X

WSJ: Παράταση του προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο

Στο τραπέζι του Eurogroup νέα συμφωνία χρηματοδότησης της Ελλάδας η οποία προβλέπει παράταση του ευρωπαϊκού σκέλους του προγράμματος με πόρους 15 δις.

Ant1news

Η χρηματοδότηση της Ελλάδας αν και όταν υπάρξει συμφωνία απασχόλησε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Eurogroup, τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, όπως αποκαλύπτει η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με έγγραφο που δόθηκε στους υπουργούς, και το οποίο επικαλείται η εφημερίδα, μια τέτοια συμφωνία θα προέβλεπε παράταση του ευρωπαϊκού προγράμματος διάσωσης μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου.

Όπως αναφέρει το έγγραφο, το οποίο προετοιμάστηκε από τους θεσμούς που επιβλέπουν την ελληνική διάσωση, η ελληνική κυβέρνηση θα χρειάζονταν συνολικά 15,3 δισ. ευρώ προκειμένου να αποφύγει την χρεοκοπία μέχρι τότε –ποσό που θα μπορούσε να καλυφθεί με πόρους που έχουν απομείνει από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Για να καταβληθεί η πληρωμή προς το ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου, η Αθήνα θα λάβει 1,8 δισ. ευρώ από τα κέρδη επί των ελληνικών κρατικών ομολόγων που κατέχουν οι εθνικές κυβερνήσεις της ευρωζώνης και η ΕΚΤ. Τον Ιούλιο, θα λάβει 4 δισ. ευρώ από το ταμείο διάσωσης της ευρωζώνης και άλλα 4,7 δισ. ευρώ τον Αύγουστο.

Ωστόσο, η εφημερίδα σημειώνει ότι η πρώτη πληρωμή από το ΔΝΤ δεν θα έρθει μέχρι τον Οκτώβριο. Αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει προβλήματα σε πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Γερμανίας, όπου τα κοινοβούλια έχουν συνδέσει τα δικά τους δάνεια διάσωσης με αυτά του Ταμείου.

Το δημοσίευμα αναφέρει επίσης ότι οι διαφορές στα μέτρα που θα ακολουθούν τη νέα βοήθεια προς την Ελλάδα μειώνονται τις τελευταίες εβδομάδες, αν και παραμένουν μεγάλες διαφωνίες για το πώς θα τεθεί υπό έλεγχο το ελληνικό χρέος και πώς θα επιστρέψει η οικονομία στην ανάπτυξη.