταν αισθανθεί ταπεινωμένος».

Ο Πρωθυπουργός συμπλήρωσε ότι η ελληνική πλευρά «έχει καταθέσει προτάσεις, όμως υπάρχουν και οι προτάσεις των θεσμών, που δυστυχώς αντανακλούν τις πιο ακραίες θέσεις που εκφράζονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο», επισημαίνοντας ότι «το κείμενο δεν διαφέρει καθόλου από το προηγούμενο πρόγραμμα».

Ο Αλέξης Τσίπρας σημείωσε μιλώντας προς τους ομολόγους του «είμαι αποφασισμένος για μεταρρυθμίσεις στο Ασφαλιστικό, για κατάργηση των προώρων συντάξεων και για ενοποίηση των Ασφαλιστικών Ταμείων», δεσμευόμενος για «ριζική μεταρρύθμιση τον Οκτώβριο».

Ασκώντας κριτική για την στάση που τηρούν οι εταίροι και δανειστές της χώρας, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι «ο ιστορικός του μέλλοντος, μετά την πρόταση μας (ενν. της ελληνικής πλευράς), δεν πρόκειται να κατανοήσει γιατί δεν ήρθαμε σε συμφωνία».

Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής: σεβαστείτε την λαϊκή βούληση 

«Οι διαφορές δεν είναι αγεφύρωτες, αρκεί να επιδειχθεί πολιτική βούληση» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός στους ομολόγους του, μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής.

Ο Αλέξης Τσίπρας επεσήμανε ότι απο τους εταίρους της Ελλάδας «πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην λαϊκή έκφραση», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «χρειάζεται μια βιώσιμη λύση και όχι απλώς μια συμφωνία», προσδοκώντας ουσιαστικά σε τέτοιο αποτέλεσμα στο νέο, έκτακτο Eurogroup το πρωί του Σαββάτου.  

Απο την πλευρά της η Άγκελα Μέρκελ τόνιζε νωρίτερα στους ομολόγους της ότι πρέπει να ότι πρέπει να υπάρξει λύση για την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα.

Πεπεισμένος για συμφωνία παρά τις συνεχείς εμπλοκές

Προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής, ο Αλέξης Τσίπρας έστειλε μήνυμα αισιοδοξίας, παρά τις συνεχείς εμπλοκές στην διαπραγμάτευση τονίζοντας ότι «η ευρωπαϊκή ιστορία είναι γεμάτη από διαφωνίες και διαπραγματεύσεις και στο τέλος υπάρχει συμβιβασμός», προσθέτοντας ότι «μετά από τις ελληνικές προτάσεις θα φτάσουμε σε ένα συμβιβασμό, που θα βοηθήσει την Ευρωζώνη και την Ελλάδα να ξεπεράσουν την κρίση».