X

Reuters: Το σχέδιο των δανειστών για πεντάμηνη παράταση

Το ποσό των 16,3 δις θα μπορούσε να διαθέσει η Ευρωζώνη για την Ελλάδα στο πλαίσιο του τρέχοντος προγράμματος, σύμφωνα με έγγραφο των δανειστών.

Ant1news

Η δυνατότητα πεντάμηνης παράτασης μέχρι τον Νοέμβριο προβλέπεται στην πρόταση των δανειστών, ενώ η εκταμίευση των χρημάτων θα μπορούσε να γίνει τμηματικά, σε 4 δόσεις, ανάλογα με την υλοποίηση των δεσμεύσεων από την Ελλάδα.

Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την πρόταση που αποκαλύπτει το Reuters το ποσό για τη χρηματοδότηση της Ελλάδας ανέρχεται σε 16,3 δις εκ των οποίων τα 10, 9 δις αφορούν στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων «η παράταση του τρέχοντος προγράμματος μέχρι το Νοέμβριο του 2015 είναι εφικτή, κατά τη διάρκεια της οποίας 12 δις. βοήθειας θα μπορούσαν να δοθούν από τον EFSF, και την μεταφορά των κερδών των κεντρικών τραπεζών της Ευρωζώνης από τη διακράτηση ελληνικών ομολόγων,  μαζί με την εκταμίευση 3, 5 δις από το ΔΝΤ».

Τα χρήματα αυτά θα δίνονταν σε τέσσερις δόσεις, ανάλογα με την πορεία των μεταρρυθμίσεων που θα υλοποιεί η Αθήνα, αναφέρει το πρακτορείο.

Η πρώτη δόση η οποία θα δινόταν άμεσα, ώστε να πληρωθεί το ΔΝΤ (1,6 δισ. ευρώ) στις 30 Ιουνίου, θα μπορούσε να είναι αυτή του 1,8 δις ευρώ απο τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων που έχει η ΕΚΤ.

Προϋπόθεση για την εκταμίευση είναι η έγκριση της συμφωνίας από τη Βουλή, αλλά και από τα κοινοβούλια των χωρων - μελών της Ευρωζώνης .

Η δεύτερη δόση των 4 δις ευρώ θα μπορούσε να δοθεί μέχρι τον Ιούλιο. Και αυτά τα χρήματα θα προορίζονταν κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους (3,5 δισ. ευρώ).

Άλλα 4,7 δις ευρώ θα εκταμιεύονταν στις αρχές Αυγούστου, κυρίως για την εξυπηρέτηση του χρέους, και η τελευταία δόση του 1,5 δις ευρώ τον Οκτώβριο.

Τα χρήματα του ΔΝΤ (3,5 δισ. ευρώ) θα δίνονταν και αυτά τον Οκτώβριο, εφόσον υλοποιούνταν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο.