X

Ντίξον: Ο Τσίπρας τζογάρει την Ελλάδα

Ο αρθρογράφος επικρίνει τον Αλέξη Τσίπρα και για τον τρόπο που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις.

Ant1news

Για τεράστιο παιχνίδι που έχει παίξει ο έλληνας πρωθυπουργός με το μέλλον της Ελλάδας κάνει λόγο ο αρθρογράφος του Reuters Χιούγκο Ντίξον, αναφερόμενος στο δημοψήφισμα που εξήγγειλε ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο Ντίξον αναφέρει ότι ο πρωθυπουργός "προτείνει στον λαό του να διαλέξει ανάμεσα στο κακό και στο απίστευτα κακό, την ώρα που ο κόσμος είναι στα πρόθυρα να δει να συμβαίνει η μεγαλύτερη χρεοκοπία στην ιστορία".   

Κατά τον αθρογράφο το πιθανότερο είναι ότι η Ευρωζώνη θα επιβιώσει, αλλά η δοκιμασία για το κοινό νόμισμα θα είναι τεράστια.

Ο Ντίξον εκτιμά ότι είναι σχεδόν σίγουρη η επιβολή περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων πριν από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου.  Όμως, κατά τον ίδιο, ερώτημα είναι το αν η πρόταση των πιστωτών προς την Ελλάδα θα παραμείνει η ίδια ή αν ο λαός θα την δεχτεί.

"Αν δεν θέλουν την συμφωνία, μπροστά τους έχουν την δραχμή και περισσότερη δυστυχία, ενώ ο Τσίπρας τους καλεί να φύγουν από το ευρώ" αναφέρει χαρακτηριστικά ο Ντίξον.

Ο αρθρογράφος επικρίνει τον Αλέξη Τσιπρα και για τον τρόπο που χειρίστηκε τις διαπραγματεύσεις, καθώς προσήλθε σε αυτές με μια υπερβολικά επιθετική προσέγγιση.

"Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η ΕΚΤ θα συνεχίσει να παρέχει έκτακτη ρευστότητα στις Ελληνικές τράπεζες, κατά την εβδομάδα πριν το δημοψήφισμα", αναφέρει.

"Αν η Ελλάδα φύγει από το κοινό νόμισμα, τι θα συμβεί αν κάποια άλλη χώρα που αντιμετωπίζει προβλήματα, θελήσει να πράξει ανάλογα" αναρρωτιέται ο αρθρογράφος. Και καταλήγει: "Πέρα από τις οικονομικές επιπτώσεις, το λεγόμενο Grexit θα απελευθερώσει "βιτριολικές" αντεγκλήσεις, οι οποίες θα μπορούσαν να δηλητηριάσουν τις ευρωπαϊκές σχέσεις για τα χρόνια που θα ακολουθήσουν".