X

Αξιωματούχος ΕΕ: Το Eurogroup μάλλον θα επικεντρωθεί στο Plan B για την Ελλάδα

Ντάισελμπλουμ: Μένει στο τραπέζι η πρόταση μας. "Δύσκολη η παράταση", λένε πηγές της ΕΕ. Βαρύ το κλίμα στις Βρυξέλλες.

Ant1news

Κανονικά, αλλά υπό την βαριά σκιά του δημοψηφίσματος που εξήγγειλε για τις 5 Ιουλίου ο Αλέξης Τσίπρας,  θα διεξαχθεί το σημερινό έκτακτο Eurogroup, όπως διαβεβαιώνουν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης, ωστόσο η συνεδρίαση των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα γίνει υπό την σκιά της εξαγγελίας του Πρωθυπουργού για την διενέργεια δημοψηφίσματος στις 5 Ιουλίου.

Ανταποκριτές διεθνών ΜΜΕ μεταδίδουν απο τις Βρυξέλλες ότι και κλίμα έχει βαρύνει για την Ελλάδα και οι εταίροι είναι εξαγριωμένοι με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Επικαλούμενοι πληροφορίες, αναφέρουν ότι οι εταίροι και δανειστές θα αποσύρουν απο το τραπέζι την πρόταση τους η οποία αποτελεί ουσιαστικά το "ερώτημα" του δημοψηφίσματος, ενώ αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με το Reuters, δήλωσε ότι το σημερινό Eurogroup μάλλον θα επικεντρωθεί στο Plan B για την Ελλάδα.     

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του Euro Working Group, το οποίο προετοιμάζει την ατζέντα των συζητήσεων,   

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Dow Jones βασικό αντικείμενο της συνεδρίασης των Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης θα είναι η αναζήτηση τρόπων για την περαιτέρω στήριξη της Ελλάδας, ενώ επί τάπητος θα τεθεί και το αίτημα της ελληνικής πλευράς για ολιγοήμερη παράταση στο πρόγραμμα στήριξης, μέχρι την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Δύσκολη η παράταση του προγράμματος ως το δημοψήφισμα

Σύμφωνα με το ίδιο πρακτορείο, πέραν της ανάγκης να υπάρξει ομόφωνη βούληση των 19 Υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, υπάρχει και μια "πρακτική" δυσκολία στην έγκριση της ολιγοήμερης παράτασης του ελληνικού προγράμματος.

Επικαλούμενο Ευρωπαίο αξιωματούχο, το Dow Jones αναφέρει ότι πέραν της ανάγκης για 19 "ναι", σε κάποιες περιπτώσεις αυτή η απόφασηπρέπει να τύχει έγκρισης και απο εθνικά κοινοβούλια, τονίζοντας χαρακτηριστικά "πραγματικά, δεν μπορώ να δω πως οι 18 θα συμφωνήσουν σε αυτό με την Ελλάδα"

Εκρπόσωπος Ντάισελμπλουμ: Παραμένει στο τραπέζι η πρόταση των δανειστών

"Η συνεδρίαση του Eurogroup  θα ξεκινήσει κανονικά στις 15:00 (ώρα Ελλάδος) και θα αξιολογήσει την κατάσταση, μετά από την ανακοίνωση για δημοψήφισμα από τον Έλληνα πρωθυπουργό", δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Μισέλ Ρέινς, Εκπρόσωπος του Προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Ο Μισέλ Ρέινς, διαψεύδοντας διάφορα σενάρια που κυκλοφορούν ιδιαίτερα έντονα τις τελευταίες ώρες, ξεκαθάρισε ότι "παραμένει στο τραπέζι η πρόταση των δανειστών προς την Ελλάδα", η οποια αποτελεί ουσιαστικά  και το "ερώτημα" για το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.