X

Τσίπρας στην Σύνοδο Κορυφής: σεβαστείτε την λαϊκή βούληση

"Χρειάζεται πολιτική βούληση για βιώσιμη λύση κι όχι απλώς για συμφωνία", τόνισε. Επιτέθηκε στους δανειστές για την επιμονή τους σε σκληρά υφεσιακά μέτρα.

Ant1news

«Οι διαφορές δεν είναι αγεφύρωτες, αρκεί να επιδειχθεί πολιτική βούληση» είναι το μήνυμα που έστειλε ο Πρωθυπουργός στους ομολόγους του, μιλώντας στην Σύνοδο Κορυφής, όπου εκτυλίχθηκε και ...επεισόδιο μεταξύ του Αλέξη Τσίπρα και του Ντόναλντ Τουσκο μετά  το σχόλιο του τελευταίου "game is over".

Ο Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι απο τους εταίρους της Ελλάδας «πρέπει να υπάρξει σεβασμός στην λαϊκή έκφραση», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «χρειάζεται μια βιώσιμη λύση και όχι απλώς μια συμφωνία», προσδωκόντας ουσιαστικά σε τέτοιο αποτέλεσμα στο νέο, έκτακτο Eurogroup το πρωί του Σαββάτου.  

Λίγο νωρίτερα, η Άγκελα Μέρκελ είχε τονίσει στους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι πρέπει να υπάρξει λύση για την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα.

Στην τοποθέτηση του κατά την Σύνοδο Κορυφής, ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στις προτάσεις που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση, καθώς όπως είπε και ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης στον απεσταλμένο του ΑΝΤ1 Γιάννη Τσακίρη και τους υπόλοιπούς δημοσιογράφους που παρακολουθούν την Σύνοδο Κορυφής, «οι περισσότεροι ηγέτες δεν είναι ενημερωμένοι για τη σύγκλιση, την πρόοδο και τις προσπάθειες που έχουν γίνει το τελευταίο χρονικό διάστημα».

Όπως σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, οι προτάσεις της Ελλληνικής Κυβέρνησης ήταν κατ΄ ουσίαν η απάντηση στις απαιτήσεις-προτάσεις των θεσμών το προηγούμενο διάστημα και «σ΄ αυτές τις προτάσεις υπάρχουν μετρήσιμα μέτρα για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού, ενώ όπου υπήρχαν διαφωνίες, κατατέθηκαν ισοδύναμα μετρήσιμα μέτρα».

Όπως επεσήμανε ο Πρωθυπουργός στην Σύνοδο Κορυφής, «σε κάποιες περιπτώσεις, όπως στης Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας, υπήρξε ευελιξία μεταξύ των προτάσεων των θεσμών και των επιλογών των κυβερνήσεων», κάτι που όπως σχολίασε δηκτικά δεν υπάρχει στην περίπτωση της Ελλάδας.

Εμείς προσπαθούμε, κάποιοι θέλουν, αλλά…

«Παρά τις προσπάθειες που έχει κάνει η κυβέρνηση και τις καλές προθέσεις που υπάρχουν σε μερίδα των πιστωτών, μέχρι στιγμής δεν έχει καταστεί δυνατό να βρεθεί συμφωνία, καθώς κάποιοι με την ακραία στάση τους και τις απαιτήσεις τους, δυναμιτίζουν το κλίμα», επεσήμανε ο Πρωθυπουργός.

Απευθυνόμενος στους ομολόγους του ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε «να πρυτανεύσει η λογική και η αμοιβαία ευθύνη απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ευρωζώνη», ενώ έθεσε μετ΄ επιτάσεως την ανάγκη «να υπάρξει μια βιώσιμη λύση και όχι απλά και μόνο μια  συμφωνία».

Όπως σημείωσε ο Πρωθυπουργός, «το βασικό πρόβλημα στην Ελλάδα είναι η αβεβαιότητα, η έλλειψη ρευστότητας και η έλλειψη εμπιστοσύνης από τους επενδυτές. Για να λυθούν όλα αυτά, πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της χρηματοδότησης, ώστε να μη συνεχίζουν να υπάρχουν όλα αυτά τα φαινόμενα που τροφοδοτούν την αβεβαιότητα».

Οι «σκληροί» και οι «ήπιοι»

Στην διάρκεια της Συνόδου Κορυφής υπήρξε το ίδιο κλίμα που διατυπώθηκε όλη μέρα σήμερα με τις δηλώσεις ηγετών και των υπουργών Οικονομικών που μετείχαν στο Eurogroup.

Άλλοι επέμειναν στην σκληρή τους στάση ζητώντας υποχωρήσεις από την ελληνική πλευρά. Άλλες φωνές ήταν πιο ήπιες, ενώ όλοι οι ηγέτες παρότρυναν τους εμπλεκόμενους να ολοκληρωθεί το ταχύτερο η διαπραγμάτευση και να υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία, τονίζοντας ότι «μέχρι το Εurogroup του Σαββάτου πρέπει να συνεχιστούν οι συζητήσεις και οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των θεσμών για να φτάσουμε σε λύση».

Όπως τόνιζαν Έλληνες και ευρωπαίοι αξιωματούχοι αναμένεται να συνεχιστούν σε κάθε επίπεδο, στο προσκήνιο και στο παρασκήνιο, οι διεργασίες και οι διαβουλεύσεις, δίχως να αποκλείουν και διμερείς επαφές, δεδομένου όπως τονίζουν και άνθρωποι πολύ κοντά στον Αλέξη Τσίπρα είναι ότι «οι διαφορές δεν είναι αγεφύρωτες, αρκεί να επιδειχθεί πολιτική βούληση».