X

Συνάντηση Ντράγκι με Δραγασάκη-Τσακαλώτο

Επί τάπητος το αίτημα για παράταση του προγράμματος, που είναι όρος για συνέχιση της παροχής ρευστότητας απο τον ELA. "Άγνωστο" αν θα λειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες την Δευτέρα.

Ant1news

Επικοινωνία με τον Διοικητή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι θα έχουν μέσα στην ημέρα ο Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, με κομβικό αντικείμενο την διατήρηση της παροχής ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα μέσω του έκτακτου μηχανισμού ELA.

Απαραίτητος όρος για να συνεχιστεί η πρακτική αυτή, μέσω της οποίας το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα έχει τροφοδοτηθεί με ρευστότητα άνω των 80 δις ευρώ ως τώρα, είναι η χώρα να παραμένει σε πρόγραμμα στήριξης, το οποίο με τα υπάρχοντα δεδομένα λήγει στις 30 Ιουνίου.

Ο Μάριο Ντράγκρι είχε προειδοποιήσει ότι με την λήξη του προγράμματος δεν θα μπορεί η ΕΚΤ να στηρίζει την Ελλάδα, γι΄ αυτό και η Κυβέρνηση επεδίωξε την συνεννόηση μαζί του.

Με τον Διοικητή της ΕΚΤ μίλησε ο ίδιος ο Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας του τις αποφάσεις της Κυβέρνησης για δημοψήφισμα στις 5 Ιουλίου και ήδη τον ενημέρωσε για το αίτημα που επισήμως θα υποβάλλει αύριο η Κυβέρνηση για ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος, μέχρι να ολοκληρωθεί το δημοψήφισμα. Σύμφωνα με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ο κ. Ντράγκι έδειξε "κατανόηση".

Σύμφωνα με τις έως τώρα πληροφορίες, η επικοινωνία Ντράγκι με Δραγασάκη-Τσακαλώτο θα γίνει μετά απο το Eurogroup που έχει καθοριστεί για τις 15:00 (ώρα Ελλάδος), αν τελικώς πραγματοποιηθεί.  

"Θα λειτουργήσουν κανονικά οι τράπεζες την Δευτέρα;"

Ήδη με την διαρροή των φημών και πληροφοριών κια πολύ περισσότερο μετά από το διάγγελμα του Αλέξη Τσίπρα, άνθρωποι της αγοράς εξέφραζαν την έντονη ανησυχία τους για το θέμα της ρευστότητας στην ελληνική οικονομία την εβδομάδα μέχρι τις 5 Ιουλίου οπότε θα γίνει το δημοψήφισμα.

Πολλοί εξ αυτών αναρωτιούνται όχι μόνο αν θα διαθέτουν ρευστότητα οι τράπεζες ή αν θα υπάρξει η ανάγκη για επιβολή capital control, λόγω της αναμενόμενης μαζικής ανάληψης καταθέσεων ή των αιτημάτων για μαζική  αποστολή κεφαλαίων σε τράπεζες του εξωτερικού, αλλά ακόμη και αν απο την Δευτέρα οι τράπεζες θα ανοίξουν και θα λειτουργήσουν κανονικά.